Observațiile la PUD pot fi depuse până pe 15 iunie Parohia „Sfinții Îngeri“, Capela Militară, din Constanța, se extinde
Observațiile la PUD pot fi depuse până pe 15 iunie: Parohia „Sfinții Îngeri“, Capela Militară, din Constanța,
12 Jun, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1456
Marime text
- Constănțenii pot trimite observații la Compartimentul Planificare Urbană sau la registratură, la Centrul de informare cetățeni, până pe data de 15 iunie.
- Compartimentul Planificare Urbană va colecta și va transmite proiectantului/ beneficiarului eventualele opinii/observații formulate.
- Pe lot se propune amplasarea a unui corp anexă parohială P+1 și desfințarea spațiilor existente cu grad mare de uzură și caracter provizoriu.
Primăria Constanța anunță consultarea Planului Urbanistic de Detaliu anexă parohial P+1 etaj, depus de parohia „Sfinții Îngeri“, Capela Militară, de pe bulevardul Tomis nr. 170.
Constănțenii pot trimite observații la Compartimentul Planificare Urbană sau la registratură, la Centrul de informare cetățeni, până pe data de 15 iunie.
Compartimentul Planificare Urbană va colecta și va transmite proiectantului/ beneficiarului eventualele opinii/observații formulate. La rândul său, beneficiarul/elaboratorul va argumenta (ne)preluarea opiniilor, observațiilor formulate. Răspunsul la observațiile transmise în scris va fi comunicat în scris de către Primaria Constanța.
Etapele preconizate pentru consultarea publicului până la aprobarea planului:
- Etapa elaborării propunerilor - consultare documentaţie 01.06.2024 -15.06.2024.
- Comunicarea rezultatelor 15.06.2024 – 26.06.2024.
Lucrarea urmărește realizarea unei compoziții coerente din punct de vedere urbanistic și configurarea unei estetici a ansamblului compozițional aferent zonei studiate, respectiv Ansamblului Parohial „Sfinții ingeri“.
Obiectul planului urbanistic de detaliu construirea unei anexe parohiale P+1 se materializează într-un studiu ce constă în propuneri de organizare funcțională, volumetrică și tehnică a zonei, studiate urmărindu-se totodată inserția unei funcțiuni care va defini zona ansamblul parohial și relațiile ei cu zonele învecinate precum și stabilirea unor reglementări ce vor sta la baza definirii zonei.
Se propune revitalizarea unui fragment din ansamblul Parohiei „Sfinții Îngeri“ în cadrul municipiului Constanța prin construirea unei Anexe Parohiale P+1, care să puncteze mobilarea organizată a incintei proprietate parohiei astfel încât anexa parohiala P+1 să fie un spațiu care să strângă sub un sigur corp spații existente cu aspect provizoriu C3 Clopotniță C4 Boxă de uneșlte C5 grupul sanitar și spatii necesare Parohiei; sală de priveghere, cancelaria.
Suprafața de teren studiată este de 1.600 mp, se află în proprietatea Parohiei Sfinții Îngeri, conform sentinței nr. 1993/16.10.2018. Forma terenului în plan este regulată, cu dimensiuni aproximative de 45.08 x 34.15 metri.
Vecinătățile amplasamentului sunt:
- la Nord: proprietate domeniul public parc Tomis II - spațiu verde,
- la Sud: strada Nicolae Iorga proprietate domeniul public;
- la Vest: bulevardul Tomis proprietate domeniul public;
- la est: strada Mircea cel Bătrân proprietate domeniul public.
Construcțiile existente în incintă: sunt biserica și lumânararul care ocupă un teren de total 413 mp, clopotnita ocupă 17,1mp, boxa -12, 7mp și grupul sanitar - 2 mp. Total – 445 mp.
Pe lot se propune amplasarea a unui corp anexă parohială P+1 și desfințarea spațiilor existente cu grad mare de uzură și caracter provizoriu:
- C3 -17,1 mp clopotniță,
- C4 -12,66 mp boxă unelte,
- C5 – 1,97 mp grup sanitar
Anexa parohială se va amplasa pe latura de nord a terenului paralela cu această latură cu retragere de 1 metru față de limita terenului la nord cu retragere de 5 metri față de limita terenului
la est la strada Mircea cel Batran și 3 metri retragere față de Biserica existența pe direcția sud, respectând aliniamentele, distanțele și retragerile prezentate în partea desenată a documentației.
Retragerea de 3 metri față de biserică se justifică având în vedere că, pe latura către biserică, anexa nu va avea accese și goluri de ferestre. Anexa parohială va avea lungimea în plan de 18.3 x 4.50 metri și latimi de 2,6 metri 4,50 m și 5,9 metri.
Construcția va avea un regim de înălțime Parter+1, va fi realizată cu infrastructura fundații din beton pe o pernă de piatră, supastructură alcătuită cu pereți portanți din BCA25 cm întăriți cu
stâlpi din beton izolati termic la exterior cu polistiren 10 cm, cadre din beton în zona clopotniței, plansee din beton. Acoperișul sarpanta din lemn ignifugat cu invelitoare din tablă falțuită culoarea cenușie simlară lumânararului și tencuieli albe la fațadă.
Despre Parohia Constanța „Sfinții Îngeri”
Parohia Sfinții Îngeri este situată în cartierul Tomis II din Constanța, fiind construită pe una dintre cele mai importante artere ale orașului, Bd.-ul Tomis, la nr.170, vis-a-vis de Spitalul Județean. Majoritatea locuitorilor Constanței o cunosc însă sub denumirea de «Capela Militară», deoarece biserica s-a construit la sfârșitul perioadei interbelice, între anii 1938-1940, cu contribuția armatei, într-o zonă în care pe atunci erau amplasate mai multe unități militare.
Ideea construirii era mai veche, dar ea a devenit realizabilă abia când la comanda Diviziei 9 „Mărășești” a fost numit un general energic, plin de inițiativă și respectat nu numai de militari ci și de autoritățile civile și întreaga urbe – generalul Nicolae Macici. S-a format, astfel, un comitet de inițiativă al cărui președinte a fost ales chiar el, generalul Macici, având ca secretar și colaborator direct pe maiorul Ion Ionescu, care s-a dedicat atât de mult acestei construcții încât a fost supranumit „maiorul biserică” . După anul 1951, odată cu începerea lucrărilor de extindere și urbanizare a orașului, în jurul bisericii s-au construit foarte multe blocuri de locuințe, iar unitățile militare au fost dezafectate.
Așa a început să se închege o nouă comunitate parohială, drept pentru care s-a luat hotărârea trecerii sfântului locaș de la statutul de Capelă Militară la cel de biserică de enorie. Lucrările de construire a bisericii au început în anul 1938 şi a fost amplasată în curtea fostului Regiment 13 Artilerie, cu destinaţia iniţială de a fi Capelă Militară, pentru nevoile religioase ale ostaşilor şi ofiţerilor din Garnizoana Constanţa dar şi pentru credincioşi, transmite Arhiepiscopia Tomisului.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Peste 250.000 de lei: Parohie din Mangalia, în proces cu o companie de construcții! Dosarul, amânat după vacanța judecătorească
Parohie din Constanța, la judecată pentru terenul preluat abuziv de comuniști. Obiecțiuni la expertiză
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii