Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parohie din Constanța, la judecată pentru terenul preluat abuziv de comuniști. Obiecțiuni la expertiză

ro

17 Sep, 2023 17:00 1228 Marime text
  • În cauză, au fost aduse de către părți obiecțiuni la raportul de expertiză privind încadrarea în zonă a terenului pentru care se vor stabili despăgubiri.
  • Noul termen a fost stabilit pentru data de 12 ianuarie 2024, ora 11.30, la Secția I Civilă a Tribunalului Constanța.
Parohia Adormirea Maicii Domnului II, din Constanța, se judecă la Tribunal cu Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, în legătură cu un teren de peste 1.800 de metri pătrați preluat abuziv în timpul regimului comunist.
 
La ultimul termen de judecată, magistrații care analizează cazul au constatat întocmirea raportului de expertiză dispus în cauză, iar părțile au formulat obiecțiuni față de acest raport.
 
În această situație, judecătorii au decis amânarea procesului pentru luna ianuarie 2024, pentru ca expertul desemnat să aibă timp să răspundă la obiecțiunile ridicate de către reprezentanții celor două părți adeverse.
 
Astfel, dosarul se va relua la data de 12 ianuarie 2024, de la ora 11.30, la Secția I Civilă a Tribunalului Constanța.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, dosarul a fost deschis de reprezentanții parohiei după ce, în toamna anului 2021, clericii au obținut un răspuns favorabil de la Tribunalul Constanța, instanța obligând CNCI să soluționeze dosarele de despăgubire ce vizau parohia, deschise încă din anul 2014.
 
În acest proces, în luna octombrie 2022, judecătorii au decis să repună pe rol dosarul, după ce instanța se retrăsese pentru deliberări.
 
La momentul respectiv, completul de judecată a ajuns la concluzia că nu poate fi luată o hotărâre întrucât în cauză se impune efectuarea unei expertize.
 
Cazul are indicativul 3142/118/2022 și a fost deschis de Parohia Adormirea Maicii Domnului II Constanța, în contradictoriu cu reprezentanții Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor, obiectul dosarului fiind Legea 10 / 2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.

 
În Încheirea din luna octombrie 2022, instanța arăta că „repune cauza pe rol în vederea suplimentării probatoriului. Întrucât, în ceea ce privește încadrarea terenului în suprafaţă de 1835 mp. în zonă, Bulevardul Tomis nr. 230, judeţul Constanţa, reclamanta a învederat că terenul se regăseşte în zona A.1, centru, iar pârâta în zona A.3.1, în grila notarilor publici aferentă anului 2021, că potrivit GNP 2021: Zona A.1, centru se referă la zona cuprinsă între: str. Traian, str. Termele Romane, str. Regina Elisabeta, portul Tomis, plaja Modern, str. M. Eminescu (Casa Căsătoriilor), Prelungirea Bucovinei, Spitalul Militar, str. Renașterii, str. Patriei, str. Turda, bd. Mamaia pana la str. Zorelelor, str. Soveja, str. Chiliei, str. Nicolae Iorga, str. Mircea cel Bătrân, str. Ion Rațiu, bd. Tomis, str. N. Iorga, bd. Lăpu?neanu, str. I.L. Caragiale, str. Avram Iancu, bd. I.C. Brătianu, bd. 1 Decembrie 1918, bd. 1 Mai, str. Traian). În această zonă este cuprins –poziția nr. 107 din Zona A.1 - Bd. Tomis (între Piața Ovidiu și str. Ion Rațiu) nr. 4-218 și nr. 3-211. Zona A.3.1. este cuprinsă între str. Primăverii, str. Ileana Cosânzeana, str. Docherilor, str. Primăverii, str. Ion Rațiu, bd. Tomis, str. Nicolae Iorga, bd. Al. Lăpușneanu, str. I.L. Caragiale, str. Avram Iancu, bd. I.C. Brătianu, str. Th. Burada, str. Poporului, bd. Al. Lăpușneanu, str. B.P. Hașdeu, str. Dezrobirii, str. Soveja până la str. Primăverii – fără indicare număr poştal, Prin urmare că se impune, prin expertiză de specialitate încadrarea în zonă a imobilului pentru care au fost acordate măsuri compensatorii sub formă de puncte, precum şi stabilirea valorii de circulaţie a acestuia în raport de criteriile enunţate de Legea 165/2013“.
 
Astfel, expertiza întocmită acum trebuie să încadreze în zonă imobilul pentru care se vor achita despăgubirile sub formă de puncte.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Primarul Constanței a cerut autorizare să desființeze clopotnița de la Parohia Intrarea Maicii Domnului în Biserică, dar a renunțat la proces
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii