Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:18 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parcurile din Constanţa colcăie de ţânţari! Primarul Făgădău sugerează să folosim creme şi spray-uri cu substanţe repelente (documente)

ro

28 Jun, 2016 00:00 5700 Marime text

 
Ieri, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „Duminica, Făgădău şi Răsăuţeanu nu sunt aleşi!? Primăria Constanţa, imună la problemele constănţenilor, lăsaţi pradă ţânţarilor“, în care prezentam o problemă gravă cu care se confruntă constănţenii, şi anume cea a parcurilor pline de ţânţari, insecte ale căror înţepături lasă urme groaznice pe piele.
 
În urma prezentării, de către cotidianul ZIUA de Constanţa, a situaţiei disperate în care se află constănţenii, atacaţi nemilos de ţânţari, ieri, primarul Decebal Făgădău, care, în cursul zilei de duminică, nu a răspuns nici la telefon, nici la mesaje, a susţinut o conferinţă de presă. Unul dintre subiectele abordate a fost cel al deratizării parcurilor şi a spaţiilor verzi din municipiul Constanţa.
 
În acest context, vrem să-i amintim primarului ales al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, care duminica nu răspunde la telefon, că alegătorii au ieşit la urne tot în ultima zi a săptămânii! Nu luni, nici marţi, nici miercuri. Duminică.
 
Revenind la subiectul conferinţei de ieri, şi anume faptul că Primăria Constanţa a hotărât să stârpească ţânţarii, precizăm că primarul Decebal Făgădău le-a sugerat constănţenilor să folosească creme şi spray-uri cu substanţe repelente.
 

„Am primit nenumărate sesizări din partea constănţenilor. Îmi pare rău pentru disconfortul pe care l-au resimţit în ultima perioadă. Ceea ce am făcut deja se pare că trebuie să facem mai bine. Încă din 2009, municipalitatea are un contract de delegare a serviciului de deratizare. Printr-un act adiţional, durata acestuia a fost micşorată. Avem un program profilactic pentru acţiuni, care este întocmit împreună cu Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa. Programul este întocmit de cel care realizează acţiunile de dezinsecţie şi deratizare. Acesta este elaborat ţinând cont de legislaţia naţională şi reglementările DSP Constanţa. Acţiunile se desfăşoară cu o anumită cadenţă. Pentru perioada estivală, aceste acţiuni au loc săptămânal. Tocmai de aceea, acţiunea de dezinsecţie s-a realizat cu cinci echipe care operau în intervalul orar 6.00 - 20.00 şi foloseau substanţe aprobate şi a căror concentraţie este verificată prin probele prelevate de către DSP Constanţa. Ultima prelevare de probe a avut pe data de 20 mai. Săptămâna trecută s-a acţionat conform unui grafic impus de contract. Dacă până acum aveam cinci echipe, iar un om din echipă fotografia şi filma întreaga operaţiune, pentru săptămâna acesta vom suplimenta numărul de echipe la şase. Aceste echipe vor acţiona începând cu ora 19.00. Aşadar, nu se va mai lucra de la ora 6.00. Acţiunea de dezinsecţie va începe la ora 19.00, pentru a scădea disconfortul creat populaţiei şi pentru a creşte eficienţa acţiunii. Vreau să-i rog pe constănţeni să ne semnaleze eficienţa acestor acţiuni de dezinsecţie la numărul de telefon 0241.55.00.55 şi îi asigur că municipalitatea va scădea cât mai mult disconfortul. Fac apel către primăriile Ovidiu, Lumina, Năvodari şi Corbu să intervină pentru a avea o acţiune comună de dezinsecţie“, a spus Decebal Făgădău.

 

Edilul-şef vrea confort pentru locuitorii municipiului

Primarul promite că doreşte un confort al locuitorilor municipiului Constanţa, dar şi un sezon estival fructuos.
 

„Vom ţine legătura cu DSVSA Constanţa şi DSP Constanţa pentru a vederea cum puteam creşte eficienţa acţiunilor noastre. Nu este vorba de o economie la buget. Suntem interesaţi să avem un sezon estival fructuos şi un confort al locuitorilor municipiului Constanţa. Pentru anul acesta, avem un buget de două milioane de lei pentru dezinsecţie şi deratizare. Până la această ora, au fost cheltuiţi doar 366.000 de lei. Contractul nu prevede şi zbor sau survol cu aviaţie utilitară. Dar, dacă va fi necesar, vom căuta o soluţie de a achiziţiona suplimentar orice serviciu necesar pentru eradicarea acestei probleme. Dar trebuie să avem o acţiune comună cu primările din vecinătate“, a mai spus Făgădău.


Deţinătorii de terenuri de pe raza municipiului Constanţa ar putea fi amendaţi!

Edilul-şef al municipiului Constanţa a ţinut să transmită un mesaj dur şi proprietarilor de terenuri. „Fac apel către toţi deţinătorii de terenuri de pe raza municipiului Constanţa să tundă iarbă şi să facă dezinsecţie, pentru că altfel vor fi amendaţi. Vorbesc despre suprafeţe care sunt în vecinătatea mării, a lacului Siutghiol. Dacă nu acţionăm unitar, nu vom ajunge la un efect maxim. Poliţia locală se va ocupa de identificarea acestor terenuri, de notificarea proprietarilor, de amendarea acestora, dacă nu se conformează. Proprietatea nu naşte numai drepturi, ci şi obligaţii. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre un oraş turistic cum este Constanţa“, a menţionat Decebal Făgădău.
 

„Aplicarea tratamentelor trebuie să se facă şi în clădirile abandonate. Pentru aceasta, vom aplica un plan de acţiune şi Poliţia Locală, suplimentar la dezinsecţie, îşi va îndrepta atenţia şi spre deratizare. De asemenea, deţinătorilor de câini le recomandăm să aplice zgărzi antiparazitare“, a mai spus Făgădău.      

 Promite o comunicare mai bună

La sfârşitul conferinţei de presă, Decebal Făgădău a promis că va avea loc o schimbare la nivelul comunicării cu Primăria municipiului Constanţa.
 

„Într-o perioadă de 30 de zile, să ne lăsaţi să ne aşezăm. V-am promis atât întâlniri informale cu presa, cât şi o comunicare activă. În momentul de faţă, lucrăm la aşezarea echipei de comunicare, ca să putem comunica mai bine“, a conchis primarul Făgădău. 


 



Primăria anunţă orarul acţiunilor de dezinsecţie

Primăria municipiului Constanţa va continua acţiunile de dezinsecţie, zilnic, după ora 19.00, conform programului:
  • 27 iunie - zona bulevardului 1 mai - Abator, zona Km 4/5, bulevardul Aurel Vlaicu - zona Viile Noi, zona CET, zona Faleză Sud - Poarta 6;
  • 28 iunie - zona Casa de Cultură, zona Trocadero - Dacia, zona Tomis III, II, I, zona ICIL;
  • 29 iunie - zona Inel, zona I.C. Brătianu, zona Centrală - zona Peninsulară, zona Faleză Nord;
  • 30 iunie -  zona Tomis Nord;
  • 1 iulie - staţiunea Mamaia;
  • 2 iulie - cimitire. 

„Măsuri suplimentare ce trebuie luate: cosirea la timp a vegetaţiei ierbicole; folosirea cremelor, a spray-urilor cu substanţe repelente de către persoanele cu risc (paznici, personal de la salubrizare, staţii de pompare ape etc.); aplicarea tratamentelor chimice inclusiv în spaţiile și clădirile abandonate; aplicarea zgărzilor antiparazitare la câini. De asemenea, apicultorii și sericicultorii de pe raza municipiului Constanţa, precum și din circumscripţiile sanitar-veterinare sunt rugaţi să ia toate măsurile de protecţie necesare (pentru familiile de albine și viermi de mătase), pentru evitarea contactului cu substanţele insecticide distribuite în toate zonele verzi ale domeniului public.
 
Substanţele folosite sunt biodegradabile și se numesc Deadyna și K‘Othrine Profi EC 250, care sunt avizate de Inspectoratul de Sănătate Publică Bucureşti, având o sferă largă de acţiune destinată combaterii insectelor, care produc disconfort (ţânţari, muşte, căpușe, gândaci, furnici). Persoanele juridice și fizice au obligaţia, concomitent cu acţiunile Primăriei, să efectueze activităţile de dezinsecţie și deratizare a imobilelor, incintelor și gospodăriilor pe care le deţin, folosind numai substanţele aprobate de Ministerul Sănătăţii și prestatori autorizaţi“, se arată într-un comunicat remis de Primăria municipiului Constanţa.

 

Cine se ocupă de dezinsecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare în Constanţa

Contractul „Serviciul public de dezinsecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare în municipiul Constanţa“, în valoare de 43.084.626,50 de lei fără TVA, a fost atribuit de Primăria Constanţa în anul 2009. Contractul de concesiune de servicii 136219 a fost atribuit pe data de 18.09.2009 societăţii Allchim CO SA, pe o perioadă de 25 de ani. Pe data de 6.05.2011, Primăria Constanţa şi Allchim CO SA au semnat actul adiţional nr. 66204, prin care contractul se va încheia pe data de 31 decembrie 2017.

Despre Allchim CO SA

Aşa cum reiese din informaţiile disponibile la Registrul Comerţului, firma înfiinţată în 1999 are sediul social în municipiul Bucureşti, strada Zori de zi nr. 46. Capitalul social subscris, de 90.000 de lei, integral vărsat, este compus din 18.000 de acţiuni. Firma este controlată de Maria Păun Anghelescu, născută pe 13.09.1974, în Braşov, cu 5% din capitalul social, Florina Oana Bajdechi, născută pe 21.06.1986, în Constanţa, cu 91% din capitalul social, şi Teodora Simona Pocovnicu, născută pe 6.07.1968, în Câmpulung Moldovenesc, Suceava, cu 4% din capitalul social.  Administratorul societăţii, care desfăşoară „activităţi de curăţenie“, este Valerica Pătraşcu, născută pe 4.12.1957, în comuna Căiuţi, Bacău. Potrivit Registrului Comerţului, Maria Păun Anghelescu şi Teodora Simona Pocovnicu mai sunt asociate în Allchim Prest Serv SA. În anul 2014, societatea cu 65 de angajaţi a declarat o cifră de afaceri de 10.220.762 de lei şi un profit net de 1.291.693 de lei.
 
În secţiunea „Documente” puteţi consulta anunţul de atribuire a contractului „Serviciul public de dezinsecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare în municipiul Constanţa“, precum şi actul adiţional semnat în anul 2011.
 

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii