Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:35 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Perioadă de referinţă - 2008 - 2015 „Recensământul“ infracţiunilor reţinute în sarcina lui Mazăre (rechizitorii)

ro

18 Mar, 2015 00:00 3447 Marime text
Libertatea edilului-şef, la mâna judecătoarei care l-a condamnat pe Cristian Borcea, unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa.

Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, alături de prietenul şi partenerul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky. Ieri, cei doi au fost prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Solicitarea DNA a fost trimisă spre soluţionare judecătoarei Anca Mădălina Alexandrescu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Edilul-şef este suspectat de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi de conflict de interese (două infracţiuni). Asta în timp ce Strutinsky este suspectat de trei infracţiuni de complicitate la luare de mită. Radu Ştefan Mazăre nu se află pentru prima dată în atenţia magistraţilor, motiv pentru care ZIUA de Constanţa prezintă „recensământul“ infracţiunilor reţinute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în sarcina primarului Constanţei.
 
Aşa cum menţionam şi mai sus, Radu Mazăre este cercetat în noul dosar pentru luare de mită (trei infracţiuni), pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi pentru conflict de interese (două infracţiuni).
 
În celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, Mazăre este judecat, din 2008, alături de alte persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, pentru fals intelectual, în formă continuată, dar şi pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
 
În cauza Campusului Social „Henri Coandă“, Radu Ştefan Mazăre este cercetat sub control judiciar, de către Dana Ana, procuror DNA, pentru luare de mită şi fals în declaraţii (două infracţiuni). Tot aici, afaceristul israelian Avraham Morgenstern este bănuit de dare de mită, iar Alexandru Mazăre, senator al României, fratele lui Radu Mazăre, de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.
 
Mai mult decât atât, edilul-şef al municipiului este cercetat de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, şi pentru abuz în serviciu, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi pentru stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000. Tot în acest dosar este urmărit şi Radu Babuş, fost director general al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, în prezent, deputat în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000.
 
Judecătoarea Anca Mădălina Alexandrescu a menţinut, zilele trecute, noul NUP primit de Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, cel care l-a trimis în judecată, în două dosare, pe Nicuşor Daniel Constantinescu, şeful suspendat al CJC, şi îl cercetează pe Radu Mazăre în cauza mai sus precizată. În trecut, Alexandrescu a dispus menţinerea în arest a Alinei Mihaela Bica, fostul procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Nu este de trecut cu vederea faptul că Anca Mădălina Alexandrescu a făcut parte din completul care a dispus condamnarea lui Cristian Borcea, unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa.
 
Borcea, fost acţionar al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti, a fost condamnat la şase ani şi patru luni de închisoare în Dosarul Transferurilor. În cauză, Alexandrescu i-a aplicat lui Cristian Borcea doi ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciune în formă continuată (persoană vătămată FC Dinamo Bucureşti) şi alţi doi ani şi şase luni pentru înşelăciune în formă continuată (persoană vătămată Federaţia Română de Fotbal). Borcea a mai luat doi ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată şi alţi trei ani pentru spălare de bani în formă continuată. După contopire, instanţa a decis ca fostul acţionar al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti să execute condamnarea cea mai grea, respectiv cea de trei ani de închisoare, la care au adăugat un spor de trei ani şi patru luni de închisoare. În final, afaceristul s-a ales cu pedeapsa de şase ani şi patru luni de închisoare.

 
Conform datelor puse la dispoziţie de Consiliul Superior al Magistraturii, Anca-Mădălina Alexandrescu nu are terenuri ori case. În schimb, familia magistratului deţine două automobile (un Renault Megane şi un VW Passat). Judecătoarea are datorii de 70.000 de lei la Garanti Bank SA (banii fiind contractaţi în 2011). Tot potrivit CSM, Anca-Mădălina Alexandrescu nu are interese.
 
În secţiunea „Documente“, poate fi citit integral rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor din Constanţa.

 Citeşte şi 

Nicuşor Constantinescu, un preşedinte de consiliu judeţean acuzat de peste 50 de infracţiuni (rechizitorii+galerie foto)
 
Îl pune la colecţie!
Procurorul Andrei Bodean, de la DNA Constanţa, a mai luat un NUP (rechizitorii)

 
Rechizitoriu

Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu (document)

 
UPDATE 4. Oficial DNA. Radu Mazăre, reţinut pentru 24 de ore (video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii