Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:31 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petrotel-Lukoil SA cumpără servicii vamale în Constanța! Radiografia societății și dosarul cu cel mai mare presupus prejudiciu calculat vreodată în România

ro

24 Jan, 2024 17:00 2256 Marime text
  • Societatea Petrotel-Lukoil SA (1991) care administrează rafinăria din Ploiești, cu punct de lucru în Portul Constanța - Dana 15, achiziționează servicii vamale pe o perioadă de trei ani
  • Acționar majoritar al Petrotel-Lukoil SA este societatea Litasco SA cu 99,7676 %, cu sediul în Elveția
  • Dan Dănulescu este director general executiv și președinte al directoratului din aprilie 2023
  • Dorel Duțu este, în prezent, directorul financiar al companiei Petrotel-Lukoil SA
  • Dan Dănulescu și Dorel Duțu apar în Dosarul Petrotel Lukoil – cu un presupus prejudiciu de peste 2 miliarde de euro, cel mai mare calculat vreodată în România
 
Societatea Petrotel-Lukoil SA (1991) care administrează rafinăria din Ploiești, cu punct de lucru în Portul Constanța - Dana 15, achiziționează servicii vamale pe o perioadă de trei ani.
 
Conducerea companiei, printre alții, este asigurată de Dan Dănulescu, director executiv din aprilie 2023, dar și de Dorel Duțu – director financiar al companiei. Cei doi directori apar, în calitate de inculpați, în Dosarul Petrotel Lukoil – cu un presupus prejudiciu de peste 2 miliarde de euro, cel mai mare calculat vreodată în România. Dosarul – aflat în faza rejudecării - se află pe rolul Tribunalului Prahova, noul termen fiind stabilit pentru data de 30 ianuarie 2024.
 
Așadar, Petrotel-Lukoil SA organizează o licitație deschisă pentru efectuarea serviciilor de comisionare vamală în perioada 01.04.2024-31.03.2027, pentru livrările din Petrotel-Lukoil SA în punctele vamale Ploiești, Turnu Severin, Constanța.
 
Termenul limită pentru transmiterea ofertelor este 1 februarie 2024, iar licitația va avea loc pe data de 15 februarie 2024, conform licitatiapublica.ro.
 
Societățile Petrotel- Lukoil SA (1991) Ploiești și Lukoil România SRL (1998) București au același acționar/asociat, fiind vorba de societatea olandeză Litasco SA. Societatea Petrotel- Lukoil SA (1991) Ploiești  administrează Rafinăria din Ploiești. 
 
Punctul de lucru al Rafinăriei Petrotel- Lukoil este în Incinta Portului Constanța - Dana 15 (conform contract de închiriere nr. 700/13.01.2021)
 
 

Societatea Petrotel- Lukoil SA (1991) Ploiești 

 


Societatea Petrotel- Lukoil SA (1991) Ploiești administrează Rafinăria fondată în anul 1904 și proprietatea grupului Lukoil din 12 iunie 1998. Rafinaria este situată în municipiul Ploiești, județul Prahova la o distanță de 60 km de București.
 
Societatea Petrotel- Lukoil SA (1991) se ocupă cu fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului. Punctul de lucru al Rafinăriei Petrotel- Lukoil este în Incinta Port Constanța - Dana 15 (conform contract de închiriere nr. 700/13.01.2021), unde desfășoară activități de comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși  și al produselor derivate, alte activități anexe transporturilor, manipulări și depozitări. 
 
Societatea Petrotel- Lukoil SA (1991) Ploiești este o societate pe acțiuni de tip închis, are interdicția inițierii procedurii de dizolvare sau lichidare și are mod de administrare dualist. Capitalul social este mixt (stat, privat autohton, privat strain).
 
Acționar majoritar este societatea Litasco SA cu 99,7676 %, cu sediul în Elveția, Geneva, Kazem-Radjavi nr. 3, 1202, act de înființare – 100.738.922  și acționari tip listă, respectiv 10.731 acționari persoane fizice cu procentul de 0,2324%. 
 

Conducerea executiva a societății Societatea Petrotel- Lukoil SA (1991) Ploiești. Directori  noi din aprilie 2023 

 
Dan Dănulescu este director general executiv și președinte al directoratului din aprilie 2023. Dan Dănulescu este născut în Tulcea și conduce societatea alături de cetățeanul ucrainian Bibik Oleksii director personal și directorul financiar Duțu Dorel.

 
Consiliul de supraveghere al societatății Petrotel- Lukoil SA (1991) Ploiești, investit tot în aprilie 2023, cu mandate până în anul 2027, este compus din trei persoane, respectiv Subaev Bulat, născut în Rusia (Almetevsk), Jumbei Victor, născut în Republica Moldova (Călărași) și cetățeanul olandez Van de Putte Cornelis Pieter. Conducerea actuală a înlocuit garnitura de directori cetățeni ruși, care au demisionat în primăvara anului 2023, respectiv Aleksei Kovalenko , Olga Kuzina, Alexey Vointsev și Kuzma Oligov.
 
Deciziile s-au luat în ședința din 21.03.2023 (conform Mof. 1777/ 2023), când Consiliul de Supraveghere al societății Petrotel- Lukoil SA (societate pe acțiuni administrate în sistem dualist, reprezentat de președinte Rustem Gimaletdinov, vicepreședinte Ivan Odnolko și Dimitrii Ilich au stabilit următoarele (extras din Mof. 1777/2023):

“Încetarea mandatelor  membrilor / președinte al Directoratului începând cu 21 martie 2023, respectiv, Aleksei Kovalenko – Director General Executiv, Dan Dănulescu – Inginer șef, Olga Kuzina – Director Economic și Financiar, Alexey Vointsev – Director Livrări și Kuzma Oligov - Director Personal și Probleme Generale.

Conducerea executivă  și membrii/președinte al Directoratului numită pentru un mandate de 3 ani este următoarea - Director General Executiv- Inginer șef Dan Dănulescu,  funcția de Contabil șef - Dorel Duțu, Director de producție – Adrian Negoiță, director economic și financiar – Ion Mura, Director Resurse umane – Oleksii Bibik.

Traducerea a fost asigurată de Cristescu Angela traducător autorizat de limba rusă“.

 
La scurt timp, în luna mai 2023, și-au dat demisiile și membrii Consiliului de Supraveghere, respectiv, Rustem Gimaletdinov, Ivan Odnolko și  Dimitrii Ilich. Actualii membrii ai Consiliului de Supraveghere al societății Petrotel- Lukoil SA (1991) Ploiești au fost numiți pentru mandate de patru ani în luna aprilie 2023 (Mof. 2245), cu câte o remunerație de 1.500 USD net/lună, și sunt următorii - Subaev Bulat născut în Rusia (Almetevsk) , Jumbei Victor, născut în Republica Moldova (Călărași) și cetățeanul olandez Van de Putte Cornelis Pieter.
 

Dosarul Petrotel Lukoil



Dosarul Petrotel Lukoil – cu un presupus prejudiciu de peste 2 miliarde de euro, cel mai mare calculat vreodată în România - se află pe rolul Tribunalului Prahova, noul termen fiind stabilit pentru data de 30 ianuarie 2024.
 
Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Ploiesti, cercetările fiind finalizate prin emiterea rechizitoriului nr. 254/P/2014 din data 30.07.2015.
 
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Pe lista inculpaților se află, conform portalului instanțelor de judecată: Bogdanov Andrey Iurevici la SCA Şerban &Asociaţii, Raţă Andrei, Duţu Dorel, Voinstev Alexey, Kuzina Olga, Dănulescu Dan, SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti și Lukoil Europe HoldingS Bvatrium Olanda.
 
Asta în timp ce SIF Muntenia are calitate de parte vătămată / parte civilă.
 
Potrivit datelor oficiale, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au dispus, în 2016, trimiterea în judecată a lui Andrey Iurevici Bogdanov, cetăţean rus, fost director general şi membru în Consiliul de Administraţie al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, bănuit de folosire cu rea-credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani.
 
Asta în timp ce SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti este suspectată de spălare de bani.
 
Mai departe, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda este acuzată de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.
 
În sarcina lui Andrei Raţă, cetăţean moldovean, fost membru în Consiliul de Administraţie al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, s-a reţinut infracţiunea de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, iar Dan Dănulescu, fost director general adjunct în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, este bănuit de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a capitalului societăţii şi complicitate la spălare de bani.
 
Dorel Duţu, contabil-şef în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, este acuzat de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.
 
Alexey Voinstev, cetăţean rus, director general adjunct în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, a fost trimis în judecată pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, în timp ce Olga Kuzina, cetăţean rus, fost director general adjunct în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, este suspectată de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.
 
Doasrul a fost instrumentat – conform articolelor de presă publicate în vremea respectivă - de fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală“.
 
Ce „spune“ legea - fapta nu există
Cine l-a achitat pe fostul procuror DNA Mircea Negulescu (Portocală)! Legături cu Constanța


 

Achitări pe linie

 
Primele achitări au fost date în dosar de Tribunalul Prahova (pentru toți inculpații), în octombrie 2018, prin Sentinţa penală nr. 377.
 
Ulterior, Curtea de Apel Ploieşti a decis ca tribunalul că rejudece prezenta cauză.
 
Zis și făcut! În rejudecare, prin Hotarârea nr. 323/2020, din 09.12.2020, Tribunalul Prahova a dispus, pentru a doua oară achitarea inculpaților.

 
Instanța a luat act că persoana vătămată SC Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti nu a solicitat participarea la procesul penal în calitate de persoană vătămată
 
Totodată, magistrații au dispus revocarea măsurilor asigurătorii după cum urmează:
 
1. Sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpatului inc. Lukoil Europe Holdings Respectiv asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni la o valoare de 2,5 lei/acţiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei.
 
2. Sechestrului asigurător asupra primelor de emisiune deţinute de inc. Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei.
 
3. Sechestrului asigurător asupra următoarelor conturi x,yz şi w, deţinute de inc. Petrotel, Lukoil SA Ploiesti CUI: 1350659 la ABN Amro Bank Olanda devenită, ulterior RBS Bank Olanda, precum şi a sumelor ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 642.285.263,48 euro.
 
Și de această dată, decizia Tribunalului Prahova a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Ploieşti, instanță care, prin Hotarârea nr. 1165/2021, din 25.11.2021, a trimis cauza spre rejudecare la prima instanţă, adică la Tribunalul Prahova.

Dosarul penal s-a întors la tribunal pe data de 26 noiembrie 2021, unde se află și în prezent, noul termen fiind stabilit pentru data de 30 ianuarie 2024.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 

Rafinăria Petrotel - Lukoil SA (1991) Ploiești - Afaceri de milioane de euro, pierderi financiare, număr angajați în scădere. Datoriile societății, în medie pe ultimii trei ani, sunt de 294,8 milioane euro

 
Pe anul 2020 – societatea în cauză a declarat o cifră de afaceri de 760,90 milioane euro și pierdere de 88,3 milioane euro. În anul 2020 societatea Petrotel- Lukoil SA (1991) Ploiești a declarat pierdere în valoare de 441.842.371 lei (88,3 milioane euro), cifră de afaceri de 3.804.533.622 lei (760,90 milioane euro), salariați 501 persoane și averea firmei în valoare de 807.532.931 lei (161,50 milioane euro).
 
2021 – Războiul din Ucraina. Cifra de afaceri scade cu 353,7 % și profit modest
 
În anul 2021 societatea declară profit extrem de modest în valoare de  27.319.834 lei (5,46 milioane euro), cu o cifră de afaceri de 1.075.540.248 lei (215,10 milioane euro ), numărul angajaților scade la 439, iar activele imobilizante - averea firmei crește la valoarea de 953.826.693 lei (190,76 milioane euro).
 
2022 - Averea societății Petrotel- Lukoil SA (1991) Ploiești scade cu 60%. Pierdere de 96,68 milioane euro.
 
În anul 2022 societatea Petrotel- Lukoil SA (1991) Ploiești declară, din nou, pierdere financiară de 483.426.379 lei (96,68 milioane euro), o cifră de afaceri de 984.305.251 lei (196,86 milioane euro), un număr de 435 angajați, iar averea societății scade la 572.994.199 lei (114,59 milioane euro ).

Lukoil România SRL (1998) București – stațiile de distribuție carburanți

 
Lukoil România SRL (1998) București. Rețeaua de stații de distribuție carburanți are peste 300 de puncte de lucru în toată țara, majoritatea proprietatea societății.
 
Asociatul unic este aceeași societate olandeză Litasco SA, cu un capital social integral strain și reprezentată, din 2012, de către Jumbei Victor, născut în Republica Moldova, și care este membru în Consiliul de Supraveghere al societății Petrotel- Lukoil SA (1991) Ploiești, alături de Subaev Bulat, născut în Rusia (Almetevsk) și cetățeanul olandez Van de Putte Cornelis Pieter.
 
Lukoil România SRL (1998) București desfășoară activitate de comerț al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, respectiv stații de distribuție carburanți. Lukoil România SRL (1998) București deține, majoritatea în proprietate, peste 3000 de stații de distribuție carburanți pe teritoriul României, și în Constanța, Tulcea, Tuzla, Medgidia, Ovidiu, Hârșova, Măcin, etc.
 
Lukoil România SRL (1998) București are media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani de 1,7 miliarde euro. Profitul pe ultimii trei ani (media) este de 36,3 milioane de euro. În ultimii trei ani numărul angajaților a scăzut aproape la jumătate. Avere firmei este în valoare de 199,6 milioane euro (media pe ultimii trei ani).
 
Anul 2020 – cifra de afaceri de 5.981.460.015 lei (adică 1.19 miliarde  euro), profit de 149.693.449 lei (29,9 milioane euro) și 1.608 angajați.
Anul 2021 - cifra de afaceri de 7.921.919.149 lei (adică 1.58 miliarde euro), profit de 160.362.785 lei ( 32 milioane euro) și 1.321 angajați.
 
 
Anul 2022 - Cifră de afaceri aproape dublă - Cifra de afaceri de 13.358.908.234 lei (adică 2.67 miliarde euro), profit de 235.083.572 lei (47 milioane euro) și 896 angajați.
 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a sancționat dur Lukoil România SRL în toamna anului trecut. Suspendări autorizații de incendii și oprirea funcționării stațiilor de distribuție combustibil. 

 
Conform unei mențiuni publicată în decembrie 2023, în urma unui control efectuat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București- Ilfov la punctul de lucru situate pe Șoseaua de Centură , com. Domnești, jud. Ilfov, societatea Lukoil România SRL a pierdut valabilitatea autorizației de prevenire și stingere a incendiilor nr. 642833/16.04.1999 emisă pentru motel + stație carburanți, ca urmare a neprezentării în termen de 90 de zile de la data controlului efectuat în septembrie anul trecut, a documentației tehnice vizate spre neschimbare care a stat la baza emiterii acesteia.
 
Al doilea control efectuat de către către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov a avut loc tot în septembrie 2023, de data asta la punctul de lucru din Șos. Mihai Bravu 472-474, sector 3, București. ISU Dealul Spirii a aplicat sancțiunea complementară de pierdere a valabilității autorizației de Securitate la incendiu nr. 656734 /18.06.2021 ca urmare a neasigurării limitei propagării incendiului la vecinătăți, prin nerespectarea distanțelor de siguranță dintre instalația Monobloc tip SKID și construcția învecinată cu destinația de Centru Comercial.
 
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iancu de Hunedoara al județului Hunedoara a desfășurat o acțiune de control în intervalul 31.08-7.09.2023 la stațiile publice de distribuție a carburanților pentru autovehicule și sistemele publice pentru distrubuția gazelor petroliere lichefiate. Societatea Lukoil România SRL a primit sancțiune cu oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor pentru punctul de lucru din Deva, str. Zarandului 12A.


PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.



 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Site-ul Lukoil nu mai funcționează, după ce compania a cerut încetarea conflictului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii