Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:57 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanţa a lansat sondajul de opinie privind oportunitatea investiţiei din apropierea Porţii Mari a Cetăţii Tomis (documente)

ro

25 Jan, 2019 00:00 8123 Marime text
În data de 25 iunie 2018, beneficiarul, Black Waters SRL, a demarat procedura informării şi consultării publicului asupra Planului Urbanistic de Detaliu - locuinţă colectivă S+D+P+5 etaje + 6 etaje, pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A. Beneficiarul a depus anunţul privind consultarea asupra propunerilor preliminare PUD înregistrat cu nr. 104865/25.06.2018, declaraţia de vecinătăţi nr. 104878/25.06.2018 şi fotografiile cu amplasarea panoului pe teren.
Documentaţia PUD s-a aflat în consultare în perioada (26.06.2018 - 20.07.2018), perioadă în care cetăţenii interesaţi au fost invitaţi să consulte documentaţia de urbanism disponibilă la sediul Primăriei municipiului Constanţa, Serviciul Strategii şi Planificare Urbană.
 
Pe parcursul derulării procedurii de informare şi consultare publică, au fost depuse solicitări, observaţii şi sesizări care vizau reglementările propuse, astfel: SNTGN Transgaz SA, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Asociaţia de Proprietari bloc MK2, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa, Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Dobrogea.
 
Ulterior dezbaterii, PUD-ul ar fi trebuit să intre în dezbaterea Consiliului Local Municipal. Proiectul de hotărâre cu privire la Planul Urbanistic de Detaliu - locuinţă colectivă S+D+P+5 etaje + 6 etaje a fost scos de pe ordinea de zi a CLM de două ori consecutiv.
Imobilul care face obiectul acestui PUD urmează să fie ridicat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A. Iniţiatorul PUZ-ului este Black Waters SRL, iar terenul aparţine Anei Rodica Stăiculescu (moştenitoare a defunctei Verginia Brezeanu, conform contractului de vânzare-cumpărare cu încheiere de autentificare 1722/2006).

Proiectul a fost realizat de SC Design Unit / SC Desenatura Atelier de Proiectare SRL. Terenul, în suprafaţă de 296 mp, este situat în apropierea unor vestigii arheologice cercetate, consolidate şi valorificate muzeistic, datând din sec. III-VI p.Chr., epoca romană - poarta de nord-est a zidului de incintă al Cetăţii Tomis. Pentru terenul ce face obiectului prezentului memoriu a fost eliberat certificatul de urbanism nr. 2953 din 26.08.2015, emis de Primăria Constanţa.
 

În luna iunie a acestui an, investitorul a reuşit să obţină de la Ministerul Culturii avizul favorabil nr. 247/U/2018. PUD-ul a fost însă desfiinţat de arhitectul-şef al municipiului Constanţa, Mihai Radu Vânturache, în cadrul Comisiei de Urbanism şi de amenajare a teritoriului.
 
Iată punctul de vedere al Comisiei de Urbanism şi de amenajare a teritoriului, întrunită anul trecut! Concluzii:
  • terenul studiat prin documentaţia de urbanism prezentată este situat în vecinătatea monumentului istoric Grupa A - Poarta principală a cetăţii Tomis - Poarta mare nord-est (la 0.87m);
  • clădirea propusă este situată la 2 m de drumul de est şi la circa 3-5 m faţă de drumul de acces în Cetate şi se interpune între aceste două componente ale monumentului istoric; 
  • totodată, construcţia propusă este amplasată la aproximativ 5 metri de blocul MK2, ceea ce duce la diminuarea semnificativă a vizibilităţii de pe faţadă de sud a blocului;
  • realizarea investiţiei propuse nu răspunde interesului public de a proteja şi a pune în valoare monumentul istoric Poarta de nord-est (principală) a zidului de incintă al Cetăţii Tomis şi, mai mult decât atât, reduce posibilitatea conservării şi punerii în valoare a monumentului; 
  • construcţia este prea masivă în raport cu dimensiunile terenului şi cu vecinătăţile, iar accesul auto este insuficient rezolvat;
  • se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere pentru cauză de utilitate publică ori schimb de teren pentru imobilele cuprinse în teritoriul delimitat de strada Mircea cel Bătrân, strada Dragoş Vodă, strada Mihail Kogălniceanu şi strada Virtuţii şi organizarea unui concurs de soluţii pentru conservarea şi punerea în valoare a monumentului istoric grupa A prin amenajarea unui parc arheologic cu gradene, zonă de spectacole şi spaţii verzi; 
  • prin documentaţia prezentată se stabileşte retragerea faţă de aliniamentul terenului faţă de aleea pietonală (domeniu public) aflată în prelungirea străzii Virtuţii, ceea ce excedează prevederile art.32, alin.5 din Legea 350/2001;
     
În documentaţia de urbanism pe format hârtie (vezi secţiunea „Documente”) sunt prezentate două memorii, care nu respectă conţinutul aprobat prin Ordinul MLPTL nr. 37/N/2000. Deşi, din punct de vedere legal, documentaţia prezentată are toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism, comisia consideră că nu este oportună avizarea favorabilă a planului de urbanism prezentat, întrucât nu respectă prevederile art.13, lit.d din Legea 350/2001: „Principalele obiective ale activităţii de urbanism sunt următoarele: protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural construit şi natural”, se arată în avizul negativ dat de Comisia de urbanism şi amenajare a teritoriului, din care fac parte: arh. Mihai Isacov - preşedinte, arh. Ignis Nejla Duvagi, arh. Sorin Mihai Vatamaniuc, dr. Doina Păuleanu, arh. urb. Laura Smaranda Tudosie, arh. Veronica Pribeagu, arh. Radu Ştefan Cornescu, ing. Cornel Constantin Severin, arhitect-şef Mihai Radu Vânturache şi Costin Răsăuţeanu, viceprimar.

 
Acest punct de vedere al Comisiei de urbanism şi amenajare a teritoriului şi, cel mai important, avizul negativ al urbaniştilor sunt motivele care l-au determinat pe primarul Constanţei, Decebal Făgădău, să retragă de două ori de la votul consilierilor proiectul de hotărâre prin care investitorul vrea să-şi treacă PUD-ul.
 
Black Waters SA, în datele Registrului Comerţului  

Înfiinţată în anul 2014, firma are sediul social în municipiul Constanţa. Capital social subscris, de 90.000 de lei, integral vărsat, este compus din 100 de acţiuni la purtător. Valoarea unei acţiuni este de 900 de lei. Black Waters SA este controlată de Stamate Anca-Paulina, cu 2% din capitalul social, şi Sburlan George, cu 98% din capitalul social. Administratorii firmei sunt Moraru Daniel-ConstantinTudose Ioana, Penea Claudia, Necula Constantin, Tătulescu Mihaela.
 
Black Waters SA se ocupă de activităţi de servicii anexe transportului pe apă. Are următoarele puncte de lucru: Năvodari, Portul Midia, parcela nr. 30; municipiul Constanţa, parcela de teren în suprafaţă de 150 mp, amenajată nr. 54, Port Constanţa - Sector Nord; municipiul Constanţa, Portul Constanţa, spaţiul acoperit situat în vecinătatea Depozitului frigorific din dreptul Danei nr.11; municipiul Mangalia, Port Mangalia, clădire administrativă, birou; oraş Năvodari, Port Midia Năvodari, clădire administrativă, birou nr.1; municipiul Constanţa, strada Ştefan cel Mare nr. 2, biroul 2. 


Sburlan George mai este asociat în Easterngate Development SRL, Oltenia Green Energy SRL, Prodexport Logistics SA, Wind Farm Service SRL, Sisteme Rutiere Integrate SRL. Stamate Anca-Paulina este asociată în Prodexport Logistics SA.
 
Făgădău a promis că va consulta populaţia cu privire la această investiţie  

Primarul municipiului Constanţa a precizat, în cadrul unei emisiuni TV, că investiţia nu a fost autorizată pe plan local, în schimb, are aviz pozitiv de la Ministerul Culturii. Decebal Făgădău a spus că a analizat documentaţia prin prisma tuturor exigenţelor legale şi vrea să afle părerea constănţenilor în legătură cu această dorinţă a investitorilor.
 
Cu o oarecare întârziere, Primăria Constanţa a lansat pe pagina sa web un sondaj prin care vrea să ştie părerea constănţenilor, intitulat „Chestionar - PUD (plan urbanistic de detaliu) str. Mircea cel Bătrân nr. 47A. Referitor la documentaţia de urbanism PUD pentru terenul situat în str. Mircea cel Bătrân nr. 47A”. Constănţenii sunt rugaţi să răspundă cu „DA”, „NU” sau „NU ŞTIU” la întrebarea „Sunteţi de acord cu acest proiect?”
 
În secţiunea „Documente” puteţi consulta toate înscrisurile legate de această investiţie pentru a vota în cunoştinţă de cauză.
 
Citeşte şi:
 
Decizie istorică la Constanța „Se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere (...) și punerea în valoare a Porții Mari a Cetății Tomis“! (documente)
 
Poarta Mare a Cetăţii Tomis Investitorul Black Waters SRL şi proprietarul terenului, Ana Rodica Stăiculescu, scrisoare deschisă către primarul Făgădău (document)
 

Bogdan Huţucă, interpelare către ministrul Culturii pentru protejarea monumentului Poarta Cetății Tomis. „Nu mai avizați distrugerea istoriei Constanței!“
 

Constănţeanul supărat Reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari MK2 din Constanţa, revoltaţi de ideea unei investiţii lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis
 

Raportul de consultare a PUD-ului iniţiat de Black Waters SRL, publicat de municipalitate Bloc de şase etaje pe strada Mircea cel Bătrân, deasupra plajei Modern (galerie foto+document)
 
De la transport pe apă, la imobiliare Imobil de şase etaje, ridicat de Black Waters SA pe strada Mircea cel Bătrân (document)
 
Cât pe ce să se ridice un bloc peste Poarta Cetăţii Tomis, de lângă plaja Modern, ascunsă sub buruieni, peturi şi nepăsare (galerie foto)
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un cetatean 26 Feb, 2019 14:46 Constanta sa ramina un oras/sat de maghernite insalubre! Cel mai usor: SA NU FACEM NIMIK!! Constanta era in 89 primul dupa Bucuresti! Acum este al 11-elea!! Judetul Constanta este al treilea exportator de forta de munca dupa Vaslui & Teleorman!! Constanta este un oras mort: Plin de pensionari & asistati social!!
  • Gogu 18 Feb, 2019 00:13 Motivele de refuz ale arhitectului sef sunt pertinente si legale. Gasca lui Mazare cu Fagadau mostenitor au distrus imobiliar acest oras. Gasti de machidoni au ajuns la putere si au facut cum le-au iesit afacerile. Sper ca acest carciumar ( fagadau) sa ajunga si el unde ii este locul.
  • solomon radu marian 26 Jan, 2019 19:09 Tinind cont de datele prezentate in articol si a faptului ca istoria nu se inventeaza si nici nu trebuie distrusa, NU sint de acord cu realizarea constructiei. Proprietara terenului trebuie despagubita.
  • Gabriela 25 Jan, 2019 10:58 UE ne amendeaza pt poluare iar noi nu ne mai oprim din betonare fara a aduce la schimb zone verzi Unde sa le mai faci? Sa distrugi tot ,aer,istorie,populatie ...numai pt interes financiar vremelnic,mi se pare cinic,nebenefic pt nimeni ,in final Cei care azi construiesc,dau terenurile,nu au copii,nepoti...? Daca de prezent nu le pasa Roata se intoarce
  • europeanu 25 Jan, 2019 10:47 De ce tocmai acolo ??? S-au terminat spatiile verzi dintre blocuri sau in parcuri in Constanta ???
  • Morariu Gica 25 Jan, 2019 09:48 Oricum, orasul este aproape distrus! La scara mai mare, asa se intampla in toata Romania fiindca asta isi doresc locuitorii ei. Atata timp cat primesc pomeni de la gasca pesedista, nostalgicii concetateni ar vota si desfiintarea Marii Negre!