Primăria Medgidia trebuie să reanalizeze taxa pe informaţie Prefectul Constanţei - „Valoarea de 5 lei/pagina este nejustificată“ (II) (document)
Primăria Medgidia trebuie să reanalizeze taxa pe informaţie: Prefectul Constanţei - „Valoarea de 5 lei/pagina
26 Feb, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
4784
Marime text
Aşa cum ZIUA de Constanţa a relatat în ediţia de ieri, Primăria Medgidia are, de aproape nouă ani, o taxă de 5 lei/pagina A4 percepută pentru o copie simplă a unei pagini din documentele de interes public. Întrucât o astfel de taxă este exagerată şi considerăm că este de natură să îngrădească liberul acces la informaţiile de interes public, aşa cum este consfinţit prin Constituţia României, am notificat instituţiile abilitate ale statului: premierul Dacian Cioloş, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic - ministrul Violeta Alexandru, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - ministrul Vasile Dîncu şi Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa - prefectul Constantin Ion.
După ce, în ediţia precedentă, am publicat răspunsul prompt al ministrului Violeta Alexandru, în ediţia de astăzi, vă prezentăm poziţia oficială a Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa cu privire la taxa de 5 lei/pagină pentru informaţiile de interes public practicată la Medgidia.
Din articolele de lege mai devreme amintite, reiese faptul că „orice persoană are dreptul de a solicita informaţii de interes public, atât verbal, cât şi prin furnizarea documentelor instituţiei publice emitente. Or, prin stabilirea de către Consiliul Local Medgidia a cuantumului taxei de eliberare la cerere a unor fotocopii de pe documentele existente în instituţie, în cuantum de 5 lei/pagină, astfel cum a fost aprobată prin HCL nr. 112/2015, practic, se îngrădeşte acest drept prevăzut de lege“, statuează Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa.
Precizăm că ZIUA de Constanţa a pornit aceste demersuri după ce, la finele anului trecut, a solicitat mai multe documente de interes public Primăriei Medgidia. Punctual, prin adresa de înaintare nr. 1557/14.12.2015, am cerut instituţiei să ne furnizeze mai multe documente referitoare la atribuirea contractelor publicate pe portalul achiziţiilor publice (SEAP). Este vorba despre procesele-verbale şi raportul procedurii privind atribuirea unui număr de 140 de contracte încheiate de Primăria municipiului Medgidia în perioada 2008 - 2015. Precizăm că acelaşi tip de documente au fost solicitate cu alte ocazii şi altor instituţii publice, care ne-au furnizat în termenul legal informaţiile cerute.
Mai mult, în anul 2016, la Primăria Medgidia, taxa pentru fotocopierea documentelor NU se poate achita prin virament bancar, ci doar la casierie!!!
Întrucât am considerat că această taxă de 5 lei/pagina A4 contravine clar Legii 544/2001 a LIBERULUI acces la informaţiile de interes public, am sesizat instituţiile abilitate ale statului. Răspunsul Prefecturii Constanţa vine doar să confirme cele sesizate şi de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, despre care am scris pe larg în ediţia de ieri.
Cu toate acestea, răspunsul dat de primarul Marian Iordache, iniţiatorul proiectului de hotărâre prin care s-a pus preţ de butic informaţiilor de interes public, este unul halucinant pentru societatea actuală, în care organismele statului militează în favoarea transparenţei în administraţia publică locală.
După ce, în ediţia precedentă, am publicat răspunsul prompt al ministrului Violeta Alexandru, în ediţia de astăzi, vă prezentăm poziţia oficială a Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa cu privire la taxa de 5 lei/pagină pentru informaţiile de interes public practicată la Medgidia.
Citeşte şi
Lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia, sesizată la nivel înalt: Taxa pentru informaţiile de interes public va trebui să dispară (document)„S-a constatat îngrădirea accesului liber al persoanei la orice informaţii de interes public“
„În urma verificării, în temeiul art. 19, alin.(1), lit. e) din Legea nr. 340/2004, republicată, privind prefectul şi instituţia prefectului, a legalităţii actelor administrative sus-menţionate cu privire Ia taxa de eliberare la cerere a unor fotocopii de pe documentele existente în instituţie, în cuantum de 5 Iei/pagină, s-a constatat îngrădirea accesului liber al persoanei la orice informaţii de interes public, potrivit art. 1 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces Ia informaţiile de interes public. Astfel, conform art. 1: «Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public, definit astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României». Potrivit art. 9, alin. (1): «În cazul în care solicitarea de informaţii implică realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică, costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant, în condiţiile legii»“, explică Prefectura Constanţa premisele de la care a pornit şi de la care a constatat că, prin practicarea acestei taxe, s-a procedat la „îngrădirea accesului liber al persoanei la orice informaţii de interes public“, după cum se arată în adresa Prefecturii Constanţa.Din articolele de lege mai devreme amintite, reiese faptul că „orice persoană are dreptul de a solicita informaţii de interes public, atât verbal, cât şi prin furnizarea documentelor instituţiei publice emitente. Or, prin stabilirea de către Consiliul Local Medgidia a cuantumului taxei de eliberare la cerere a unor fotocopii de pe documentele existente în instituţie, în cuantum de 5 lei/pagină, astfel cum a fost aprobată prin HCL nr. 112/2015, practic, se îngrădeşte acest drept prevăzut de lege“, statuează Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa.
„Valoarea de 5 lei/pagină este mult depăşită şi nejustificată în raport de serviciile prestate“
„Deşi art. 9, alin. (1) din Legea nr. 544/2001 stabileşte posibilitatea fixării unei taxe pentru realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică fără a menţiona minimul şi maximul valorii acesteia, apreciem că valoarea de 5 lei/pagină este mult depăşită şi nejustificată în raport de serviciile prestate“, se arată în adresa primită de la Prefectura Constanţa.Primăria Medgidia trebuie să reanalizeze sau va trebui să anuleze taxa
„În concluzie, având în vedere că, prin adoptarea acestei taxe, a cărei valoare este nejustificată şi exagerată, s-a încălcat dreptul la liberul acces la informaţiile de interes public, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa a notificat Consiliul Local Medgidia în sensul reanalizării, în cel mai scurt timp posibil, a cuantumului taxei sus-menţionate“, se mai arată în actul remis de Prefectura Constanţa. „În caz contrar, instituţia noastră va uza de prevederile art. 3, alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, în vederea ANULĂRII TAXEI“, conchide prefectul Constantin Ion.Precizăm că ZIUA de Constanţa a pornit aceste demersuri după ce, la finele anului trecut, a solicitat mai multe documente de interes public Primăriei Medgidia. Punctual, prin adresa de înaintare nr. 1557/14.12.2015, am cerut instituţiei să ne furnizeze mai multe documente referitoare la atribuirea contractelor publicate pe portalul achiziţiilor publice (SEAP). Este vorba despre procesele-verbale şi raportul procedurii privind atribuirea unui număr de 140 de contracte încheiate de Primăria municipiului Medgidia în perioada 2008 - 2015. Precizăm că acelaşi tip de documente au fost solicitate cu alte ocazii şi altor instituţii publice, care ne-au furnizat în termenul legal informaţiile cerute.
13.880 de lei pentru informaţii de natură să informeze cetăţenii
În data de 7.01.2016, Primăria Medgidia ne transmitea, prin adresa nr. 24/28219/07.01.2016, costurile exacte pe număr de pagini, rezultând suma de 13.880 de lei, anexând şi o notă de informare în care precizează că la 18 contracte „nu au fost găsite“ documentele solicitate.Mai mult, în anul 2016, la Primăria Medgidia, taxa pentru fotocopierea documentelor NU se poate achita prin virament bancar, ci doar la casierie!!!
Întrucât am considerat că această taxă de 5 lei/pagina A4 contravine clar Legii 544/2001 a LIBERULUI acces la informaţiile de interes public, am sesizat instituţiile abilitate ale statului. Răspunsul Prefecturii Constanţa vine doar să confirme cele sesizate şi de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, despre care am scris pe larg în ediţia de ieri.
Citeşte şi
Lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia, sesizată la nivel înalt: Taxa pentru informaţiile de interes public va trebui să dispară (document)Cu toate acestea, răspunsul dat de primarul Marian Iordache, iniţiatorul proiectului de hotărâre prin care s-a pus preţ de butic informaţiilor de interes public, este unul halucinant pentru societatea actuală, în care organismele statului militează în favoarea transparenţei în administraţia publică locală.
Marian Iordache - „Nu a fost niciodată contestată de nimeni“
„Taxa asta este de aproape zece ani în Medgidia, nu poate fi desfiinţată. În toate bugetele şi în toate taxele aprobate până acum la Medgidia, a fost aprobată. Din 2007-2008 există taxa. Este o taxă care s-a menţinut la acelaşi nivel de atunci şi până acum. Nu a fost niciodată contestată de nimeni. Este o taxă specială, care se referă la copierea unor documente. Şi care nu înseamnă doar o simplă copie xerox. Taxă căutare arhivă presupune pregătirea documentelor“, a declarat Marian Iordache, pentru ZIUA de Constanţa, marţi, când i-am solicitat un punct de vedere cu privire la acest bir.
Pe Legea 544, putem pune şi 0,001 lei pe copiere pagină. Eu nu ţin atât de mult ca această taxă să rămână aşa, dar nu pot ca numai eu să o scot, din tot judeţul. Este totuşi o taxă, nu este un cost crescut. Dacă sunt informaţii care vă trebuie (n.r. informaţiile solicitate de editorul cotidianului ZIUA de Constanţa se înscriu celor de interes public) şi sunt utile, noi vi le vom furniza“, a fost răspunsul primarului Marian Iordache.„Dumneavoastră ne-aţi cerut 150 de procese-verbale. Noi v-am dat un răspuns. Este o sumă de plătit. Nu este o sumă de speriat (n.r. 13.880 de lei), ea trebuie plătită şi documentele vor fi copiate. Va dura două-trei săptămâni. Asta nu înseamnă că nu vă dăm răspunsul. Este o taxă percepută şi de firme şi de multe alte instituţii publice“, a replicat edilul-şef al municipiului Medgidia.
Cum a trecut nouă ani taxa de Consiliul Local?
Precizăm şi faptul că ieri am solicitat, oficial, şi puncte de vedere de la consilierii locali municipali de la Medgidia. Însă nu putem să nu ne punem întrebarea cum se face că această taxă a fost menţinută la acest nivel vreme de atâţia ani fără ca cei trimişi în Consiliul Local să reprezinte interesele cetăţenilor să nu aibă nici un cuvânt de spus în această direcţie.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii