Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 05 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radiografia unei crime din Mangalia 16 ani de închisoare, dintr-o lovitură de cuțit. O tânără de 18 ani a murit, alta a fost condamnată la închisoare

ro

05 Jul, 2024 17:00 275 Marime text


Curtea de Apel Constanța a condamnat-o joi, 5 iulie 2024, pe Loredana Atănăsoaie, autoarea crimei din august 2023, de la Mangalia, la pedeapsa de 16 ani de închisoare.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, decizia magistraților este definitivă.

 
„Menține pedepsele de 3 ani închisoare aplicată pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos (faptă săvârşită la data de 06.08.2023), prev. De art. 250 alin. 1 C.pen. rap. la art. 396 alin. 1, 2 şi 10 C.proc.pen. și de 3 ani închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar (faptă săvârşită la data de 06.08.2023) prev. și ped. De art. 2501 alin. 1 C.pen. rap. la art. 396 alin. 1, 2 şi 10 C.proc.pen. În baza art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. Cod penal, aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 13 ani închisoare, la care se va adăuga un spor de 3 ani închisoare, urmând ca inculpata să execute pedeapsa de 16 ani închisoare. (...). Definitivă.
 
Decizia magistraților de la Curtea de Apel Constanța a venit după ce au fost contestate măsurile dispuse de Tribunalul Constanța, care o condamnase inițial la o pedeapsă de 15 ani și 3 luni și a acordat 75.000 de euro cu titlul de daune morale.
 
Scenele tragediei

Anchetatorii spun că tânăra de 18 ani și-a omorât prietena cu cuțitul într-un hotel din stațiunea Saturn, apoi a închis-o într-un geamantan și a transportat-o cu un taxi până în dreptul unui parc din Mangalia, unde a abandonat-o.
 
Ce a declarat Loredana Atănăsoaie în fața anchetatorilor
 
Aceasta a recunoscut fapta în fața anchetatorilor motivând că recunoaște pentru a primi o pedeapsă mai mică pentru „că așa am văzut în filme”:

 „Într-un moment de furie, am început să tremur, am luat cuțitul care era pe un raft și inițial am ezitat însă după am înjunghiat-o...”. Ea a mai adăugat că „(...) nu am vrut să o omor însă am avut un moment în care mi-am pierdut firea și am săvârșit această faptă”.
 
După ce și-a dat suflul, inculpata a luat valiza victimei, a scos hainele de acolo și a introdus-o înăuntru. Ulterior, inculpata a chemat un taximetru, iar ulterior, ajutată de un coleg de muncă, a urcat valiza în portbagaj. A cerut în primă instanță să meargă la bancomat pentru a scoate bani, iar taximetristul a întrebat-o de vânătăile de pe față și ea i-a răspuns că s-a lovit la locul de muncă.
 
A scos de la bacomat 2.000 de lei și i-a cerut șoferului să o ducă la Vaslui, acesta din urma refuzând. A cerut ulterior să o lase lângă parc, unde a coborât, plătindu-i omului 200 lei pentru cursă. „Am mai stat câteva minute, m-am uitat în jur să văd dacă sunt camere de filmat sau persoane care m-ar putea vedea și întrucât nu era nimeni m-am apropiat de prima bancă și am abandonat trupul”, a recunoscut inculpata. Apoi s-a deplasat pe jos până la hotel. Ulterior, a început să facă curățenie în cameră, unde erau urme de sânge pe mochetă și pe perete. Hainele și lenjeria le-a băgat într-un sac de plastic pe care l-a dus la tomberonul hotelului unde stătea.
 
Cuțitul îl pusesem sub salteaua patului meu iar după ce am dus sacul din plastic de mai sus mi-am amintit și de cuțit, l-am luat și l-am ambalat într-un sac din plastic pentru găleata de gunoi și l-am dus la ghena hotelului”, a punctat inculpata în fața anchetatorilor.
 
După tot evenimentul macabru, inculpata s-a dus la ora 10.00 la muncă. „Menționez că am apucat să stau o oră în pat dar nu am reușit să dorm”, a spus inculpata, care ulterior a punctat că la ora 15.00 a fost preluată de un echipaj de poliție. „Inițial am spus că am căzut însă ulterior am recunoscut fapta deoarece am văzut în filme că dacă recunoști fapta săvârșită primești o pedeapsă redusă”, a mai spus inculpata. „Regret săvârșirea faptei și menționez că nu am fost conștientă de ceea ce am făcut”, a adăugat aceasta.
 
Ce spun procurorii
 
Tânăra a fost trimisă în judecată de procurori, fiind acuzată de omor, furt calificat, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos (două acte materiale), operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar și acces ilegal la un sistem informatic.
 
Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
 
Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța a precizat că agresoarea și victima erau chiar prietene cunoscându-se încă de la grădiniță.

„(...) Se pare că ele lucrau în aceeași cameră și conviețuirea dintre ele devenise destul de dificilă, motiv pentru care și victima intenționa să se mute din acea cameră, de fapt să plece acasă.

Din ceea ce mi-a relatat inculpata, după ce a ucis-o, s-a schimbat, a pus-o într-o valiză, chiar în valiza victimei, a coborât-o cu liftul și a chemat un taxi. A fost ajutată de un coleg care trecea întâmplător prin zonă, a pus geanta de voiaj în portbagajul taxiului și apoi a cerut taximetristului să o lase undeva în proximitatea parcului unde a și fost găsită victima.

 E vorba de o singură persoană, un singur autor, această persoană de sex feminin, nu avem niciun dubiu cu privire la numărul de persoane care ar fi participat la săvârșirea infracțiunii.

A fost ajutată de taximetrist, chiar dacă acesta a și întrebat-o în mod insistent ce conținea valiza, întrucât era foarte grea, numai că ea i-a motivat că are cărți în valiză.

 A făcut cumva curat, dar nu în totalitate, în camera de cazare în care s-a și săvârșit infracțiunea. Spune inculpata că de la momentul înjunghierii până la decesul efectiv ar fi trecut undeva la 30 de minute, timp în care i s-a scurs și sângele victimei și din acest motiv nici nu ar fi curs sânge pe tot traseul pe care l-a avut până la banca din parc”, a declarat procurorul.
 
În motivarea deciziei, Tribunalul Constanța reține, printre altele, că în procesul de individualizare a pedepsei instanţa a avut în vedere că „modul şi împrejurările de săvârşire a infracţiunii de omor imprimă acesteia un grad de pericol social deosebit de ridicat, superior celui inerent acţiunii însăşi de ucidere a unei persoane“.
 
„Sânge rece neobişnuit, mai ales pentru o persoană atât de tânără“
 
„Astfel“, arată judecătorii, „împrejurarea că inculpata, în vârstă de numai 18 ani, a putut decide şi acţiona în sensul uciderii prietenei sale din copilărie, care nu se putea aştepta la aceasta, chiar în pofida tensiunilor apărute în ultimul timp între ele, şi faptul că, ulterior înjunghierii, i-a pus victimei mâna la gură pentru a o împiedica să mai facă zgomot şi să se zbată, privind-o, practic, cum se stinge din viaţă, denotă un sânge rece neobişnuit, mai ales pentru o persoană atât de tânără.
 
„Lipsă totală de empatie şi de mustrări de constiinţă“
 
Sânge rece a dovedit inculpata şi prin modul în care a curăţat rapid locul faptei şi a acţionat în scopul debarasării de corpul neînsufleţit, sustrăgând cardurile victimei pentru a face rost de bani de transport şi chemând un taxi cu care s-a gândit iniţial să plece la (...) pentru a duce cadavrul acolo. Nu în ultimul rând, capacitatea inculpatei de a minţi organele de urmărire penală, negând iniţial săvârşirea faptelor, relevă o lipsă totală de empatie şi de mustrări de constiinţă. De altfel, instanţa are în vedere faptul că din Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. 3336/175/A1 psihiatrie 2023 din 28.09.2023, întocmit de Serviciul Clinic de Medicină Legală Constanţa, rezultă că aceasta a dovedit inclusiv în faţa comisiei de evaluare lipsă de remuşcare şi empatie, găsind justificări pentru fapta comisă şi admiţând că nu regretă că şi-a făcut victima să sufere, simţind ură faţă de aceasta inclusiv la data evaluării“, potrivit motivării.
 
Ce spune avocatul Loredanei Atănăsoaie
 
Cristian Ion, din Baroul Constanța, avocatul Loredanei, în contextul în care procurorii au cerut menținerea în stare de arest preventiv a clientei sale, a declarat:

În cauză, trebuie efectuate și alte probe. Trebuie să se verifice dacă i-a fost folosit cardul victimei. Inclusiv în sala de judecată, Loredana a declarat că regretă enorm și că și-ar dori să dea timpul înapoi, astfel încât această tragedie să nu fi avut loc, însă este imposbil”, a spus avocatul.
 
Avocatul Loredanei a mai precizat că tânăra ar fi suferit de o tulburare mixtă de personalitate, iar acesta a fost și motivul pentru care a produs această tragedie:

Concluziile expertizelor sunt cele pe care noi le așteptam! Și-a păstrat discernământul în momentul în care a săvârșit infracțiunea, însă s-a constatat că suferă de tulburare mixtă de personalitate. Adică, periodic este liniștită după care își iese din minți. Așa s-a întâmplat să săvârșească această infracțiune. Nicio sumă de bani nu poate să înlocuiască viața unui om. Loredana își dorește ca victima să fie în viață
 
Familia tinerei ucise a cerut daune morale de 200.000 de euro și închisoare pe viață pentru Loredana Atănăsoaie
 
Mama Alinei, dar și mătușa acesteia, în momentul în care s-au prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, pentru audieri, au făcut scurte declarații cu privire la tragica situație:
 
Am visat-o (nr. pe Alina)! Ne este foarte greu fără ea! Nu știu de ce a făcut asta (nr. Loredana). Ar merita pedeapsa pe viață. Alina nu i-a făcut niciun rău. Alina s-a plâns că Loredana se purta urât cu ea. I-am spus să vină acasă. În ziua tragediei, Alina voia să vină acasă“, au declarat femeile.

În cursul urmăririi penale mama victimei s-a constituit parte civilă cu suma de 200.000 de euro, cu titlu de daune morale.
Ulterior, în cursul procedurii de cameră preliminară, aceasta a micşorat întinderea pretenţiilor la suma de 100.000 de euro.
Tribunalul Constanța a acordat 75.000 de euro cu titlul de daune morale.
 
Potrivit anchetatorilor, tinerele în vârstă de 18 ani amândouă, veniseră din Vaslui pe litoral să lucreze cameriste și pe fondul unui conflict care mocnea de mai mult timp, inculpata a înjunghiat-o în zona cervicală pe victimă și a produs decesul.
 
Alina a fost înmormântată în localitatea Buda din județul Vaslui.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Curtea de Apel a mărit pedeapsa! Autoarea crimei „cu sânge rece” dintr-un hotel din Mangalia, condamnată la 16 ani de închisoare! MINUTA

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii