Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:10 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre, apărat la DNA de omul care trebuia să fie consul general al României la New York

ro

02 Mar, 2016 00:00 6124 Marime text


Luna trecută, Radu Ştefan Mazăre a fost citat la DNA în calitate de martor în dosarul în care Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri, este cercetată pentru 25 de hectare de teren din municipiul Constanţa
 
Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a mers, ieri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde s-a întâlnit cu Dana Ana, procuror al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, care îl cercetează, sub control judiciar, în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă. Potrivit unor surse, ieri, Dana Ana i-ar fi adus la cunoştinţă lui Radu Mazăre că în cauză a fost finalizată o expertiză specifică.
 
Fostul primar al municipiului Constanţa a fost însoţit ieri de fratele său Alexandru Mazăre, senator al României, cercetat în acelaşi dosar. Fraţii Mazăre l-au avut aproape pe avocatul Cătălin Dancu, cel care, în 2008, a fost candidatul PNG la primăria Constanţa, iar în 2014, a primit girul Guvernului pentru a îndeplini funcţia de consul general al României la New York, însă decizia nu a mai fost publicată în Monitorul Oficial. Mai mult decât atât, tot în 2014, Cătălin Dancu l-a scos pe Radu Mazăre din arest, unde fusese băgat chiar de procurorul Dana Ana. În acelaşi an, Cătălin Dancu l-a apărat şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu.
 
La ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Radu Ştefan Mazăre a declarat că a venit la DNA pentru a aduce mărţişoare angajatelor direcţiei.


 
Revenind la Dosarul Campusului Social „Henri Coandă, Radu Mazăre este cercetat alături de fratele său Alexandru Mazăre, senator al României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern. Cel din urmă este bănuit de dare de mită, Alexandru Mazăre, de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, iar Radu Mazăre este bănuit de luare de mită şi fals în declaraţii
 
Conform DNA, „la începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social «Henri Coandă», aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Constanţa“.

 

„Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi offshore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de Consiliu Local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ștefan în favoarea firmei respective au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a Consiliului Local iniţiate de primarul Mazăre Radu Ștefan“, potrivit DNA.

 
Mai departe, tot conform magistraţilor, „în declaraţia de avere formulată la data de 29 mai 2012, Mazăre Alexandru nu a menţionat contul personal deschis la o unitate bancară din Israel. În acest cont a fost virată, de către o societate comercială, la datele de 13 septembrie 2011 şi 6 decembrie 2011, suma totală 80.000 de euro“.
 

„Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiţi, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în schimbul efectuării de către acesta de demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara lor, în vederea câştigării licitaţiei organizate de RAEDPP Constanţa pentru construirea de locuinţe modulare în cadrul Campusului Social «Henri Coandă». La data de 17 aprilie 2014, suspectului Alexandru Mazăre i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 - Cod de procedură penală“, au mai arătat procurorii.

 
Nu este de trecut cu vederea faptul că, la finele anului trecut, Dana Ana l-a trimis în judecată pe Radu Mazăre alături de mai multe persoane, printre ele aflându-se fostul viceprimar al Constanţei, Gabi Stan, cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa şi Sorin Strutinsky. Într-un alt dosar, afaceristul israelian Avraham Morgenstern este suspectat că ar fi făcut evaziune din contracte cu RAEDPP şi Confort Urban Constanţa.

Luna trecută, a fost citat ca martor

În altă ordine de idei, luna trecută, Radu Ştefan Mazăre a fost citat la DNA în calitate de martor în dosarul în care Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri, este cercetată pentru 25 de hectare de teren din municipiul Constanţa. În acest dosar este cercetat şi Alin Horaţiu Dima, expert evaluator, bănuit de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi luare de mită. Numele lui Alin Horaţiu Dima apare şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa mai sus amintit.
 
Aşa cum precizam şi în ediţiile trecute, conform luju.ro, „Cătălin Dancu a debutat ca avocat la ziarul ZIUA (n.r. ediţia centrală), unde a apărat jurnalişti de investigaţie în sute de dosare, casa de avocatură «Cătalin Dancu» fiind cea care a elaborat pentru prima dată contractul colectiv de muncă la nivel naţional pentru angajaţii din presă“. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii