Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:34 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regulamentul locuințelor de serviciu pentru angajații Consiliului Județean Constanța și instituțiilor subordonate, lansat în transparență decizională. Care sunt condițiile de eligibilitate? (DOCUMENT)

ro

15 Jan, 2025 17:00 202 Marime text



INTRO:
Consiliul Județean Constanța a lansat în procedură de transparență decizională elaborarea proiectului urmatorului act normative - Proiectul de hotărâre nr. 317/24.12.2024 privind aprobarea Regulamentului pentru atribuirea locuințelor de serviciu aflate în proprietatea publică a Județului Constanța și/sau în administrarea Consiliului Județean Constanța.

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre supus procedurii de transparență decizională se pot depune până la data de 27.01.2025 în format electronic pe adresa de e-mail: consjud@cjc.ro sau presedinte@cjc.ro, prin poștă sau la sediul instituției, la Registratura din Bd. Tomis, nr. 51, de luni până joi între orele 08.00-16.30, iar vineri între 08.00-14.00.

 
Regulamentul urmărește să sprijine angajații Consiliului Județean Constanța și ai instituțiilor subordonate, care nu dețin o locuință proprie în municipiul Constanța sau în localitățile limitrofe situate la o distanță de minim 50 km de locul unde își desfășoară activitatea, prin oferirea de locuințe de serviciu în condiții accesibile, în baza unor criterii de eligibilitate.

Un obiectiv esențial al regulamentului este promovarea transparenței și a nediscriminării în procesul de alocare a locuințelor de serviciu.

Procedurile stabilite garantează tratarea echitabilă a tuturor solicitanților și respectarea principiilor de bună administrare.


În proiectul de hotărâre se mai arată că Regulamentul prevede măsuri clare pentru prevenirea abuzurilor, utilizarea improprie a locuințelor de serviciu și asigurarea conformității cu destinația lor legală.

Fondul locativ destinat locuințelor de serviciu este constituit din imobile aflate în proprietatea publică a județului Constanța și/sau administrate de Consiliul Județean Constanța care, potrivit prevederilor legale, au destinația de locuinte de serviciu sau locuințe achiziționate, construite sau reabilitate din fonduri publice, special destinate acestui scop.

Locuințele de serviciu sunt utilizate exclusiv pentru: asigurarea nevoilor locative ale angajaților Consiliului Județean Constanța și/sau ai instituțiilor subordonate acestuia; atragerea și menținerea personalului, în funcție de necesitățile instituționale. Este strict interzisă schimbarea destinatiei locuințelor de serviciu în alte scopuri decât cele prevăzute în regulament, subînchirierea către terți sau folosirea locuinței pentru activități comerciale, industriale sau alte activități care contravin destinației de locuință.
 
Condiții de eligibilitate
 
Pentru a putea depune o cerere de atribuire a unei locuințe de serviciu, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie angajat cu normă întreagă în cadrul Consiliului Județean Constanța sau al instituțiilor publice subordonate acestuia, având un contract individual de muncă valabil sau un raport de serviciu; să aibă o vechime minimă de 12 luni în cadrul instituției, cu exceptia cazurilor de recrutare pentru poziții esențiale, pentru care această cerință poate fi adaptată prin hotărâre a Consiliului Județean; să nu dețină, în proprietate exclusivă sau comună, o locuință în municipiul Constanța sau situate pe o rază de minim 50 km distanță de locul unde își desfășoară activitatea; să nu fi înstrăinat, în mod voluntar, o locuință în municipiul Constanța sau în zonele limitrofe după 1 ianuarie 2015; să nu fi beneficiat anterior de sprijin locativ din partea statului pentru construirea, achiziționarea sau reabilitarea unei locuințe în municipiul Constanța; să nu fie în imposibilitatea de a utiliza o locuință de serviciu din cauza unor afecțiuni medicale grave care necesită condiții speciale de locuire, cu excepția cazurilor în care aceste condiții pot fi îndeplinite în locuința oferită; veniturile nete per familie să nu depășească media a trei salarii medii brute pe economie; solicitantul și membrii familiei acestuia să nu aibă datorii restante către CJC sau alte entităti publice în legatura cu obligații locative anterioare.

 
 
Solicitanții nu sunt eligibili dacă se află într-una dintre următoarele situații:
 
Solicitanții sau soțul/soția acestora dețin sau au deținut, individual sau în comun, o locuință în municipiul Constanța sau localitățile limitrofe situate la o distanță de minim 50 km de locul unde își desfășoară activitatea; deținerea cotelor-părți din locuințe dobândite prin moștenire nu reprezintă un criteriu de excludere; în situația în care locuința dobândită prin moștenire satisface exigențele minimale de suprafață reglementate de prevederile legațe, solicitantul nu este eligibil; înstrăinarea unei locuințe după data de 1 ianuarie 2015 nu sunt eligibili; beneficiul anterior al sprijinului statului, datorii restante; utilizarea frauduloasă a resurselor publice.

Stabilirea cuantumului chiriei se va face prin Legea nr. 114/1996 privind locuințele, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Hotărârea Guvernului nr. 310/2007 pentru actualizarea tarifului lunar al chiriei (lei/mp) practicat pentru spațiile cu destinația de locuințe aparținând domeniului public și privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale.

Chiria se plătește lunar, până la data de 15 a lunii în curs, pentru luna respectivă.  În cazul întârzierii plății chiriei și a utilităților cu mai mult de 30 de zile, CJC va percepe penalități de întârziere, conform legislației aplicabile. Întârzierile mai mari de 90 de zile vor conduce la rezilierea contractului de închiriere.
 
Cererile de atribuire a locuințelor de serviciu aflate în curs de soluționare vor fi analizate conform noului Regulament
 
Prezentul Regulament se va aplica de la data intrării în vigoare a hotărârii CJC prin care este aprobat și este aplicabil tuturor locuințelor de serviciu aflate în proprietatea publică şi/sau în administrarea Consiliului Județean Constanța.

Toate cererile de atribuire a locuințelor de serviciu aflate în curs de soluționare la data intrării în vigoare a regulamentului vor fi analizate conform prevederilor aplicabile la data înregistrării acestora.

Responsabilitățile privind aplicarea regulamentului revin următoarelor structuri din cadrul Consiliului Judeţean Constanța: Direcția Generală Administrare Domeniul Public şi Privat AJT (DGADPP-AJT) - Gestionarea fondului locativ, întreţinerea locuințelor şi evidenţa documentară.
Evaluarea cererilor, întocmirea listei de prioritate şi propunerea de atribuire a locuinţelor se va realiza de către Comisia de atribuire.
Încasarea chiriei si a utilităților, actualizarea chiriei, calculul penalităților şi întocmirea rapoartelor financiare privind locuințele de serviciu se va face de către Direcţia Generală Economico-Financiară.

Orice litigiu apărut în aplicarea regulamentului va fi soluționat conform legislației în vigoare, cu sprijinul Direcției Generală de Administrație Publică și Juridică a CJC.

Beneficiarii locuințelor de serviciu sunt obligați să respecte toate prevederile prezentului regulament şi termenii contractului de închiriere.

 
Unde sunt situate locuințele de serviciu ale CJC?
 
Vă reamintim, potrivit HCJC nr. 32/2021, privind încetarea dreptului de administrare constituit în favoarea Spitalului Clinic Judetean de Urgență Sf Apostol Andrei" Constanța, asupra imobilelor - locuinte de serviciu situate în municipiul Constanța, bd. Mamaia nr. 534 şi 538, județ Constanța, precum şi a HCJC nr. 43/2022, privind revocarea dreptului de administrare constituit în favoarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Andrei Constanța asupra imobilelor locuințe de serviciu situate în municipiul Constanța, bulevardul Mamaia nr. 534 și 538, au intrat în administrarea Consiliului Județean Constanța următoarele apartamente: 2 camere, 106,32 mp- Bd. Mamaia nr. 538, vila B-C2, et. 3, ap. 9; - 2 camere, 106,32 mp - Bd. Mamaia nr. 538, vila B-C2, et. 5, ap. 15; - 2 camere, 110,74 mp - Bd. Mamaia nr. 538, vila A-C1, et. 6, ap. 19; - 3 camere, 123, 19 mp- Bd. Mamaia nr. 534, vila IA-C1, et. 4, ap. 15; - 3 camere 123,19 mp-bd. Mamaia nr. 534, Vila A-CI, etaj 3, ap.
Totodată, spații cu destinația de locuință se regăsesc şi în imobilul L4, situat în municipiul Constanța, aleea Magnoliei nr. 2, aflat în administrarea Consiliului Județean Constanţa.



 
NOTĂ: Proiectul de hotărâre nr. 317/24.12.2024 privind aprobarea Regulamentului pentru atribuirea locuințelor de serviciu aflate în proprietatea publică a Județului Constanța și/sau în administrarea Consiliului Județean Constanța poate fi consultat integral în secțiunea „documente”.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Scandalul locuințelor de serviciu ale asistenților medicali din Constanța ajunge pe masa Curții Supreme! Hotărârile CJC, anulate în parte
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii