Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:41 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șapte ani de la decesul scriitorului dobrogean Stelian Filip. Ce promisiune au făcut aleșii locali din Tuzla și au uitat de ea

ro

03 Jan, 2017 00:00 6197 Marime text

Profesor de limba română, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor şi realizator şef de secţie la Radio România, la emisiunea Unda veselă, Stelian Filip a trecut la cele veșnice pe 2 ianuarie 2010, în comuna Tuzla, unde a şi fost înmormântat. Avea 85 de ani.
 
Poetul şi prozatorul Stelian Filip s-a născut pe 18 septembrie 1924. Este tatăl cântăreţei Viorela Filip, iar mama sa, Floarea Filip, este strănepoată a poetului Octavian Goga. Printre cărţile scrise de Stelian Filip se numără "Catrene... muşatesciene!" (2007), "Galaxia ochilor noştri" (2008) şi "Parodii adevărate" (2009). Stelian Filip a fost elev al şcolii primare din Tuzla şi a urmat cursurile liceale la Constanţa şi Bucureşti. A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii Bucureşti, susţinând o teză de licenţă pe tema operei lui Caragiale. În 1946, Stelian Filip a debutat în revista "Papagalul", iar în 1954, în revista "Tânărul scriitor". Pe rând, a fost profesor, metodist cultural, redactor şi apoi redactor-şef în Radio-Televiziunea Română. Timp de 15 ani, scriitorul care a copilărit pe meleaguri dobrogene a reprezentat România în Organizația internaţională de radio şi televiziune. Opera lui Stelian Filip însumează peste 30 volume, dintre care ultimul - „Rondeluri apoape perfecte“.
 
Printre cărţile scrise de Stelian Filip se numără şi "Fabuliada", apărută în 2009, la Editura Eminescu, "Galaxia ochilor noştri" (2008) şi "Parodii adevărate" (2009). Stelian Filp se înscrie în rândul marilor poeţi satirici contemporani. Numele său figurează în Dicționarul General al Luteraturii Române, publicat de Academia Română în 2005 și în Dictionarul Biografic al Scriitorilor Români, semnat de Aurel Rusu.
 
„Tot ce sunt și tot ce știu astăzi se datorează educației pe care am primit-o de la părinții mei, Elena și Stelian Filip. Am învățat de la ei bucuria lucrului bine făcut și simplitatea“, a declarat fiica sa, Viorela Filip, o reputată cântăreață, talentată și iubită de oameni.

Cetăţean de onoare al comunei Tuzla

Scriitorul Stelian Filip a devenit cetăţean de onoare al comunei Tuzla, prilej cu care mai marii comunei au promis că şcoala din localitate îi va purta numele. Însă anii au trecut, iar școala nu a primit numele poetului și scriitorului Stelian Filip. Într-un demers, adresat de către Viorela Filip Consiliului Local Tuzla, pe data de 26 august 2015, se precizează următoarele: „Ați votat favorabil în anul 2009 ca tatăl meu, Stelian Filip, să devină cetățean de onoare al comunei Tuzla. Să votați la fel și acum, așa încât să faceți realizabilă promisiunea pe care primarul Florin Micu i-a făcut-o tatălui meu, cu ocazia înmânării diplomei și a plachei de cetățean de onoare al comunei. Și anume că, după trecerea sa în neființă, școala din Tuzla va purta numele Stelian Filip. De doi ani însă comisia de la ISJ Constanța, de atribuire de nume (care a ținut pe loc acest dosar, deși primarul Florin Micu și directoarea unității școlare Afrodita Marcoșanu au făcut mai multe demersuri) s-a desființat. În acest moment atribuirea de nume este exlusiv la latitudinea Consiliului Local al comunei Tuzla. El poate hotărî singur, fără amestecul nici unei alte comisii cum să-și numească instituțiile școlare și culturale de pe teritoriul său. Așadar, același consiliu care a horărât că scriitorul Stelian Filip este apt și merită să fie făcut cetățean de onoare al comunei Tuzla, poate acum, tot printr-o hotărâre favorabilă să se producă această reparație morală, iar școala să se numească Stelian Filip. Vă rog din tot sufletul să procedați de așa manieră, încât promisiunea făcută tatălui meu, pe 5 septembrie 2009, să se materializeze: școala din comuna Tuzla să-i poarte numele, iar el să se odihnească în pace. A fost un creator care a adus onoare comunei și țării sale, a fost o presonalitate admirată și cu o certă valoare în cultura românească. Și tatăl meu, și eu, am fost întotdeauna mândri că suntem tuzleni. A lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat în cimitirul comunei Tuzla, deși putea fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din cimtirul Bellu. A ales locul pe care l-a iubit cu sfințenie și patimă și de unde a pornit drumul către marea lume literară: comuna Tuzla“.
 
„Am crezut că în clipa în care a devenit primar, Reşit Taner mă va ajuta, mai precis prin acțiunile sale va produce acea reparație morală pe care o aștept de atâta vreme. La ședința de Consiliu Local din august 2016 nu exista nici dosarul cu pricina, nici raportul pe care a promis că îl face primaru Taner“, ne-a povestit fiica regretatului scriitor.
 
„Puteam să mă stabilesc oriunde în lumea asta! Am ales acest golfuleț de la Faru Tuzla, fără de care nu aș fi putut trăi... Dacă școala nu se va numi niciodată STELIAN FILIP, îi voi face eu un bust în curtea casei și voi pune și o placă comemorativă pe care voi scrie: De aici a plecat Stelian Filip să cucerească lumea literară și aici s-a întors ca să-și traiască veșnicia", ne-a dezvăluit Viorela Filip.
 
La rândul său, primarul Reşit Taner vine cu explicațiile sale. „Nu ne-a permis Minsiterul Educației“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanța, primarul Reşit Taner.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

Școala din Tuzla ar putea purta numele scriitorului Stelian Filip. Vezi cum este posibil


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii