Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 11 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se impun subvenții și în 2025 Asociația TACT care a obținut dezbaterea pentru taxele și impozitele constănțenilor explică de ce gradul scăzut de reciclare este o culpă comună administrație - cetățean! (DOCUMENT)

ro

11 Sep, 2024 17:00 185 Marime text

 
  • Pe 17 septembrie se organizează dezbatere publică pe tema taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor și mai ales pe proiectul de care propune o creștere semnificativă a taxei de salubrizare
  • Această valoare ar fi rezultatul unui calcul realizat în conformitate cu prevederile Anexei nr. 7 la Ordinul ANRSC nr. 640/2022, potrivit inițiatorului proiectului de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare
  • În 2024, taxa de salubrizare a fost stabilită la 8 lei printr-o hotărâre de CLM, ceea ce ar fi necesitat alocarea unor zeci de milioane din bugetul municipal subvenționarea acestei taxe pe parcursului acestui an
  • Asociația Civică TACT care a cerut dezbaterea publică, vine și cu recomandări, propuneri și solicitări referitoare la stabilizarea acestei taxe pentru utilizatorii serviciului de salubrizare în condițiile în care taxa de salubrizare pentru persoanele fizice va fi de 20 lei pe lună de persoană iar pentru utilizatorii noncasnici taxa se majorează cu 300%
 
 
 
Primăria Municipiului Constanța și Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local Constanța invită cetățenii să participe la dezbaterea publică legată de taxele și impozitele pentru 2025 care va avea loc, în regim fizic, pe 17 septembrie 2024 de la ora 15.00 în sala Remus Opreanu.

Dezbaterea vizează proiectul de majorare a impozitelor și taxelor locale pentru 2025 dar și propunerea de creștere a taxei de salubrizare la 20 de lei de persoană pe lună pentru toți constănțenii.

Persoanele interesate să prezinte verbal propunerea lor în cadrul dezbaterii publice vor avea la dispoziţie 5 minute pentru prezentare.

Pentru a putea lua cuvântul în cadrul dezbaterii, cetățenii trebuie să se înregistreze online la adresa de e-mail sj@spit-ct.ro sau la numerele de telefon 0241/488.561 sau 0241/488.546, până la data 16.09.2024, ora 1600.

La dezbatere pot participa, în limita locurilor disponibile în sală, toţi cei interesaţi: persoane fizice şi juridice, organizaţii ale societăţii civile, societăţi comerciale, reprezentanţi ai instituţiilor publice interesate, ai presei etc.

Până la data dezbaterii, documentaţia poate fi consultată: pe site-ul Primăriei Municipiului Constanţa www.primaria-constanta.ro la secțiunea „Interes public/Transparență decizională” şi la sediul acesteia situat pe bd. Tomis nr. 51; pe site-ul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local www.spit-ct.ro la secțiunea „Transparență decizională/Proiecte de acte normative aflate în consultare publică” sau la sediile acestuia.

Totodată, proiectele de acte normative se pot obţine în copie, pe bază de cerere depusă la biroul de relaţii cu publicul al instituţiilor publice menționate mai sus.

 
Asociația TACT a solicitat organizarea acestei dezbateri publice!




Asociația Civică Tomis Așa Cum Trebuie – TACT a solicitat organizarea unei dezbateri publice pentru urmatoarele două proiecte de hotărâre:
  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare (data publicării 12.08.2024)
  2. Proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025 (data publicării 12.08.2024) Avand in vedere caracterul strans legat al acestor proiecte, am solicitat organizarea unei singure dezbateri in care sa fie discutate ambele acte, sau doua dezbateri la ore succesive, in aceeasi zi.
     
Asociația Civică nu s-a rezumat la a solicita dezbaterea, dar a venit și cu recomandări, propuneri și solicitări referitoare la Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare.

„Având în vedere că Legea 228/2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, publicata în M.Of. 651 din 2023.07.17, a INTRAT IN VIGOARE DE MAI MULT DE UN AN, NU SE JUSTIFICĂ URGENȚA ÎN ADOPTAREA UNUI REGULAMENT DE SALUBRIZARE FĂRĂ UN TERMEN REZONABIL DE PUNERE ÎN DISCUȚIE, de studiere a noului Regulament, de informare a populației asupra textului și consecințelor”, este de părere Asociația Civică Tomis Așa Cum Trebuie (n.r. TACT) a cărei principală voce este avocata Mirela Doicescu.

Reprezentanții TACT, susțin în continuare că „publicarea în transparență decizională, a unui act administrativ, în luna august, pentru unii de vacanţă, pentru alții de muncă în turism, fiind sezonul turistic pe litoral, creează fără îndoială un prejudiciu constănțenilor, persoane fizice și juridice.

Tocmai de aceea, se impune aducerea la cunoștință în rândul populației a noului regulament, de acordare a unui termen mai lung pentru studierea proiectului”.

Justificarea inițiatorului proiectului este că prin adoptarea Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 133/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor  nr. 101/2006 a fost a fost reconsiderată politica tarifară în domeniul gestionării deşeurilor, inclusiv a responsabilităţilor financiare ce revin autorităţilor administraţiilor publice locale în ceea ce priveşte finanţarea serviciului de salubrizare.

Astfel, autorităților administrației publice locale le revine obligația de a aproba prin hotărâre următoarele:

- o taxă de salubrizare pentru constituirea fondurilor necesare finanțării activităților specifice serviciului de utilitate publică;
- un Regulament de instituire și administrare a taxei pentru utilizatorii serviciului de utilitate publică.
În schimb, în expunerea de motive, Primaria Constanta precizează cu privire la cuantumul taxei de salubrizare poate cunoaște o evoluție negativă sau pozitivă oricând pe parcursul anului, urmare a:
- influenței sumelor încasate de la organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor de deșeuri, fapt ce determină scăderea cuantumului taxei, propunându-ne o țintă de reciclare de 50%;
- cantitățile efective de deșeuri reziduale eliminate prin depozitare, care determină o creștere a cuantumului taxei; astfel în perioada ianuarie – iulie 2024 media cantităților de deșeuri reciclate a reprezentat 1,26% din totalul cantităților de deșeuri reziduale eliminate;
- valorii contribuției pentru economia circulară pentru deșeurile municipale, deșeuri din construcții și desființări destinate a fi eliminate prin depozitare, în cuantum de 160 lei/tonă începând cu anul 2024 (majorată de la 80 lei/tonă începând cu data de 01.01.2024), care se facturează separat de tariful practicat pentru deșeurile acceptate pentru depozitare pentru aceeași cantitate;
- veniturilor Fondurilor pentru Mediu ce se constituie din contribuția de 50 lei/to datorată de unitățile administrativ teritoriale, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare, plata având un caracter sancționatoriu, ea facându-se pentru diferența dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual și cantitatea efectiv încredințată spre reciclare și alte forme de valorificare, în anul 2023, cuantumul acestor venituri fiind de 6.708.117 lei.
 
Calculul Primăriei Constanța pentru anul 2024


Reducerea la 8 lei a cuantumului taxei de salubrizare, prin amendarea HCL nr. 339/2023 privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța pentru anul 2024, adică la mai mult de jumătate din valoarea reală a presupus o alocație bugetară consistentă pentru acoperirea costurilor de operare, de aproximativ 26.000.000 lei pentru primele 7 luni ale anului, cu o predicție de 45.000.000 lei pentru întreg anul 2024.

A fost propus proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare, care conține în principal următoarele: cuantumul taxei de salubrizare datorată de toți utilizatorii casnici la valoarea de 20 lei/persoană/lună, astfel cum a reieșit din calculul care a respectat prevederile Anexei nr. 7 la Ordinul ANRSC nr. 640/2022 DAR ȘI UN CUANTUM MAJORAT CU 300% PENTRU UTILIZATORII NON CASNICI.


avocat Mirela Doicescu

Recomandări/Propuneri/Observații Asociația TACT

1. În articolul 2 al proiectului de hotărâre se menționează faptul că taxa de salubrizare pentru persoanele fizice va fi de 20 lei pe lună de persoană iar pentru utilizatorii noncasnici taxa de salubrizare se majorează cu 300%. 

„Apreciem că majorarea în cuantum de 250% a taxei de salubrizare este foarte mare și se impune menținerea unei subvenții din partea Primăriei Constanța, deoarece CULPA IN CRESTEREA GRADULUI DE RECICLARE ESTE COMUNĂ, ba chiar sunt constănțeni care au reclamat faptul că deșeurile sunt ridicate cu aceeași mașină și amestecate de salubrizator, desi ele au fost colectate selectiv de cetateni si au fost depuse la platforme corect”, a transmis Asociația TACT către municipalitate.

De asemenea, Asociația atrage atenția că există în continuare în Constanța, platforme de colectare a deseurilor ce nu permit colectarea selectivă, ori aceasta este culpa administrației locale.

Totodată, Asociația Civică consider că se impune implicarea Poliției locale în supravegherea platformelor de colectare a deșeurilor.
Pe de altă parte, „având în vedere forma Regulamentului, prin care se dorește creșterea gradului de colectare a taxei de salubrizare prin includerea unor categorii definite de art. 2 litera k din Regulament ca utilizatori non casnici, evident taxa de salubrizare pentru anul 2025, poate fi crescută cu un procent mult mai mic decât cel propus de Primărie, respectiv 250%”, mai susține Asociația TACT.

Mai mult, reprezentanții TACT solicită lămuriri, referitor la acest articol 2 al proiectului de hotărâre, în care se menționează faptul că taxa de salubrizare pentru persoanele fizice va fi de 20 lei pe lună de persoană iar pentru utilizatorii noncasnici taxa de salubrizare se majorează cu 300%.

În referire la Capitolul Contraventii, solicitarea TACT este de sancționare strict a faptelor săvârșite cu intentie și nicidecum din culpă.
„Cuantumul amenzilor prevazute în art 2 sunt foarte mari prin raportare la fapta săvârșită, fiind vorba de nedeclararea în termen a unei situații ce antreneaza încasarea sumei de 20 lei /lunar. Nu se justifică prin periculozitatea extrem de scazută, o amenda cuprinsă între 400 si 900 lei. Propunem ca faptele să poată fi sancționate atât cu avertisment cât și cu amenda având un cuantum maxim de 100 lei”, este propunerea Asociației Civice.
 
Ce mai prevede proiectul de hotărâre majorarea și introducerea de noi taxe în 2025:

Taxă dublă pentru rezervarea unui loc de parcare

De la 255 de lei pe an, cât achitați acum pentru un loc de parcare rezervat în cartierul dvs, va trebui să plătiți 600 de lei.
De asemenea, și taxa pentru persoanele juridice se majorează de la 1.146 de lei pe an, la 1.265 de lei.

Taxă pentru ocuparea domeniului public
Pe lângă tarifele pentru parcare practicate deja în unele zone ale orașului (excepție face Zona 2), dacă dețineți unul sau mai multe autoturisme înmatriculate pe raza municipiului veți plăti în plus 200 de lei pe an pentru fiecare, taxă pentru ocuparea domeniului public.

Taxă pentru mașinile neînmatriculate în Constanța
Noua taxă propusă va fi de 5 lei pe zi sau 25 de lei pe lună pentru autoturismele care nu sunt înmatriculate pe raza municipiului, fiind afectate în principal toate societățile comerciale ce dețin autoturisme achiziționate în leasing.

Taxă pentru servicii de reclamă și publicitate
O altă majorare te va afecta dacă ai o afacere în Constanța. Pentru un afișaj publicitar vei plăti 49 de lei pe an pe metru pătrat, iar pentru panourile publicitare taxa se majorează la 36 de lei pe an pe metru pătrat.

Taxă pentru concesiune loc de veci
Cu toate că taxa de întreținere a unui loc de veci rămâne la 15 lei pe an, prețul de concesionare va fi mărit de la 46 de lei pe metru pătrat, la 51 de lei.
 
Detalii despre toate cuantumul taxelor și impozitelor pe care le vom plăti anul viitor, în secțiunea „documente”.

PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 
Citește și:
 

Majorări pe linie Hotărârea de stabilire a impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025 lansată în consultare publică (DOCUMENT)

 
Când are loc dezbaterea publică pe taxele și impozitele locale pe care le vor plăti constănțenii în 2025

USR Constanța a lansat petiția și spune NU taxelor impuse de primarul Chițac! Unde poți semna
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii