Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:48 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sterie și Dumitru Caradima au cumpărat imobilul de pe strada Siretului nr. 17, Constanța. Ce planuri au cu el?

ro

11 Dec, 2023 17:00 12047 Marime text
  • S-a publicat atribuirea prin vânzare a unui bun imobil de către Primăria municipiului Constanța către Keil Bau SRL
  • Au fost primite două oferte valabile, iar ofertantul a cărui ofertă a fost declarată câştigătoare este Keil Bau S.R.L., controlată de Dumitru și Sterie Caradima, fiecare cu 50%.
  • „Am vrut să o iau pentru că este lipită de blocul meu”, a spus Sterie Caradima
  • Firmele care au evaluat imobilul sunt asociați cu Alin Horațiu Dima, evaluatorul lui Mazăre
 
În Monitorul Oficial cu numărul 231 din data de 8 decembrie 2023 s-a publicat atribuirea prin vânzare a unui bun imobil de către Primăria municipiului Constanța către Keil Bau SRL, firmă din Constanța, controlată de Dumitru și Sterie Caradima, fiecare cu 50%. Imobilul se află pe strada Siretului nr. 17 din municipiu.
 
Au fost primite două oferte valabile, iar ofertantul a cărui ofertă a fost declarată câştigătoare este Keil Bau S.R.L., cu sediul în Constanţa, bd. Ferdinand nr. 95.
 
Nu este afișat prețul de vânzare în publicația apărută în Monitorul Oficial al României, iar cotidianul ZIUA de Constanța va solicita prin cerere conform Legii 544/2001 valoarea la care a fost vândut bunul imobil.
 

Ce intenții are Sterie Caradima?

 
Sterie Caradima, contactat de cotidianul ZIUA de Constanța a spus că nu știe exact suma plătită, nefiind el cel care s-a interesat de suma exactă. „Am vrut să o iau pentru că este lipită de blocul meu. Am stat patru ani cred în chirie, doar în ideea să o cumpăr. Mi-au zis că nu pot altfel. Am plătit zeci de mii pentru chirie. Vreau să lungesc blocul meu pe care îl am lângă (n.red. Strada Siretului 17bis)”, ne-a spus Sterie Caradima, asociat în firma cumpărătoare.
 
Legat de blocul de lângă la face referire, este vorba de un imobil D+P+3/4E autorizat prin AC 1255 din 18 august 2010, pe strada Siretului nr. 17bis, care este, într-adevăr, lipită de clădirea de pe strada Siretului nr. 17.


 
Totodată, reamintim faptul că pe 28 septembrie 2023, consilierii locali municipali din Constanța se întrunesc în ședință ordinare, unde mai multe proiecte se află pe ordinea de zi a întrunirii. Este vorba de imobilul proprietate privată a Municipiului Constanța, situat în str. Siretului nr. 17, spațiu comercial și depozit, compus din două corpuri, respectiv C1 în suprafață de 273,80 mp și C2 în suprafață de 65,19 mp, precum și teren în suprafață indiviză de 198,90 mp.
 

Raportul de evaluare a fost întocmit de Primoval SRL, iar AFI a actualizat valoarea de piață a imobilului teren și construcție de la adresa respectivă. Management Consulting Solutions SRL a efectuat mai multe raporturi de evaluare pentru raportarea financiară.
 
Prin raportul de evaluare din decembrie 2022, s-a stabilit un preț minim de pornire a licitației publice pentru imobilul situat pe strada Siretului nr. 17 din Constanța, ca fiind de 124.000 de euro din care valoarea alocată terenului este de 110.000 euro, fără TVA, însă evaluatorul nu a avut în vedere valorile de inventar ale imboilului ce se vinde efectiv, cu construcțiile aferente. Primăria Constanța a solicitat în luna aprilie 2023 rapoarte de evaluare financiare în scop contabil, tipul valorii estimate fiind valoarea justă pentru construcția C1 – pentru S+P și pentru etajul 1, construcția C2 – spațiu comercial și pentru terenul intravilan de 222,33 mp, imobil situate pe strada Siretului nr. 17. Rezultatele sunt astfel:
 
  • Construcția C1 – valoare de 58.518 euro, fără TVA
  • Construcția C 2 – valoare de 15.953 euro, fără TVA
  • Teren 222,33 mp – valoare de 99.420 euro, fără TVA.
 
Așadar, prețul minim de vânzare pentru întreg imobilul compus din teren și construcții este de 164.571 euro, fără TVA. Imobilul de pe strada Siretului nr. 17 are regim de înălțime S+P+1E, fiind preluat în proprietatea statului în 16.06.1961.
 

Preț sub nivelul pieței!

 
Conform sumelor defalcate mai sus amintite, terenul s-ar vinde cu aproximativ 450 de euro metrul pătrat, în timp ce site-urile imobiliare de specialitate au la vânzare terenuri și clădiri cu o valoare în medie de 2.000 de euro metrul pătrat, dacă ne referim la zona centrală a municipiului Constanța.
 
În baza decretului nr. 111/1951, a fost parțial înstrăinat, două locuințe fiind vândute către locatarii care dețineau contracte de închiriere astfel:
  1. Apartamentul nr. 2, compus din două camere și dependințe în suprafață utilă de 29,49 mp, cu cotă indiviză de teren aferent locuinței de 13,79 mp, a fost înstrăinat prin contract de vânzare-cumpărare nr. 281/10.03.2014
  2. Apartamentul nr. 3, compus din o camera și dependințe cu suprafață utilă de 25,4 mp, cote părți commune de 12,04 mp și teren aferent în cotă indiviză de 11,88 mp, a fost înstrăinat conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 1498/15.05.2019
Partea neînstrăinată din imobil aparține domeniului privat al municipiului Constanța conform HCL 282/2010, anexa 21,se află în administrarea Administrației Fondului Imobiliar SRL și este compusă din:
  1. Apartamentul nr. 1, în suprafață utilă de 50,11 mp, deținut de Avram Gheorghe prin contract de închiriere încheiat în 2019, valabil până la data de 26.06.2024
  2. Un spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, deținut de SC Keil Bau SRL, cu contract de închiriere din 2021. La data semnării contractului de vânzare cumpărare pentru imobilul în cauză, contractul de închiriere nr. 2532 își încetează aplicabilitatea.
 

SC Keil Bau SRL

 

Firma este fondată în anul 1995, iar pentru anul 2022 a raportat doi salariați, o cifră de afaceri de 195.472 lei, cât și un profit de 62.216 lei. Sediul social este pe bulevardul Ferdinand nr. 95. Activitatea principală a societății constă în activități de arhitectură, potrivit codului CAEN, scrie termene.ro.
 
În firmă, asociați sunt Dumitru și Sterie Caradima, fiecare cu 50% din cota de participare le beneficii și pierderi. Cei doi au și calitatea de administrator. Sterie Caradima mai este aociat în Caradima Proiect SRL.
 
Facem mențiunea că Sterie Caradima a fost asociat cu 23% în SC Franc Construct SRL alături de Dumitru Caradima, consilierul local PSD Cristian Mihăilescu și un alt afacerist, Alexandru Barbă.
 

Firmele care au evaluat imobilul. Asociați cu Alin Horațiu Dima, evaluatorul lui Mazăre 

 
Societatea Primoval SRL (2004) Constanța, fostă Sercon Consulting SRL, îi are ca asociați pe Șerban Costel Cătălin și Chirigiu Daniela Maria (cooptată în 2008). A declarat o cifră de afaceri de 505.691 lei, profit în creștere cu 39% în valoare de 332.430 lei. Societatea Primoval SRL are datorii de 510.691 lei, mai mari decât cifra de afaceri.
 
Chirigiu Daniela Maria a fost cooptată în societate în anul 2008 (mof. 2253) și simultan, societatea și-a schimbat numele din Sercon Consulting SRL în Primoval SRL, și obiectul de activitate a devenit Agenții imobiliare și evaluări imobiliare.
 
Șerban Costel Cătălin și Chirigiu Daniela Maria sunt asociați și în societatea Finconev Tomis SRL (1999) Constanța, cu activitate temporară suspendată. 
 

Primoval SRL (2004) Constanța – 53 de achiziții publice

 
Conform Liciatiapublica.ro societatea Primoval SRL (2004) are 53 de contracte obținute prin cumpărare directă în perioada 2018-2023. Principalele autorități contractante sunt Municipiul Constanța, Administrația Fondului Imobiliar SRL (fost R.A.E.D.P.P.), Confort Urban, R.A.E.D.P.P., Primăria Cernavodă, C.N. APMC și, mai nou, Consiliul Județean Constanța.
 
Muncipiul Constanța a selectat oferta societății Primoval SRL (2004) Constanța și a încheiat un contract în valoare de 77.550 lei la sfârșitul anului trecut. Administrația Fondului Imobiliar  SRL Constanța, fostă R.A.E.D.P.P, a preferat oferta societății Primoval SRL (2004) Constanța și a încheiat un contract în valoare de 66.900 lei în septembrie a.c. Primăria Cernavodă a atribuit către societatea Primoval SRL (2004) Constanța cinci contracte în valoare de 141.654,3 lei în intervalul 2021-2023.
 

Societatea Finconev Tomis SRL - Asociați cu evaluatorul lui Mazăre

 
Potrivit Registrului Comerțului consultat la zi, Alin Horațiu Dima este asociat, alături de Ruxandra Dima, în Natworld SRL și Arizona Regional Trade SRL (fost Cadastru Consulting SRL).
 
Totodată, Alin Horațiu Dima mai deține calitatea de asociat în SC Finconev Tomis SRL, care are declarată întrerupere temporară de activitate, alături de Șerban Costel Cătălin, care este și administrator, și de Chirigiu Daniela-Maria.
 
Șerban Costel Cătălin (70%) și Chirigiu Daniela-Maria (30% și administrator) sunt asociați în Primoval SRL, care desfășoară tot activități de evaluare și, potrivit Confidas.ro, au 39 de contracte publice, printre beneficiarii de dată recentă numărându-se Primăria Bărăganu, Primăria Limanu, Uzina Termoelectrică Midia, RAEDPP, dar și alții.
 

Despre Alin Horațiu Dima

 
Alin Horațiu Dima este catalogat în rechizitoriul și sentințele privind Dosarul Retrocedărilor din Constanța drept evaluatorul agreat de Primăria Constanța.
 
Acesta a fost condamnat în acest dosar la o pedeapsă de șase ani de închisoare, hotărârea definitivă  fiind pronunțată în februarie 2019. 
 
 
În paralel cu acest dosar însă, Alin Horațiu Dima a fost condamnat, în primă instanță, și în procesul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța.
 
În această cauză, Alin Horațiu Dima a fost condamnat la nouă ani și opt luni de închisoare, după contopirea pedepsei cu cea aplicată în Dosarul Retrocedărilor.
 
Hotărârea aceasta a fost pronunțată de Curtea de Apel București, fiind ulterior atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
În aprilie 2023, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis achitarea tuturor inculpaților.
 
Ce „spune“ legea despre achitările din dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu - Constanța! (DOCUMENT)

 
În luna mai 2022, Judecătoria Medgidia a decis eliberarea condiționată a lui Alin Horațiu Dima, hotărârea luată în dosarul 3414/256/2022 nefiind atacată de procurori, potrivit datelor oficiale.

 
 

Management Consulting Solutions SRL

 
Firma Management Consulting Solutions SRL este fondată în anul 2003. Conform termene.ro, consultat la zi, firma a raportat un singur salariat, o cifră de afaceri de 384.550 lei și un profit de 255.201 lei. Firma are sediul social pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea nr. 13, Constanța, iar activitatea principală constă în „Alte activități profesionale, științifice și tehnice nca”. Dragoș Mihai Ipate este asociat unic și administrator al companiei.
 
Conform termene.ro, are contracte prin licitație publică încheiate cu Primăria Constanța, ultimul fiind din septembrie 2022, cu o valoare de 1.062.000 lei. Totodată, a încheiat peste 110 de contracte, prin cumpărare directă.
 
 

Imobilul din vecinătatea Muzeului de Artă Constanța

 
Sterie Caradima a mai fost recent în atenția publică, când în noiembrie 2022, era evidențiat faptul că dorește să edifice  o cafenea și apartamente, în imediata apropiere a Muzeului de Artă din Constanța. În cadrul ședinței de CJC acestora li se cerea din partea inițiatorului, președintele Mihai Lupu, acordul pentru o construcție mixtă- S+P+3E+4E retras - locuințe colective şi spațiu comercial şi de alimentație publică”. Terenul se învecinează pe latura de la sud- est cu Muzeul de Artă Constanţa (clădiri + teren aferent). Caradima Sterie este proprietarul imobilului situat în municipiul Constanta, Bd. Tomis, nr. 86, având numărul cadastral 231.777.

 
Caradima solicită emiterea acordului Consiliului Județean Constanţa, în calitate de vecin (n.r. Muzeul de Artă din Constanța funcționează în subordinea Consiliului Județean), în vederea edificării acestui imobil. Acordul va fi utilizat în vederea obținerii autorizației de construire de la Primăria Constanța. În Certificatul de Urbanism nr. 2238/2001, emis de Primăria municipiului Constanța, se solicită expres acordul vecinilor limitrofi conform art. 612 din Codul Civil şi conform art. 27 din Ordinul nr. 839/2009, pentru amplasarea unei construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate şi pentru măsurile de protejare a construcţillor învecinate.

 
”În cazul în care construcția propusă este amplasată adiacent corpului C 2, cu regim de înălțime D+ P +3E şi C4 -coridor tebnic, aparținând Muzeului de Artă Constanța, prin ridicarea construcţiei noi, în vecinătatea imediată a imobilului domeniu public al judeţului, nu se vor aduce prejudicii privind rezistenţa mecanică şi stabilitatea, securitatea la incendiu, igiena, sănatatea şi mediul ori siguranţa în exploatare (alipirea la calcan, fundarea la o cotă mai adancă decat cea a tălpii fundaţici constructiei existente, afectarea gradului de însorire), se arată în proiectul aflat în atenția consilierilor județeni. Potrivit memoriului tehnic care însoțește proiectul de hotărâre, pe bulevardul Tomis nr. 86, a existat o clădire monument istoric, clasă B, actualmente dispărut potrivit Listei monumentelor istorice dispărute, actualizată prin anexă la Ordinul ministrului culturii nr. 2.828/2015. Chiar și așa, viitoarea construcție, dacă aceasta va fi edificată va fi situată într-o zonă de protecție a rnonumentelor istorice, cum ar fi: Casă, Bd. Ferdinand, nr. 16, datare sec. XX, Cod CT-II-m-B-02812, nr. crt. 519 Muzeul de Artă — clădirea veche, fosta scoală, Bd. Tomis, nr. 82, datare 1893, Cod CT-11-m-A-02852, nr. crt. 555 Statuia „Copilul cu broască", Bd. Tomis nr. 82, lângă intrarea în Muzeul de Artă Constanța, Cod CT-11-m-B-02933, nr. crt. 651.

 

Caradima, unul dintre asociații Franc Construct SRL


 
Sterie Caradima a fost asociat, până în anul 2020, în SC Franc Construct SRL alături de Dumitru Caradima, consilierul local PSD Cristian Mihăilescu și Alexandru Barbă.


Aceștia au ridicat două clădiri de zece etaje pe bulevardul Aurel Vlaicu, după ce în 2018, Primăria Constanţa a emis Autorizaţia de construire nr. 84 pentru Franc Construct SRL. Actul constă în „Construire două imobile s+P+10e+E tehnic - locuinţe colective cu spaţii comerciale la parter - corp A şi corp B, amenajare exterioară şi împrejmuire incintă“.



Cele două imobile au o suprafaţă construită de 995 mp, o suprafaţă desfăşurată de 13.429,4 mp, 86 de apartamente, 83 de locuri parcare în subsol şi 27 în incinta proprietăţii. Investiţia va fi realizată pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 325A.


Un an mai târziu, pe 7 mai, Primăria Constanţa emitea certificatul de urbanism nr. 1561, care presupune următoarele: „Modificare proiect în curs de execuţie «Locuinţe colective cu spaţii comerciale la parter - corp A şi Corp b - s+P+10e+etehnic, amenajare exterioară şi împrejmuire incintă», autorizat cu autorizaţia de construire nr. 84 din 12.02.2018 - prin recompartimentări interioare, refaţadizare şi supraetajare cu încă un nivel, o singură dată, în suprafaţă de maximum 20% din suprafaţa construită desfăşurată a clădirilor - conform legii nr. 50/1991, doar după intabularea construcţiei la stadiul fizic autorizat premergător supraetajării, prin transformare etaj tehnic în etaj 11 retras şi organizare de şantier“.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Primăria Constanța scoate la vânzare imobilul de pe str. Siretului nr. 17. Sterie și Dumitru Caramide au închiriat parterul (DOCUMENT)

Precedentul Casa Bănescu! Afaceristul Caradima vrea să ridice un mastodont de beton în imediata vecinătate a Muzeului de Artă din Constanța (DOCUMENTE)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii