Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul de Stat Constanța are patru nominalizări la Gala Premiilor UNITER 2023. Publicul își poate susține favoriții până pe 12 iunie (GALERIE FOTO)

ro

10 Jun, 2023 00:00 2249 Marime text

 
  • Teatrul de Stat Constanța anunța, la data de 14 martie 2023, pe site-ul său, că pentru prima dată în istorie are nu mai puțin de patru nominalizări pentru premiile Galei UNITER 2023, cele mai importante premii din teatrul românesc
  • La data de 7 iunie 2023, la Consiliul Județean Timiș a avut loc o conferință de presă în contextul Galei Premiilor UNITER
  • Din partea Teatrului de Stat Constanța au participat: Theodor Șoptelea, Theodor Cristian Niculae, Mihaela Velicu și Nina Udrescu
  • „Această nominalizare pentru mine a fost o mare, mare bucurie. Mi-a pierit puțin vocea când am fost anunțată că am fost nominalizată. Sigur, repet, pentru mine, e un pic cam târziu, dar știți cum e, mai bine mai târziu decât niciodată. Domnul regizor Radu Afrim, pe care abia aștept să îl revăd după aproape un an de zile, m-a învestit cu încredere în acest frumos spectacol: și greu, și frumos, și de toate felurile, pe care cu drag vă invit să îl vedeți”, a mărturisit Nina Udrescu
  • Publicul își poate susține favoriții accesând următorul link: https://www.uniter.ro/pariul-publicului-la-gala-premiilor-uniter-2023/
 
Teatrul de Stat Constanța anunța, la data de 14 martie 2023, pe site-ul său, că pentru prima dată în istorie are nu mai puțin de patru nominalizări pentru premiile Galei UNITER 2023, cele mai importante premii din teatrul românesc.
 
Gala Premiilor UNITER are loc în acest an la Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023. Evenimentul este programat pentru data de 12 iunie, începând cu ora 20:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
 
Teatrul de Stat Constanța a bifat o premieră în cadrul galei. Are patru nominalizări, după ce în precedenții doi ani a avut doar două și a obținut câte un premiu.
 
Concret, spectacolul „Seaside Stories” regizat de Radu Afrim a primit o nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun spectacol.
 
Nina Udrescu este nominalizată la Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolurile din spectacolul „Seaside Stories”.
 
La categoria Cel mai bun actor în rol secundar, nominalizarea i-a revenit lui Theodor Șoptelea, pentru rolurile din „Seaside Stories”.
 
Theodor Cristian Niculae a primit o nominalizare la categoria Cel mai bun debut, pentru scenografia spectacolului „Seaside Stories”.

 

„După un efort susținut, de câțiva ani, un efort al întregii echipe, Teatrul de Stat Constanța a reușit să ajungă acolo unde și-a propus, adică în elita teatrului românesc. Este important că astăzi avem prima nominalizare obținută vreodată de Teatrul de Stat Constanța la Premiul pentru cel mai bun spectacol. Și mai trebuie menționat că, înainte de anul 2021, precedentele nominalizări la premiile UNITER au fost în 1997, pentru spectacolul „Penthesilea” de Mioara Cremene & H. Von Kleist: Cătălina Buzoianu a fost nominalizată și a primit premiul pentru regie, iar pentru costumele din același spectacol, Velica Panduru a primit premiul de debut în scenografie.
 
Nominalizarea la Premiul pentru cel mai bun spectacol presupune recunoașterea performanței întregii echipe a spectacolului SEASIDE STORIES, se arată pe site-ul Teatrului de Stat.

 
Despre „Seaside Stories”


 
Potrivit TSC, „Seaside Stories” este o „succesiune de povești cu personaje diferite, cu întâlniri fulgurante, scurte momente intense decupate din viață, poate dintre acelea pe care le-am trăit cu toții, cu picioarele pline de nisip, cu pielea încrețită pe care soarele a uscat apa mării, cu simțurile percepând constant, dincolo de întâmplări, în background, fâșâitul valurilor, oglinda apei cu nuanțele ei niciodată aceleași, linia orizontului, liniștea adâncului, gustul sărat al aerului, mirosul algelor și scoicilor în putrefacție, muzica repetitivă a teraselor, culorile stridente ale jucăriilor de plajă.”


Substratul comun al poveștilor este acel sentiment al vacanței pe litoral, pe care îl împărtășesc, deși nu-l conștientizează întotdeauna, și cei ce locuiesc în apropierea lui, și cei ce revin aici an de an sau măcar din când în când.

Și în toate este Marea, ca un personaj mitologic care umple cu sensul ei toate poveștile. 

„Seaside Stories ne fac să rememorăm propriile întâmplări, demult uitate, și să înțelegem ce ne ține sau ne readuce aici.”
 
Premiera a avut loc în 26 octombrie 2022 și are o durată de trei ore, cu pauză.
 
Regizorul Radu Afrim este și autorul scenariului, un colaj de texte despre mare, scrise de șase autori români contemporani: Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, la care se adaugă un poem de Nina Cassian.
 
Distribuția, în ordinea intrării în scenă, este următoarea: Liliana Ghiță, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Anaïs Agi-Ali (elevă), Cătălina Mihai, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Alex Burcă (elev).
 
Din echipa de creație a spectacolului mai fac parte: asistent de regie Mara Oprea, lighting designer Cristian Niculescu, asistent de scenografie Paula Rusu. Andrei Dermengiu și Marian Adochiței au realizat filmările alături de Radu Afrim. De asemenea, Andrei Dermengiu a făcut și montajul video. Alexandru Bibere este operator lumini, Alexandru Popa și Eduard Lupu sunt operatori sunet, iar Andrei Dermengiu/Emil Băncilă sunt regizori tehnici.
 
Despre Nina Udrescu


 
Nominalizată la Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, Nina Udrescu s-a născut chiar de Ziua Mondială a Teatrului, pe 27 martie 1955.
 
Absolventă în 1982 a Institutului de Teatru din Târgu Mureş, a jucat, în lunga sa carieră, multe dintre rolurile mari pe care şi le poate dori o actriţă.
 
A debutat la Baia Mare şi a venit la Constanţa în 1985, primul său rol aici fiind Silvia din „Aceşti îngeri trişti” de D.R. Popescu, în regia lui Dominic Dembinski. A fost Nina Zarecinaia şi Arkadina din „Pescăruşul” lui Cehov, Zoe din „O scrisoare pierdută”, Lena din „Leonce şi Lena” de Buchner, Lady Macbeth şi poate fi aplaudată în continuare pe scena TSC pentru rolurile din „Menajeria de sticlă”, de Tennessee Williams, „Gin Rummy” de Donald Coburn , „Desculţ în parc” de Neil Simon, „Eutopia" după Aristofan.
 
„Actriţă îndrăgostită de profesia ei şi care nu glumeşte deloc cu aceasta, cu o combustie interioară rar întâlnită ce tinde uneori către o incandescenţă devastatoare”, aşa o descria Georgeta Mărtoiu în volumul „Thalia ex Ponto”.
 
Despre Theodor Șoptelea


 
Conform TSC, Theodor Șoptelea a absolvit Facultatea de Teatru la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București.
 
Deși extrem de tânăr, el a demonstrat deja ce poate, realizând roluri importante și extrem de dificile pe scena TSC: Oscar din „Lasă-mă să intru” și Sela din „Jocuri în curtea din spate”. El mai poate fi văzut și în „Ziua Z”, „8 TAȚI”, „Goi pușcă”, #acedesiguranță și „Universuri paralele”.
 
Declarații din cadrul conferinței de presă
 
La data de 7 iunie 2023, la Consiliul Județean Timiș a avut loc o conferință de presă în contextul Galei Premiilor UNITER.
 
Pe lângă artiști, în sală au fost prezenți organizatorii Galei și autoritățile locale care sprijină evenimentul.
 
Din partea Teatrului de Stat Constanța au participat: Theodor Șoptelea, Theodor Cristian Niculae, Mihaela Velicu și Nina Udrescu.
 
Redăm mai jos o parte din declarațiile lor:
 
„Mă bucur foarte mult că există showcase-ul acesta, pentru că unul dintre motivele pentru care eu am ales meseria de actor a fost faptul că am cunoscut niște oameni care m-au adus în acest univers. Nu m-am îndrăgostit de sfânta scândură sau de reflectoare, ci prin oameni am ajuns să-mi dau seama că îmi place treaba asta. Și faptul că acum ne întâlnim cu toții și avem parte de contextul ăsta e tare”, a declarat Theodor Șoptelea.
 
Theodor Cristian Niculae, scenograf nominalizat la Premiul pentru Cel mai bun debut, a spus:
 
„Mă bucur de multele întâlniri de acest gen din perioada asta, a micului festival Uniter, că deja, cum zicea și Ada, ia formă de festival. Mă bucur foarte mult că o să am întâlniri cu colegii din breaslă. Mă bucur și de dezvoltarea laturii acesteia în care publicul este mult mai apropiat de gală și poate să intre în contact mult mai mult cu carnea spectacolelor.”
 
Mihaela Velicu, una dintre actrițele din distribuția „Seaside Stories” a declarat:
 
„«Seaside Stories» e o chestie foarte personală, intimă. Eu sunt din Constanța, însă am plecat din oraș la 18 ani. M-am întors, m-am angajat la teatru (nu mă așteptam) și cred că nici nu visam să repet cu Radu Afrim pe plajă. Am trăit o chestie extraordinară. Ne dădeam seama de ea în timp ce o trăiam. De fiecare dată când jucăm, nu ne vine să credem că reușim să aducem marea în orice context.”
 
Nina Udrescu a mărturisit:
 
„Această nominalizare pentru mine a fost o mare, mare bucurie. Mi-a pierit puțin vocea când am fost anunțată că am fost nominalizată. Sigur, repet, pentru mine, e un pic cam târziu, dar știți cum e, mai bine mai târziu decât niciodată. Domnul regizor Radu Afrim, pe care abia aștept să îl revăd după aproape un an de zile, m-a învestit cu încredere în acest frumos spectacol: și greu, și frumos, și de toate felurile, pe care cu drag vă invit să îl vedeți.”
 
Despre Gala Premiilor UNITER
 
Potrivit uniter.ro, Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii, inițiat și coordonat de Ion Caramitru.
 
Gala se desfășoară anual din 1991 acordând distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat.
 
„Decernarea premiilor se face dupa principiul nominalizarilor stabilite de un juriu de selectie. Dintre aceste nominalizari, un alt juriu decide, in seara Galei, prin vot secret, castigatorul fiecarui premiu”, se arată pe site-ul UNITER.
 
Premiile UNITER se acordă pentru:
 
  • Cel mai bun spectacol
  • Cel mai bun regizor
  • Cel mai bun scenograf
  • Cel mai bun actor în rol principal
  • Cea mai bună actriță în rol principal
  • Cel mai bun actor în rol secundar
  • Cea mai bună actriță în rol secundar
  • Critică teatrală
  • Teatru radiofonic
  • Teatru TV
  • Debut
Publicul își poate susține favoriții accesând următorul link: https://www.uniter.ro/pariul-publicului-la-gala-premiilor-uniter-2023/
 
Spectatorii pot vota până pe 12 iunie, ora 19:00. Fiecare persoană are dreptul la un singur vot, identificat prin IP.
 
Juriul Galei Premiilor UNITER 2023 este format din: Monica Andronescu (critic de teatru), Catinca Drăgănescu (regizoare), Marcel Iureș (actor), Lia Manțoc (scenografă) și Ada Milea (actriță și cantautoare).
 
„Membrii juriului, profesioniști de valoare ai teatrului contemporan vor viziona spectacolele nominalizate și vor decide câștigătorii celor 11 categorii de premii ale ediției cu numărul 31 a Galei Premiilor UNITER”, se precizează pe site-ul UNITER.
 
Istoricul UNITER
 
Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului.
 
UNITER este un organism cu relaţii de parteneriat cu sistemul teatral instituţionalizat, de stat și privat, ce reprezintă oamenii de teatru din întreaga ţară şi coagulează şi dinamizează mişcarea de susţinere a artei teatrale. UNITER este angajată în susţinerea şi dezvoltarea teatrului românesc, în valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, prin programele şi proiectele de interes național și internațional pe care le derulează anual.
 
Principiile înființării acestei organizații profesionale au fost libertatea de expresie, de creație, de asociere, dreptul la autonomie, o voce liberă în concertul cultural național și internațional, o deschidere lipsită de complexe față de cultura mondială și, fără doar și poate, apărarea intereselor oamenilor de teatru de diferite profesiuni. Fără să aibă o structură voit sindicală, UNITER a prevăzut în statutul său și o componentă socială bine configurată.
 
UNITER a fost înfiinţată în anul 1990 (februarie) şi are o activitate neîntreruptă de 32 de ani (1990 – 2022). Ca o consecinţă a activităţii susţinute, UNITER a obţinut statutul de instituţie de utilitate publică prin H.G.746 / 31 august 2000. Uniunea Teatrală din România a fost înființată și condusă timp de 31 de ani de omul de teatru Ion Caramitru. În prezent, președintele UNITER este artistul Dragoș Buhagiar.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Pentru prima dată în istorie Teatrul de Stat Constanța are patru nominalizări la premiile Galei UNITER 2023 (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii