Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ultimul, dosarul elicopterului prăbuşit în Siutghiol Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată pentru a şasea oară de DNA (rechizitorii+galerie foto)

ro

30 Jun, 2015 00:00 2946 Marime text
Recent, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie după ce ar fi constatat „indicii privind posibila săvârşire de către Constantinescu Nicuşor Daniel a infracţiunilor de conflict de interese şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie“
 
Ieri, Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Şeful CJC este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. În noul dosar, DNA face referire la elicopterul SMURD ce s-a prăbuşit, la jumătatea lunii decembrie 2014, în lacul Siutghiol, eveniment soldat cu moartea medicului Laura Vizireanu, a asistentei Gabriela Harton, a pilotului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi a copilotului, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel.
 
În rechizitoriul întocmit, Andrei Bodean a reţinut că, „în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria)“.
 
„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect «Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat», «Servicii de transport ocazional» şi «Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor», prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv. La data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.

Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 5.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, conform datelor puse la dispoziţie de DNA. Procurorii arată că, până în acest moment, Consiliul Judeţean Constanţa nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.
 
Prin intermediul unui SMS, Nicuşor Constantinescu ne-a declarat că acest nou dosar este „alt abuz în serviciu al DNA!“.

„Unde sunt adevăraţii vinovaţi?“ 

„Unde sunt adevăraţii vinovaţi pentru moartea celor patru, pilotul, copilotul, dr. şi asistenta medicală? Dacă elicopterul rămânea în administrarea CJ Constanţa, respectiv la operatorul de la Tuzla, cei patru trăiau şi azi! Pentru că normele impuse de CJ Constanţa sunt norme europene, inclusiv purtarea vestelor de salvare, norme care nu au mai fost respectate de MAI - Arafat! Asta e Dreptatea în România!“, a mai spus şeful CJC. În acest context, amintim că, la scurt timp după prăbuşirea elicopterului, şeful CJC declara: „Acest elicopter SMURD a fost achiziţionat la propunerea mea de către Consiliul Judeţean pe programul Transfrontalier România-Bulgaria“.

„Destinaţia sa a fost schimbată anul acesta, din păcate, cât eram în SUA!“ 

„Face parte dintr-un program pentru salvarea vieţilor româneşti din judeţul Constanţa şi Dobrici, din Bulgaria. Anul trecut, v-am invitat la aeroportul de la Tuzla, unde am făcut zboruri demonstrative eu şi guvernatorul zonei Dobrici. Acest elicopter are destinaţia, conform contractului de finanţare, ce nu poate fi schimbat de capul fiecăruia, de a salva vieţile omeneşti de pe teritoriul României şi Bulgariei. Contractul se schimbă doar cu aprobarea Guvernului României şi a UE, altfel, se numeşte deturnare de fonduri. Acest elicopter şi alte utilaje, instalaţii de salvare pe mare, incendiu, şenilate, care au acţionat în iarnă pe viscol şi au salvat 164 de cetăţeni. E vorba de viaţa unor oameni, care au murit ieri! Şenilatele fac parte din programul România-Bulgaria. Şenilatele astea, pe care tot eu le-am cumpărat, au salvat vieţi! Elicopterul ăsta a salvat vieţi! A survolat teritoriul Constanţa, mării, lacului, Bulgaria! Destinaţia sa a fost schimbată anul acesta, din păcate, cât eram în SUA! Domnul Arafat i-a schimbat destinaţia! A făcut deturnare! Avea flotoare, eu i le-am făcut! Acest elicopter are două motoare: dacă se opreşte unu, să funcţioneze celălalt! Are dotări de funcţionare de zi şi de noapte, pe orice vreme! Ieri era vânt zero, apa avea opt grade, nu era nici ceaţă, nici vânt! Nu ştiu, pentru că nu vreau să acuz, pun nişte întrebări publice! Conform caietului de sarcini, anul trecut, când s-a dat în folosinţă, s-a făcut licitaţie publică pentru operare, aprobat de toate autorităţile, inclusiv cele civile române, în conformitate cu normele şi standardele UE“, a mai declarat Nicuşor Constantinescu.

„Boabele“

În prezent, Nicuşor Constantinescu este judecat în: Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008 (1), pentru presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa, din aprilie 2014 (2), în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015 (3), în dosarul celor 19 persoane (persoane fizice şi juridice) acuzate de un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român, din noiembrie 2014 (4), şi în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol (5). Ultimele patru dosare au fost instrumentate de procurorul Andrei Bodean, din DNA Constanţa. Mai departe, şeful CJC este judecat, într-un alt dosar, al şaselea, alături de Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), din mai 2014, cauza fiind instrumentată de Dana Ana, procuror DNA Bucureşti.
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că, la jumătatea lunii iunie, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat constatarea unor „indicii privind posibila săvârşire de către Constantinescu Nicuşor Daniel, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a infracţiunilor de conflict de interese şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, motiv pentru care Agenţia a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie“.

„Conflict de interese“ 

„În urma evaluării, au rezultat indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în perioada exercitării funcţiei, Constantinescu Nicuşor Daniel a încheiat prin atribuire directă un contract de prestări servicii şi 10 acte adiţionale, semnate între CJ Constanţa şi SC Conpress Holding SRL. În baza contractului, asociaţii acestei societăţi comerciale au obţinut un folos patrimonial, în valoare de 2.404.913,24 de lei (aprox. 556.260,16 euro). Constantinescu Nicuşor Daniel a deţinut în cadrul SC Conpress Holding SRL calitatea de asociat (23 mai 1994 - 4 aprilie 2002) şi funcţia de administrator (3 - 4 aprilie 2002), fiind asociat cu Strutinsky Gabriel Sorin, Ciocoiu Sanda, Cârciog Mihail Gheorghe, persoane fizice cu care este asociat şi în prezent în cadrul altor societăţi comerciale“, potrivit ANI.

Citeşte şi 

UPDATE - Raed Arafat infirmă acuzele lui Nicuşor Constantinescu

Elicopterele SMURD pot zbura din nou, dupa tragedia de pe lacul Siutghiol

 
Sesizare către DNA şi ANAF pentru conflict de interese
ANI îl pune pe Nicuşor Constantinescu pe urmele lui Radu Mazăre?

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)

 
Rechizitoriu

Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 1)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii