Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:27 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un capitol din povestea pământului boierului Jules Movilă Terenurile retrocedate prind rădăcini… din beton armat (documente)

ro

27 Aug, 2015 00:00 6365 Marime text
Peste drum de parcul din Tomis II, pe o porţiune cuprinsă între Liceul Internaţional de Informatică şi intersecţia de la Spitalul Judeţean, două noi construcţii au toate şansele să „răsară“ sub geamurile locatarilor blocului A2. Intenţia privind edificarea a două noi blocuri de câte şapte nivele pe spaţiu verde, chiar în faţa unor blocuri de câte patru etaje, îi aparţine Elenei Apostol, care a iniţiat un Plan Urbanistic de Detaliu, solicitând locatarilor din zonă să îşi exprime opinia cu privire la acest proiect. Cum era de aşteptat, aceştia nu acceptă ca, prin ridicarea noilor construcţii, să le fie afectate însorirea şi intimitatea şi să fie expuşi la o supraaglomerare a zonei. Cum s-a ajuns însă ca o porţiune de teren care (încă) reprezintă o bucăţică din puţinul spaţiu verde al municipiului să se preteze la construirea a două noi blocuri vă prezentăm în cele ce urmează.

Iarba verde… de sub blocuri

Propunerea de Plan Urbanistic de Detaliu vine să lovească în moalele capului intenţiile tuturor de a respira altceva decât betoane. Chiar vizavi de parcul din Tomis II, pe o porţiune cuprinsă între Liceul Internaţional de Informatică şi intersecţia de la Spitalul Judeţean, două noi construcţii vor „răsări“ sub geamurile locatarilor blocului A2, după ce municipalitatea a ajuns la concluzia că propunerile sunt viabile, cu mici modificări, în ciuda nemulţumirilor exprimate de locatari.
 
Propunerea preliminară a PUD-ului pentru „Construire 2 imobile S+P+5+6-7E, parcare şi spaţii comerciale la parter şi apartamente de locuit la etaje“ a fost iniţiată de Elena Apostol, unul dintre investitori, după cum vom arăta în cele ce urmează.

Citeşte şi

Locatarii cer respectarea intimităţii: Cum au reuşit constănţenii să modifice proiectul ridicării a două blocuri pe bulevardul Tomis
 
Planul Urbanistic de Detaliu stabileşte normele la nivelul unui subteritoriu, al unei străzi, al unei pieţe sau al unui grup de terenuri, fiind documentul care specifică parametrii în care se poate realiza o construcţie. PUD-uri se întocmesc şi în cazul în care investiţia preconizată diferă de prevederile Regulamentului Local de Urbanism. PUD-ul este, de fapt, documentul consultat de comisia de urbanism atunci când este cerut un Certificat de Urbanism sau o Autorizaţie de Construire.

Poveste cu iz de retrocedare

Revenind însă la terenul pe care urmează să fie construite blocurile, trebuie precizat că acestea fac parte din celebra moştenire a boierului Jules Movilă. În rechizitoriul procurorilor DNA, cazul retrocedării Movilă este denumit „modul de operare D“, în care sunt învinuiţi următorii: Radu Ştefan Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu, Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Bogdan Ghiţulescu, Cristina Talpău, Aurel Jean Andrei, Georgică Giurgiucanu, Dragoş Emil Săvulescu, Viorel Pană, Cristina Budei, Mihai Camboianu, Cristian Borcea, Gheorghe Valentin Ionescu, Basarab Popa, Alin Horaţiu Dima şi Maria Mariuţa. În fapt, Georgică Giurgiucanu a fost mandatat de Ivonne Aline Buzescu-Movilă să o reprezinte în problema legată de retrocedarea unor suprafeţe de teren aparţinând familiei sale. Printr-un adevărat lanţ al cesiunilor, averea Movileştilor s-a împărţit între Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA.
 
Rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor este disponibil în secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.

Terenuri în compensare, în buricul târgului

Prin Dispoziţia nr. 1344 din 31 mai 2004 privind respingerea cererii de restituire în natură şi oferta privind acordarea altor măsuri reparatorii prin echivalent, fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, respingea solicitarea formulată de notificatoarea Yvonne Movilă prin procurist Georgică Giurgiucanu, în baza contractului de mandat nr. 4991/17.10.2001 al autorului Jules Movilă, drepturile izvorând din notificare fiind cesionate către Giurgiucanu, Maria Mariuţa, Cristian Borcea, SC Habitat şi Ambient SA, Mihai Camboianu, deoarece imobilul nu putea fi restituit în natură. Astfel, s-a stabilit ca valoare echivalentă parţială suma de 5.731.002 euro, constând în bunuri de aceeaşi natură, în compensare. Astfel, nu mai puţin de 44 de parcele de teren, reprezentând 82.554 de metri pătraţi, au fost restituite în compensare beneficiarilor Georgică Giurgiucanu (22,05%), Maria Mariuţa (14,7%), Cristian Borcea (12,25%), SC Habitat şi Ambient SA (50%) şi Mihai Camboianu (1%), care deţineau terenul în suprafaţă indiviză. Astfel, cei cinci au devenit coproprietari inclusiv ai celor două parcele de „teren liber din bulevardul Tomis, bloc A2, lotul 1 şi lotul 2“, având suprafaţa de 367 mp, respectiv 394 de metri pătraţi, şi o valoare estimată la 120 de euro/mp. Amintim că documentul este datat 31 mai 2004. Pe 10 iunie, au intrat de drept în posesia terenurilor, iar pe 3 decembrie, a intervenit un contract de partaj voluntar, prin care fiecare dintre coproprietari a luat o parte dintre terenuri.

Borcea şi Giurgiucanu, proprietari

În acelaşi an, pe 8 decembrie, Georgică Giurgiucanu, Maria Mariuţa (prin mandatar Gabriel Bălan), Cristian şi Mihaela Mariana Borcea (prin mandatar Gabriel Bălan) au vândut către Elena Apostol cele două loturi de teren de pe bulevardul Tomis, din zona blocului A2, pentru suma de 49.465 de dolari. Astfel a intrat Elena Apostol în posesia întregului teren pentru care a iniţiat Planul Urbanistic de Detaliu. Mai bine de zece ani, a deţinut integral terenul, însă, pe 25 februarie, Elena Apostol a încheiat cu firma Eclissis Intermed un contract de vânzare prin care vinde dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 394 de metri pătraţi, lot 2, pentru suma de 260.000 de euro. Adică 660 de euro pe metru pătrat, acelaşi teren care, în 2004, valora 120 de euro pe metru pătrat. În documentul de vânzare se precizează că, odată cu transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului, vânzătorul transmite cumpărătorului toată documentaţia emisă de unităţile administraţiei publice cu privire la acest imobil (Certificat de Urbanism, autorizaţii, PUD, PUZ etc.), precum şi toate ce decurg din acestea. Cumpărătorul, firma Eclissis Intermed SRL, a fost reprezentat de administratorul societăţii, Tănase Calagiu.
 
Aşadar, deşi iniţiatorul PUZ-ului apare ca fiind Elena Apostol, doar un bloc din cele două propuneri se va afla în proprietatea sa, celălalt va fi proprietatea firmei Eclissis Intermed SRL.
 
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, consultat pe 26 august 2015, firma, cu sediul pe strada Eliberării, a fost înfiinţată în anul 2004, având un capital social de 150.200 de lei, unic asociat şi administrator fiind Tănase Calagiu. Firma are însă ca obiect principal de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase“, aşadar, intenţia de a construi un bloc pe spaţiul verde este cam greu de înţeles pentru o firmă care ar trebui să ţină la plante, prin natura obiectului de activitate...

Cine sunt noii parteneri de business

Tănase Calagiu mai este asociat şi în Eclissis Construct SRL - radiată. El este partener de afaceri cu Stelian Grosu, cel care deţine restaurantul Diplomatic din Constanţa. Acesta din urmă este implicat în firma Diplomatic Impex SRL (fostă Diplomatic Management SRL) - radiată, Pro-Capital SRL, Eclissis Energy SRL - radiată şi Eclissis SRL, în insolvenţă.
 
Cât despre partenera sa de afaceri, Elena Apostol, fostă absolventă a Facultăţii de Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul ASE, aceasta a ocupat funcţia de director economic al firmei Tomini Trading SRL.

Oamenii nu vor blocuri în faţa blocului

Aşa cum am menţionat şi mai sus, degeaba s-au străduit locatarii din zonă să împiedice aprobarea PUD-ului, căci blocurile au undă verde de la Primărie pentru a fi ridicate. Mai mult, o parte dintre proprietari şi-au angajat un avocat care să le reprezinte interesele.
 
Motivele nemulţumirii lor, argumentele avocatului Cristian Ion, cât şi răspunsurile primite de la proiectantul blocurilor, Usonia SRL, pot fi consultate în secţiunea „Documente“. În aceeaşi secţiune sunt disponibile actele de vânzare-cumpărare şi Dispoziţia de Primar la care facem referire.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii