Unul dintre cei mai vechi șefi din Poliția Județului Constanța are dosar la DNA Cine i-a luat locul lui Cornel Coteanu la șefia Poliției Eforie. Anunțul inspectorului șef Constantin Adrian Glugă
Unul dintre cei mai vechi șefi din Poliția Județului Constanța are dosar la DNA: Cine i-a luat locul lui
02 Sep, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
5711
Marime text
- Cornel Gabriel Coteanu, șeful Poliției Eforie, a fost unul dintre cei mai vechi șefi din Poliția Județului Constanța, mandatul său în fruntea Poliției Eforie fiind de aproximativ 15 ani.
- Omul legii ar fi primit, potrivit DNA, în mod repetat și periodic, de la o persoană fără calitate specială, coinculpat, sume de bani, pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie.
- Suma primită cu titlul de mită, mai arată procurorii, ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind făcută o dată la câteva zile, preponderent în zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, în imediata apropiere a sediului Poliției orașului Eforie.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au anunțat ieri punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 31 august 2020, față de inculpatul Cornel Gabriel Coteanu, șeful Poliției Eforie, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la abuz în serviciu.
Contactat telefonic, comisarul-şef de poliţie Constantin-Adrian Glugă (FOTO), împuternicit inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că locul lui Cornel Gabriel Coteanu, în fruntea Poliției Eforie, a fost preluat de sub comisar Marian Pîrvu, ofițer Ordine Publică în cadrul Poliției Eforie.
Comisarul-şef de poliţie Constantin-Adrian Glugă, împuternicit inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, a mai adăugat că l-a cunoscut pe șeful Poliției Eforie, Cornel Gabriel Coteanu, în virtutea funcțiilor de serviciu.
Revenind la dosarul instrumentat de procurorii DNA, magistrații arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
„În perioada iulie-august 2019 și iulie-august 2020, în calitate de comandant al Poliției orașului Eforie, cu gradul de comisar șef, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi primit în mod repetat și periodic, de la o persoană fără calitate specială, coinculpat, sume de bani, pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța. Ar fi vorba de tolerarea unor activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie“.
„Din probele administrate rezultă că suma primită cu titlul de mită ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind făcută o dată la câteva zile, preponderent în zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, în imediata apropiere a sediului Poliției orașului Eforie. La rândul său, coinculpatul care ar fi remis în mod periodic banii comandantului Poliției orașului Eforie, i-ar fi colectat, în mod repetat de la persoanele interesate de obținerea protecției pentru activitățile de comerț clandestin. De asemenea, persoana respectivă pretindea și primea bani și pentru presupuse informații despre controalele efectuate de autorități. În ziua de 10 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel i-ar fi solicitat unui agent constatator să înlocuiască măsura amenzii în cuantum de 1.000 lei aplicată unei persoane, pentru contravenții la regimul rutier, cu sancțiunea avertismentului, măsură pe care numai instanța de judecată o putea dispune“.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane fără calitate specială, dintre care trei se află în stare de arest la domiciliu începând cu data de 28 august 2020, pentru infracțiuni de dare de mită, trafic de influență, evaziune fiscală.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel trebuie să respecte mai multe obligații între care să nu părăsească teritoriul României și să nu se aproprie și să nu comunice, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanță și să nu își exercite profesia de polițist, implicit prerogativele funcției de șef al Poliției Eforie.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Doi din cei trei arestați la domiciliu sunt din din municipiul Caracal, județulOlt. Asta în timp ce cel de al treilea inculpat este din Techirghiol, județ Constanța.
Iată decizia oficială a judecătorilor privind arestarea la domiciliu a celor trei persoane:
„Solutia pe scurt: În baza art.219 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 4 lit.d C.p.p., art.218 C. proc. pen. şi art.223 alin.2 C. proc. pen., Admite propunerea de arest la domiciliu formulata de Parchetul de pe lângă ÎCCJ-DNA-ST Constanţa formulată în dosarul de urmărire penală nr.48/P/2019 de luare a măsurii arestului la domiciliu față de inculpaţii U.Ș., D.G.R.V. şi D.R.R. Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpaţii, pentru o durată de 30 zile. Impune inculpatului U.Ș. obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte din oraşul Techirghiol, jud.Constanţa, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. În baza art.221 alin.(1) C. proc. pen. impune inculpatului D.G.R.V. obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte din mun. Caracal, jud.Olt, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. În baza art.221 alin.(1) C. proc. pen. impune inculpatului D.R.R. obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte din mun. Caracal, jud.Olt, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. În baza art.221 alin.2 C.proc.pen., pe durata arestului la domiciliu, cei trei inculpaţi au următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să nu comunice între ei cei trei inculpaţi din prezenta cauza. În baza art.221 alin.9 C.p.p. desemnează ca organ de supraveghere a executării măsurii arestului la domiciliu secţia de poliţie în a cărei rază teritorială se află domiciliul unde execută măsura arestului la domiciliu fiecare dintre cei trei inculpaţi.
Atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Respinge cererea de luare a măsurii controlului judiciar formulată prin apărători de cei trei inculpaţi. În baza art.275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Executorie de la pronunţare. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu“.
Citește și
Oficial DNA
Control judiciar pentrul șeful de la Poliția Eforie, pentru luare de mită
O lună de la împuternicirea în fruntea IPJ Constanța
Cine a rămas în echipa inspectorului șef Constantin Adrian Glugă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii