Noua arenă de la Constanța, așteptată „Îmi doresc atât de mult să mai merg pe stadion!“. Care e stadiul proiectului? Răspuns de la Compania Națională de Investiții (GALERIE FOTO)
Noua arenă de la Constanța, așteptată: „Îmi doresc atât de mult să mai merg pe stadion!“. Care e stadiul
05 Aug, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
4905
Marime text
- Așteptarea construirii noului stadion de la Constanța e grea și în rândul iubitorilor de sport de la malul mării, al fanilor și al suporterilor.
Miercuri, 10 iulie 2024, s-a împlinit un an de când au demarat lucrările de demolare a stadionului „Gheorghe Hagi“ din Constanța, pentru construirea, pe același amplasament, a unui nou complex sportiv.
În prezent, terenul pe care se afla fostul stadion este liber, dar construcția noii arene încă nu a demarat, amplasamentul fiind năpădit de iarbă. Pe 30 aprilie 2024, cu ocazia ședinței de Guvern de atunci, autoritățile au anunțat că s-au făcut pași importanți în direcția construirii noului stadion, iar de atunci toată suflarea sportivă de la malul mării așteaptă începerea lucrărilor.
„Stadiul construirii, dacă se mai construiește“
Și în rândul iubitorilor de sport din Constanța, al fanilor și al suporterilor așteptarea e grea, iar în sufletele unora s-au instalat și sălășluiesc scepticismul și îndoiala în reușita proiectului ori cel puțin în demararea cât mai rapidă a lucrărilor. Un constănțean a trimis un mail pe adresa redacției ZIUA de Constanța, în care a precizat: „Sunt constănțean get-beget, vă rog frumos faceți un reportaj cu stadiul construirii stadionului din Constanța, dacă se mai construiește. Îmi doresc atât de mult să mai merg pe stadion! Vă mulțumesc anticipat“.
Întrebările ZIUA de Constanța
În acest sens, ZIUA de Constanța s-a adresat Companiei Naționale de Investiții cu întrebările:
1. Care este stadiul proiectului „Construire stadion Gheorghe Hagi, Str. Primăverii, nr. 2-11, municipiul Constanța“?
2. Având în vedere că, în ședința din 30 aprilie 2024, Guvernul României a aprobat demararea lucrărilor pentru construirea a trei noi obiective care vor fi realizate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (stadionul „Gheorghe Hagi“ din municipiul Constanța, stadionul „Nicolae Dobrin“ din municipiul Pitești, patinoarul artificial din municipiul Sfântu Gheorghe), când va fi semnat contractul pentru construirea obiectivului de la Constanța și care este data la care vor demara lucrările?
Răspunsul CNI
Compartimentul Strategie și Comunicare al CNI a trimis următorul răspuns:
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată la Compania Națională de Investiții cu nr. 39682 / 22.07.2024, privind obiectivul de investiții «Construire stadion Gheorghe Hagi, Str. Primăverii, nr. 2-11, municipiul Constanța», vă transmitem faptul că a fost finalizată procedura de achiziție publică. Menționăm că acest obiectiv se află sub incidența prevederilor art. IV din OUG 90/27.10.2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pentru anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetară asumată prin Programul de convergență, modificat și completat de OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene. Astfel, având în vedere actele normative menționate anterior, respectiv OUG 90/2023 și OUG 115/2023, semnarea contractului pentru lucrările de proiectare și execuție pentru acest obiectiv de investiții se poate realiza doar după alocarea fondurilor necesare pentru finanțare. Dat fiind faptul că memorandumul prevăzut în OUG 115/2023, art. XVII, alin. (2) a fost aprobat de Guvernul României, pentru încheierea de angajamente legale pentru categoriile de proiecte care intră sub incidența prevederilor art. IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2023, cu modificările și completările ulterioare, semnarea efectivă a contractului trebuie să fie în conformitate cu bugetul alocat“.
Trei noi obiective sportive
În ședința de Guvern din 30 aprilie 2024, prin cele două memorandumuri inițiate de Ministerul Dezvoltării, Executivul a aprobat demararea lucrărilor pentru construirea a trei noi obiective sportive care vor fi realizate în Constanța, Pitești și Sfântu Gheorghe de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții. Valoarea totală a acestor investiții în infrastructura sportivă este de peste 1,1 miliarde de lei.
„Cele trei obiective vor fi realizate la standarde optime de funcționare și vor dispune de dotări moderne pentru antrenamente, competiții și evenimente cu caracter sportiv, în conformitate cu normele europene“, s-a menționat pe site-ul oficial al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pe 30 aprilie 2024.
Ce prevede proiectul noului complex sportiv
Proiectul stadionului de la Constanța, în valoare de 490.936.487,01 lei, prevede o arenă ultramodernă, cu o capacitate de 18.000 de locuri și va include și un teren de antrenament pentru fotbal si atletism (pistă cu 6 culoare), cu tribună de circa 1.000 de locuri. De asemenea, va beneficia de amenajări exterioare (promenadă, alei, drumuri si platforme), retele de utilități, împrejmuire și zone de parcare pentru jucători și oficialități. Stadionul va fi realizat pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.
În plus, clădirea stadionului va integra și o serie de funcțiuni complementare: săli de antrenament- atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, spații comerciale și zone de loisir.
„Comemorarea decesului unei mari iubiri“
La Constanța, odată cu vechea arenă a dispărut și pista de atletism a acesteia, astfel că, de atunci, atleții au trebuit să caute alte soluții pentru a-și desfășura antrenamentele. Această problemă, a pregătirii atleților, a fost subliniată de Andrei Szemerjai, om de atletism și fost director al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanța, în contextul împlinirii unui an de când au început lucrările de demolare.
Totodată, Andrei Szemerjai a lansat, luna trecută, și un apel:
„Cei care ați iubit atletismul și, în tinerețea voastră, ați făcut parte din marea și frumoasa familie a atleților constănțeni, sunteți așteptați joi, 11 iulie, la intrarea principală a fostului stadion Farul, de pe strada Primăverii, pentru comemorarea decesului unei mari iubiri“.
Au adus o coroană de flori și au cântat „Veșnica pomenire“!
La acest apel, pe 11 iulie 2024, au venit mai mulți foști mari atleți, cu rezultate interne, dar și internaționale deosebite, unii dintre ei concurând încă, la veterani. Pe lângă Andrei Szemerjai, primii care au ajuns au fost Raul Hangu, Mihai Ene, Costel Costache, Coculeana Oltean, Viorel Dumitrescu sau Daniel Cojocaru. Ulterior, au mai sosit Ioan Oltean, Ion Lazăr și Marius Rudi. Pe poarta de la intrarea principală în arena din strada Primăverii a fost pusă o coroană de flori, cu mesajul „Vei rămâne veșnic în amintirea noastră - Atleții constănțeni“, dar a fost adus și un colac cu o lumânare. În plus, primii sosiți la arenă au cântat „Veșnica pomenire“.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Constanța
Foști atleți au depus o coroană de flori și au cântat „Veșnica pomenire“, la un an de la startul demolării stadionului „Gheorghe Hagi“ (GALERIE FOTO + VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii