Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:25 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Foști atleți au depus o coroană de flori și au cântat „Veșnica pomenire“, la un an de la startul demolării stadionului „Gheorghe Hagi“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

ro

11 Jul, 2024 11:22 6734 Marime text
 
Miercuri, 10 iulie 2024, s-a împlinit un an de când au demarat lucrările de demolare a stadionului „Gheorghe Hagi“ din Constanța, pentru construirea, pe același amplasament, a unui nou complex sportiv.

Odată cu vechea arenă a dispărut și pista de atletism a arenei, astfel că, de atunci, atleții au trebuit să caute alte soluții pentru a-și desfășura pregătirea.

Această problemă, a pregătirii atleților, a fost subliniată de Andrei Szemerjai, om de atletism și fost director al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanța, în contextul împlinirii unui an de când au început lucrările de demolare. În prezent, terenul pe care se afla fostul stadion este liber, dar construcția noii arene nu a demarat.

Pe 30 aprilie 2024, cu ocazia ședinței de Guvern de atunci, autoritățile au anunțat că s-au făcut pași importanți în direcția construirii noului stadion. Acum toată suflarea sportivă de la Constanța așteaptă începerea lucrărilor.  

Zilele trecute, alături de o imagine făcută cu starea actuală a amplasamentului (năpădit de iarbă), Andrei Szemerjai a avut și un mesaj vizavi de situația pregătirii în atletism de la Constanța.
 

„Miercuri,  10  iulie  2024,  se  va  împlini un  an  de  la  marea  sărbătoare  a  demolării  stadionului  Farul!

Ce  și  cât s-a  realizat  în  acest  an  se  poate  vedea  în  imaginile  de  mai  sus.

Atleții  s-au  pregătit  pe  plajă, parcuri sau  au  făcut  naveta  la  Cumpăna  ori  23  August, încercând  prin  tot  felul  de  improvizații  să  se  antreneze pentru  Campionatele  Naționale  sau  competițiile  internationale.


Speranțele  noastre, ale  celor  din  atletism, se  risipesc  pe  zi  ce  trece, văzând  că  un  proiect  similar - Sala  Polivalentă - de  6  ani  de  când  a  început,  bate  pasul  pe  loc!

Dacă  și  stadionul  fără  pistă  de  atletism va  urma  același  scenariu,  atunci  vom  face  și  pomana  de  7  ani  de  la  desființarea  atletismului  constănțean!“, a fost mesajul lui Andrei Szemerjai, care, cu aceeași ocazie, i-a invitat pe cei din atletism la stadion, joi, 11 aprilie 2024, „pentru  comemorarea  decesului  unei  mari  iubiri“. 

„Cei  care  ați  iubit  atletismul  și  în  tinerețea  voastră  ați  făcut  parte  din  marea  și  frumoasa  familie a  atleților  constănțeni, sunteți  așteptați  joi,  11 iulie,  la  intrarea  principală  a  fostului  stadion Farul  de  pe  strada  Primăverii, pentru  comemorarea  decesului  unei  mari  iubiri“, a punctat Andrei Szemerjai.


La acest apel, astăzi, 11 iulie 2024, au venit mai mulți foști mari atleți, cu rezultate deosebite interne, dar și internaționale, unii dintre ei concurând încă, la veterani.

Pe lângă Andrei Szemerjai, primii care au ajuns au fost Raul Hangu, Mihai Ene, Costel Costache, Coculeana Oltean, Viorel Dumitrescu sau Daniel Cojocaru.

Ulterior, au mai sosit Ioan Oltean, Ion Lazăr și Marius Rudi. 



Pe poarta de la intrarea principală în arena din strada Primăverii a fost pusă o coroană de flori, cu mesajul „Vei rămâne veșnic în amintirea noastră - Atleții constănțeni“, dar a fost adus și un colac cu o lumânare.

Primii sosiți la arenă au cântat „Veșnica pomenire“.
 
În ședința de Guvern din 30 aprilie 2024, prin cele două memorandumuri inițiate de Ministerul Dezvoltării, Executivul a aprobat demararea lucrărilor pentru construirea a trei noi obiective sportive care vor fi realizate în Constanța, Pitești și Sfântu Gheorghe de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții. Valoarea totală a acestor investiții în infrastructura sportivă este de peste 1,1 miliarde de lei.

 

„Cele trei obiective vor fi realizate la standarde optime de funcționare și vor dispune de dotări moderne pentru antrenamente, competiții și evenimente cu caracter sportiv, în conformitate cu normele europene“, s-a menționat pe site-ul oficial al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pe 30 aprilie 2024.


Ce prevede proiectul noului complex sportiv

Proiectul stadionului de la Constanța, în valoare de 490.936.487,01 lei, prevede o arenă ultramodernă, cu o capacitate de 18.000 de locuri și va include și un teren de antrenament pentru fotbal si atletism (pistă cu 6 culoare), cu tribună de circa 1.000 de locuri. De asemenea, va beneficia de amenajări exterioare (promenadă, alei, drumuri si platforme), retele de utilități, împrejmuire și zone de parcare pentru jucători și oficialități. Stadionul va fi realizat pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.
 
În plus, clădirea stadionului va integra și o serie de funcțiuni complementare: săli de antrenament- atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, spații comerciale și zone de loisir.

Sursa foto: ZIUA de Constanța

Citește și:


Constanța. Un an de la demararea demolării stadionului
Andrei Szemerjai - „Comemorarea decesului unei mari iubiri“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii