Constanța Foști atleți au depus o coroană de flori și au cântat „Veșnica pomenire“, la un an de la startul demolării stadionului „Gheorghe Hagi“ (GALERIE FOTO + VIDEO)
Constanța: Foști atleți au depus o coroană de flori și au cântat „Veșnica pomenire“, la un an de laMiercuri, 10 iulie 2024, s-a împlinit un an de când au demarat lucrările de demolare a stadionului „Gheorghe Hagi“ din Constanța, pentru construirea, pe același amplasament, a unui nou complex sportiv.
Odată cu vechea arenă a dispărut și pista de atletism a arenei, astfel că, de atunci, atleții au trebuit să caute alte soluții pentru a-și desfășura pregătirea.
Această problemă, a pregătirii atleților, a fost subliniată de Andrei Szemerjai, om de atletism și fost director al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanța, în contextul împlinirii unui an de când au început lucrările de demolare. În prezent, terenul pe care se afla fostul stadion este liber, dar construcția noii arene nu a demarat.
Pe 30 aprilie 2024, cu ocazia ședinței de Guvern de atunci, autoritățile au anunțat că s-au făcut pași importanți în direcția construirii noului stadion. Acum toată suflarea sportivă de la Constanța așteaptă începerea lucrărilor.
Zilele trecute, alături de o imagine făcută cu starea actuală a amplasamentului (năpădit de iarbă), Andrei Szemerjai a avut și un mesaj vizavi de situația pregătirii în atletism de la Constanța.
„Miercuri, 10 iulie 2024, se va împlini un an de la marea sărbătoare a demolării stadionului Farul!
Ce și cât s-a realizat în acest an se poate vedea în imaginile de mai sus.
Atleții s-au pregătit pe plajă, parcuri sau au făcut naveta la Cumpăna ori 23 August, încercând prin tot felul de improvizații să se antreneze pentru Campionatele Naționale sau competițiile internationale.
Speranțele noastre, ale celor din atletism, se risipesc pe zi ce trece, văzând că un proiect similar - Sala Polivalentă - de 6 ani de când a început, bate pasul pe loc!
Dacă și stadionul fără pistă de atletism va urma același scenariu, atunci vom face și pomana de 7 ani de la desființarea atletismului constănțean!“, a fost mesajul lui Andrei Szemerjai, care, cu aceeași ocazie, i-a invitat pe cei din atletism la stadion, joi, 11 aprilie 2024, „pentru comemorarea decesului unei mari iubiri“.
„Cei care ați iubit atletismul și în tinerețea voastră ați făcut parte din marea și frumoasa familie a atleților constănțeni, sunteți așteptați joi, 11 iulie, la intrarea principală a fostului stadion Farul de pe strada Primăverii, pentru comemorarea decesului unei mari iubiri“, a punctat Andrei Szemerjai.
La acest apel, astăzi, 11 iulie 2024, au venit mai mulți foști mari atleți, cu rezultate deosebite interne, dar și internaționale, unii dintre ei concurând încă, la veterani.
Pe lângă Andrei Szemerjai, primii care au ajuns au fost Raul Hangu, Mihai Ene, Costel Costache, Coculeana Oltean, Viorel Dumitrescu sau Daniel Cojocaru.
Ulterior, au mai sosit Ioan Oltean, Ion Lazăr și Marius Rudi.
Pe poarta de la intrarea principală în arena din strada Primăverii a fost pusă o coroană de flori, cu mesajul „Vei rămâne veșnic în amintirea noastră - Atleții constănțeni“, dar a fost adus și un colac cu o lumânare.
Primii sosiți la arenă au cântat „Veșnica pomenire“.
În ședința de Guvern din 30 aprilie 2024, prin cele două memorandumuri inițiate de Ministerul Dezvoltării, Executivul a aprobat demararea lucrărilor pentru construirea a trei noi obiective sportive care vor fi realizate în Constanța, Pitești și Sfântu Gheorghe de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții. Valoarea totală a acestor investiții în infrastructura sportivă este de peste 1,1 miliarde de lei.
„Cele trei obiective vor fi realizate la standarde optime de funcționare și vor dispune de dotări moderne pentru antrenamente, competiții și evenimente cu caracter sportiv, în conformitate cu normele europene“, s-a menționat pe site-ul oficial al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pe 30 aprilie 2024.
Ce prevede proiectul noului complex sportiv
Proiectul stadionului de la Constanța, în valoare de 490.936.487,01 lei, prevede o arenă ultramodernă, cu o capacitate de 18.000 de locuri și va include și un teren de antrenament pentru fotbal si atletism (pistă cu 6 culoare), cu tribună de circa 1.000 de locuri. De asemenea, va beneficia de amenajări exterioare (promenadă, alei, drumuri si platforme), retele de utilități, împrejmuire și zone de parcare pentru jucători și oficialități. Stadionul va fi realizat pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.
În plus, clădirea stadionului va integra și o serie de funcțiuni complementare: săli de antrenament- atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, spații comerciale și zone de loisir.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Citește și:
Constanța. Un an de la demararea demolării stadionului
Andrei Szemerjai - „Comemorarea decesului unei mari iubiri“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!