Vizaţi - cinci afacerişti din Constanţa DIICOT Bucureşti a trimis în judecată 18 persoane fizice şi juridice (documente)
Vizaţi - cinci afacerişti din Constanţa: DIICOT Bucureşti a trimis în judecată 18 persoane fizice şi juridice
10 Aug, 2017 00:00
ZIUA de Constanta
11533
Marime text
„Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române“.
Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 18 persoane fizice şi juridice. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa. Până la acest moment, nu a fost stabilit primul termen de judecată.
Conform portalului instanţelor de judecată, lista inculpaţilor este deschisă de „Voitinovici Dan Titus“, şi continuată de „Pambuca Gigi, Ablamit Erdogan, Radu George Lucian, Nicolae Cornel, Ionaşcu Ionel, Secară Constantin, Mantu Roger Mihai, Nănescu Aurel Alexandru, SC Pambu Security Team SRL, SC Damatt Business SRL, prin reprezentant Lăcrămioara Panait, SC Yal Concept SRL, prin administrator Mihaela Zamoiani, SC Yal Concept SRL, prin GD reorganizare şi lichidare IPURL pract insolv. Dumitru Gabriela, SC Rct Alberta SRL, prin lichidator Maestro SPRL, SC Scorak SRL, prin lichidator Cînciu Mihaela, SC Phoenix "95 SRL, prin mandatar Mora Carmen, SC Mycronic Design SRL, prin mandatar av. Cojocaru Dan (Barou Bucureşti)“ şi „SC Urban Concept Proiect SRL, prin pract. insolv. Dumitrescu Ionuţ“.
Printre cei enumeraţi mai sus se numără şi cinci oameni de afaceri, din municipiu. Despre unul s-a spus că, la alegerile din 2012, ar fi sponsorizat campania electorală a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu. Este vorba despre Radu George Lucian, cel care, în 2013, apărea pe lista persoanelor care au susţinut financiar Uniunea Social Democrată cu suma de 13.440 de lei. La fel şi Yal Concept SRL, firmă la care Radu George Lucian apărea ca asociat, aceasta figurând şi ea pe lista sponsorilor, cu suma de 22.000 + 25.300 + 20.000 de lei. La momentul mediatizării cauzei, s-a mai precizat că SC Yal Concept SRL este cel mai mare revânzător de produse confiscate din judeţul Constanţa.
Cel de-al doilea afacerist vizat este Gigi Pambuca, de la firma de pază Pambu Security.
Potrivit Registrului Comerţului, consultat la data de 9 august, numele lui Dan Titus Voitinovici este legat de societatea comercială C & D Exim SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, pe strada Soveja, în prezent radiată.
Tot potrivit Registrului Comerţului, consultat la data de 9 august, numele lui Roger Mihai Mantu figurează în SC Cinematic One SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, pe strada Mircea cel Bătrân, dar şi în SC Mycronic Design SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, strada Brest.
Aurel Alexandru Nănescu apare, potrivit Registrului Comerţului, consultat la data de 9 august, în SC Arena Ecqvestria SRL, cu sediul în Costineşti, strada Aurel Vlaicu, judeţul Constanţa, dar şi în SC Ideal Concept Design SRL (radiată), cu sediul în municipiul Constanţa, strada Livezilor, şi în SC Urban Concept Proiect SRL (faliment), cu acelaşi sediu.
Cu privire la această speţă, în octombrie 2014, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au anunţat că, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală - Direcţia Regională Antifraudă Constanţa, au efectuat 15 percheziţii pe raza judeţului Constanţa, la sediile unor societăţi comerciale.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 - 2014, membrii grupării, folosind un număr de şase societăţi comerciale de tip fantomă, din judeţul Constanţa, au acţionat în mod coordonat prin realizarea unor activităţi specifice evaziunii fiscale, concretizate în emiterea de facturi pe care societăţile beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, evidenţiind cheltuieli fictive, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată.
La unele societăţi comerciale beneficiare, pentru a se crea aparenţa că operaţiunile comerciale atestate în facturi sunt veridice, valoarea bunurilor fictive livrate/serviciilor fictiv prestate a fost achitată prin transfer bancar, din contul societăţilor achizitoare către conturile unora dintre cele şase societăţi cu comportament de tip fantomă, de unde banii au fost retraşi în numerar.
De asemenea, există suspiciunea că unul dintre membrii grupării, prin înfiinţare/preluare şi controlul exercitat asupra mai multor societăţi comerciale cu comportament fiscal inadecvat, a emis, în perioada 2011 - 2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată“, se mai arată într-o informare oficială a DIICOT.
Mai mult, procurorii susţin că, „pentru punerea în aplicare a circuitului fiscal fraudulos, membrii grupării, atât în nume propriu şi cu ajutorul unor terţe persoane, s-au implicat în relaţia cu clienţii şi cu băncile comerciale, precum şi în activitatea de racolare a unor persoane dispuse ca, în schimbul unor sume reduse de bani, să accepte să figureze ca asociaţi sau administratori în cadrul societăţilor de tip fantomă“.
„Mecanismul fraudulos pus în practică de membrii grupării consta în înfiinţarea/preluarea unor societăţi pe numele unor persoane cu situaţie materială precară, care, în schimbul unor sume modice, au acceptat să deţină calitatea de asociaţi şi administratori în cadrul acestor societăţi şi să deschidă conturi bancare în numele acestora, fără a avea cunoştinţă despre activitatea economică a societăţilor.
Astfel, circuitul financiar era unul fictiv, creat în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienţei, a circulaţiei ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, întrucât în acest mod ele erau sustrase de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat. Transferul sumelor de bani din conturile firmelor beneficiare ale facturilor fiscale atestând operaţiuni nereale în conturile firmelor fantomă controlate de persoanele cercetate, iar ulterior operaţiunile de transfer a sumelor de bani între conturile acestor firme fantomă, urmate de retragerea în numerar a banilor, s-au realizat în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor sume de bani. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică până în prezent la 2 milioane de euro“ au mai arătat anchetatorii.
Printr-o altă informare oficială, procurorii DIICOT au mai menţionat că, „în anul 2010, inculpatul Voitinovici Dan-Titus a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, împreună cu inculpaţii Pambuca Gigi şi Ablamit Erdogan. Treptat, în activitatea infracţională a fost atras şi inculpatul Radu George Lucian, împreună cu alte persoane, care au înregistrat în contabilitatea firmelor lor un număr mare de facturi fiscale emise de societăţile comerciale de tip fantomă controlate de Voitinovici Dan-Titus, evidenţiind astfel operaţiuni comerciale fictive în scopul diminuării nelegale a obligaţiilor fiscale“.
„Membrii grupului infracţional organizat au cunoscut că inculpatul Voitinovici Dan-Titus a apelat la persoane interpuse, având calitatea de asociaţi sau administratori ai firmelor de tip fantomă, precum şi faptul că circuitul financiar era unul fictiv, creat în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienţei, a circulaţiei ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală. Astfel, transferul sumelor de bani din conturile firmelor beneficiare ale facturilor fiscale atestând operaţiuni nereale în conturile firmelor fantomă controlate de Voitinovici Dan-Titus, iar ulterior operaţiunile de transfer al sumelor de bani între conturile acestor firme fantomă, urmate de retragerea în numerar a banilor de către Voitinovici Dan-Titus, s-au realizat în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor sume de bani.
Potrivit sesizării formulate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, faţă de inculpatul Voitinovici Dan-Titus există suspiciunea rezonabilă că, prin înfiinţarea/preluarea şi controlul exercitat asupra SC Seg Hema Eli SRL, SC Racingcris SRL, SC Daria Major SRL, DGY Global Supplier SRL, SC Petroserv Maritime Trans SRL şi SC TGS Supply Invest SRL, a emis, în perioada 2011-2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată“, potrivit DIICOT.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Cele două comunicate pot fi citite integral accesând secţiunea „Documente“.
Afacerile lui George Lucian Radu, unul dintre sponsorii campaniei lui Nicuşor Constantinescu din 2012 (galerie foto) (document)
UPDATE. Percheziţii în Constanţa
Radu George Lucian, om de afaceri şi sponsor al lui Nicuşor Constantinescu, în vizorul procurorilor DIICOT
Patru reţinuţi în urma descinderilor de ieri de la Constanţa. Printre ei, Gigi Pambuca şi unul dintre sponsorii campaniei lui Nicuşor Constantinescu
Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 18 persoane fizice şi juridice. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa. Până la acest moment, nu a fost stabilit primul termen de judecată.
Conform portalului instanţelor de judecată, lista inculpaţilor este deschisă de „Voitinovici Dan Titus“, şi continuată de „Pambuca Gigi, Ablamit Erdogan, Radu George Lucian, Nicolae Cornel, Ionaşcu Ionel, Secară Constantin, Mantu Roger Mihai, Nănescu Aurel Alexandru, SC Pambu Security Team SRL, SC Damatt Business SRL, prin reprezentant Lăcrămioara Panait, SC Yal Concept SRL, prin administrator Mihaela Zamoiani, SC Yal Concept SRL, prin GD reorganizare şi lichidare IPURL pract insolv. Dumitru Gabriela, SC Rct Alberta SRL, prin lichidator Maestro SPRL, SC Scorak SRL, prin lichidator Cînciu Mihaela, SC Phoenix "95 SRL, prin mandatar Mora Carmen, SC Mycronic Design SRL, prin mandatar av. Cojocaru Dan (Barou Bucureşti)“ şi „SC Urban Concept Proiect SRL, prin pract. insolv. Dumitrescu Ionuţ“.
Printre cei enumeraţi mai sus se numără şi cinci oameni de afaceri, din municipiu. Despre unul s-a spus că, la alegerile din 2012, ar fi sponsorizat campania electorală a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu. Este vorba despre Radu George Lucian, cel care, în 2013, apărea pe lista persoanelor care au susţinut financiar Uniunea Social Democrată cu suma de 13.440 de lei. La fel şi Yal Concept SRL, firmă la care Radu George Lucian apărea ca asociat, aceasta figurând şi ea pe lista sponsorilor, cu suma de 22.000 + 25.300 + 20.000 de lei. La momentul mediatizării cauzei, s-a mai precizat că SC Yal Concept SRL este cel mai mare revânzător de produse confiscate din judeţul Constanţa.
Cel de-al doilea afacerist vizat este Gigi Pambuca, de la firma de pază Pambu Security.
Potrivit Registrului Comerţului, consultat la data de 9 august, numele lui Dan Titus Voitinovici este legat de societatea comercială C & D Exim SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, pe strada Soveja, în prezent radiată.
Tot potrivit Registrului Comerţului, consultat la data de 9 august, numele lui Roger Mihai Mantu figurează în SC Cinematic One SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, pe strada Mircea cel Bătrân, dar şi în SC Mycronic Design SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, strada Brest.
Aurel Alexandru Nănescu apare, potrivit Registrului Comerţului, consultat la data de 9 august, în SC Arena Ecqvestria SRL, cu sediul în Costineşti, strada Aurel Vlaicu, judeţul Constanţa, dar şi în SC Ideal Concept Design SRL (radiată), cu sediul în municipiul Constanţa, strada Livezilor, şi în SC Urban Concept Proiect SRL (faliment), cu acelaşi sediu.
Cu privire la această speţă, în octombrie 2014, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au anunţat că, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală - Direcţia Regională Antifraudă Constanţa, au efectuat 15 percheziţii pe raza judeţului Constanţa, la sediile unor societăţi comerciale.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 - 2014, membrii grupării, folosind un număr de şase societăţi comerciale de tip fantomă, din judeţul Constanţa, au acţionat în mod coordonat prin realizarea unor activităţi specifice evaziunii fiscale, concretizate în emiterea de facturi pe care societăţile beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, evidenţiind cheltuieli fictive, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată.
La unele societăţi comerciale beneficiare, pentru a se crea aparenţa că operaţiunile comerciale atestate în facturi sunt veridice, valoarea bunurilor fictive livrate/serviciilor fictiv prestate a fost achitată prin transfer bancar, din contul societăţilor achizitoare către conturile unora dintre cele şase societăţi cu comportament de tip fantomă, de unde banii au fost retraşi în numerar.
De asemenea, există suspiciunea că unul dintre membrii grupării, prin înfiinţare/preluare şi controlul exercitat asupra mai multor societăţi comerciale cu comportament fiscal inadecvat, a emis, în perioada 2011 - 2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată“, se mai arată într-o informare oficială a DIICOT.
Mai mult, procurorii susţin că, „pentru punerea în aplicare a circuitului fiscal fraudulos, membrii grupării, atât în nume propriu şi cu ajutorul unor terţe persoane, s-au implicat în relaţia cu clienţii şi cu băncile comerciale, precum şi în activitatea de racolare a unor persoane dispuse ca, în schimbul unor sume reduse de bani, să accepte să figureze ca asociaţi sau administratori în cadrul societăţilor de tip fantomă“.
„Mecanismul fraudulos pus în practică de membrii grupării consta în înfiinţarea/preluarea unor societăţi pe numele unor persoane cu situaţie materială precară, care, în schimbul unor sume modice, au acceptat să deţină calitatea de asociaţi şi administratori în cadrul acestor societăţi şi să deschidă conturi bancare în numele acestora, fără a avea cunoştinţă despre activitatea economică a societăţilor.
Astfel, circuitul financiar era unul fictiv, creat în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienţei, a circulaţiei ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, întrucât în acest mod ele erau sustrase de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat. Transferul sumelor de bani din conturile firmelor beneficiare ale facturilor fiscale atestând operaţiuni nereale în conturile firmelor fantomă controlate de persoanele cercetate, iar ulterior operaţiunile de transfer a sumelor de bani între conturile acestor firme fantomă, urmate de retragerea în numerar a banilor, s-au realizat în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor sume de bani. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică până în prezent la 2 milioane de euro“ au mai arătat anchetatorii.
Printr-o altă informare oficială, procurorii DIICOT au mai menţionat că, „în anul 2010, inculpatul Voitinovici Dan-Titus a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, împreună cu inculpaţii Pambuca Gigi şi Ablamit Erdogan. Treptat, în activitatea infracţională a fost atras şi inculpatul Radu George Lucian, împreună cu alte persoane, care au înregistrat în contabilitatea firmelor lor un număr mare de facturi fiscale emise de societăţile comerciale de tip fantomă controlate de Voitinovici Dan-Titus, evidenţiind astfel operaţiuni comerciale fictive în scopul diminuării nelegale a obligaţiilor fiscale“.
„Membrii grupului infracţional organizat au cunoscut că inculpatul Voitinovici Dan-Titus a apelat la persoane interpuse, având calitatea de asociaţi sau administratori ai firmelor de tip fantomă, precum şi faptul că circuitul financiar era unul fictiv, creat în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienţei, a circulaţiei ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală. Astfel, transferul sumelor de bani din conturile firmelor beneficiare ale facturilor fiscale atestând operaţiuni nereale în conturile firmelor fantomă controlate de Voitinovici Dan-Titus, iar ulterior operaţiunile de transfer al sumelor de bani între conturile acestor firme fantomă, urmate de retragerea în numerar a banilor de către Voitinovici Dan-Titus, s-au realizat în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor sume de bani.
Potrivit sesizării formulate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, faţă de inculpatul Voitinovici Dan-Titus există suspiciunea rezonabilă că, prin înfiinţarea/preluarea şi controlul exercitat asupra SC Seg Hema Eli SRL, SC Racingcris SRL, SC Daria Major SRL, DGY Global Supplier SRL, SC Petroserv Maritime Trans SRL şi SC TGS Supply Invest SRL, a emis, în perioada 2011-2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată“, potrivit DIICOT.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Cele două comunicate pot fi citite integral accesând secţiunea „Documente“.
Citeşte şi:
Vizat de mascaţi şi Gigi PambucaAfacerile lui George Lucian Radu, unul dintre sponsorii campaniei lui Nicuşor Constantinescu din 2012 (galerie foto) (document)
UPDATE. Percheziţii în Constanţa
Radu George Lucian, om de afaceri şi sponsor al lui Nicuşor Constantinescu, în vizorul procurorilor DIICOT
Patru reţinuţi în urma descinderilor de ieri de la Constanţa. Printre ei, Gigi Pambuca şi unul dintre sponsorii campaniei lui Nicuşor Constantinescu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii