Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:29 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de constănțeni, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită „Fabrica de diplome false“ - Tribunalul Constanța încetează procesul față de toți inculpații

ro

06 Jun, 2024 17:00 11213 Marime text
 
 
  • „Fabrica de diplome false“ - Tribunalul Constanța a dispus încetarea procesului penal față de toți inculpații: patru ca urmare a decesului acestora și restul (peste 30) ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale. 
  • Inculpații au fost acuzați de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals intelectual și complicitate la fals intelectual.
  • În continuare, Tribunalul constanța a dispus desființarea mai multor certificate de calificare profesională și a confiscat diverse sume de bani.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Tribunalul Constanța s-a pronunțat joi, 6 iunie 2024, în dosarul (aflat în faza rejudecării) în care aproximativ 40 de persoane au fost trimise în judecată (în 2017) sub aspectul săvârşirii unui număr total de 120 infracţiuni, cauza fiind denumită generic „Fabrica de diplome false“. Conform portalului instanțelor de judecată, joi, 6 iunie 2024, Tribunalul Constanța a dispus încetarea procesului penal față de toți inculpații: patru ca urmare a decesului acestora și restul (peste 30) ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Inculpații au fost acuzați de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals intelectual și complicitate la fals intelectual.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
 
Conform procurorilor, în concret, s-a reținut că inculpații B.V. și fiica acestuia, B.C., administrau o societate comercială, care era autorizată, în condițiile legii, să organizeze cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic.
 
În sarcina inculpatului B.V. s-a reținut săvârșirea a 35 de infracțiuni, iar în sarcina inculpatei B.C. s-a reținut săvârșirea a 14 infracțiuni, potrivit anchetatorilor.
 
Conform procurorilor, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei doi inculpați au eliberat certificate de pregătire profesională în diverse specializări pentru care Centrul de Pregătire Profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar și pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sa nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcții, tehnician în construcții și lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreținere și reparații, lucrător la gaze, electrician etc.), care atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică și practică pe o perioadă de 620 ore, că au susținut examen de absolvire și, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulți ani vechime.
 
În schimbul certificatelor eliberate, cei doi inculpați ar fi solicitat și ar fi primit diverse sume de bani, între 650 și 1500 lei per certificat.
 
Ceilalți 34 de inculpați trimiși în judecată sunt persoane care ar fi cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obținerea lor.
 
Unii dintre destinatarii certificatelor le-au și utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituții ale statului, în vederea producerii de efecte juridice, cu scopul obținerii de foloase patrimoniale necuvenite, mai arată procurorii.
 
Unele dintre certificate au ajuns și la persoane care le-au utilizat în afara țării, după se arată și la dosarul cauzei.
 
„Restaurant Beirut” din Constanța
 
De menționat că pe parcursul urmăririi penale s-a constatat că Centrul de Pregătire Profesională ar fi eliberat certificate de pregătire profesională inclusiv pentru unul dintre inculpații trimiși în judecată în dosarul intitulat generic „Restaurant Beirut” din municipiul Constanța, restaurant distrus prin incendiere în cursul anului 2014, pentru săvârșirea de infracțiuni în legătură cu lucrările efectuate la restaurant, în virtutea calificării sale.
 
Certificatele de pregătire profesională au fost eliberate atât pentru meserii cu risc mai redus de producere de accidente, dar și pentru meserii cu un risc ridicat, cum ar fi electrician sau lucrător în domeniul gazelor.
 
Încetarea procesului penal! 
 
Așa cum arătam și mai sus, Tribunalul Constanța a dispus încetarea procesului penal față de toți inculpații!
 
Iată decizia magistraților:  
 

Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de fals intelectual de către inculpata C. B., ca urmare a decesului acesteia.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi fals intelectual de către inculpatul Ș. B., ca urmare a decesului acestuia.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpatul M. M., ca urmare a decesului acestuia.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de instigare la instigare la fals intelectual de către inculpatul M. C., ca urmare a decesului acestuia.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de instigare la fals intelectual de către inculpatul M. B., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale. Constată că acesta a fost reţinut pe o perioadă de 24 ore, de la data de 03.02.2016 la data de 04.02.2016.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual de către inculpatul I. C., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de instigare la fals intelectual şi uz de fals de către inculpatul M. C., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită, complicitate la dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpatul V. C., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpatul G. C., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de complicitate la instigare la dare de mită şi complicitate la instigare la fals intelectual de către inculpatul I. C., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale. Constată că acesta a fost reţinut pe o perioadă de 24 ore, de la data de 03.02.2016 la data de 04.02.2016.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpatul I. D., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpata G. E., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de instigare la instigare la fals intelectual de către inculpatul S.F., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual de către inculpatul S. F., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la fals intelectual de către inculpatul I. G., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale. Constată că acesta a fost reţinut pe o perioadă de 24 ore, de la data de 03.02.2016 la data de 04.02.2016.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpatul M. G., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual de către inculpatul P. L., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de instigare la dare de mită şi complicitate la instigare la fals intelectual de către inculpata I. Z., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi instigare la instigare la fals intelectual de către inculpata N. M., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi instigare la instigare la fals intelectual de către inculpatul V. M., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de instigare la dare de mită şi instigare la instigare la fals intelectual de către inculpatul C. M., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual de către inculpatul A. M, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpatul D. O., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpatul C.O., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de instigare la instigare la instigare la fals intelectual de către inculpatul D. O., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpata A. R., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi complicitate la fals intelectual de către inculpata D. Ș., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpatul A. Ș., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi complicitate la instigare la fals intelectual de către inculpatul O. T., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpata P. R., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpatul I. U., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de instigare la instigare la fals intelectual de către inculpatul B. U., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de instigare la dare de mită şi instigare la instigare la fals intelectual de către inculpatul N. U., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpatul F. V., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la fals intelectual de către inculpata L. V., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual de către inculpatul N.V., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de instigare la instigare la fals intelectual de către inculpatul I. V., ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.

 
În continuare, Tribunalul constanța a dispus desființarea mai multor certificate de calificare profesională și a confiscat diverse sume de bani.
 
Decizia nu este una definitivă!
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
„Fabrica de diplome false“
Zeci de constănțeni, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită. Dosarul se va rejudeca

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii