Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fenomen în creștere al falsificării uleiului de măsline. Uniunea Europeană anunțǎ un număr record de cazuri

ro

29 Jul, 2024 16:27 180 Marime text

Sursa foto: Pixabay




 
  • Uniunea Europeanǎ anunțǎ o creştere semnificativǎ în ultimii ani, a numărului de cazuri de fraudă, în rândul uleiului de măsline.

Costul uleiului de măsline a crescut de peste două ori din 2018, producția fiind afectată de condițiile meteorologice extreme cauzate de criza climatică și de alți factori, notează știripesurse.ro.

Pe măsură ce prețul a crescut, a crescut și numărul de „notificări transfrontaliere ale UE”, care includ etichetarea greșită, frauda potențială și cazurile de siguranță care implică uleiuri contaminate.

În primul trimestru din 2018, UE a înregistrat doar 15 astfel de cazuri. În primele trei luni ale acestui an, acest număr a crescut la 50 de cazuri, ceea ce reprezintă o creștere de peste trei ori mai mare. Cu toate acestea, aceste cazuri sunt doar cele care au fost detectate și raportate de statele membre către Direcția generală pentru sănătate a UE. Cifra omite cazurile interne, iar amploarea reală a fraudei este probabil mult mai mare.

Motivul pentru care este falsificat

UE a înregistrat un număr record de cazuri potențiale de fraudă și etichetare greșită a uleiului de măsline în primul trimestru al acestui an, deoarece presiunile inflaționiste au alimentat o creștere a cererii pe toate piețe, fie ele legale sau nu, pentru acest produs.

Anunțul făcut de Uniunea Europeanǎ

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că numărul mai mare de notificări din sistem nu indică o creștere a riscurilor pentru consumatori.

„Numărul anual mai mare de notificări raportate este dovada unor schimburi mai bune între autoritățile competente ale statelor membre și a vigilenței acestora față de fraudele din lanțul agroalimentar”, au transmis oficialii.

„Comisia are toleranță zero față de fraudă. Pentru a oferi consumatorilor din UE ulei de măsline de bună calitate, Comisia organizează ateliere anuale și încurajează colaborarea între țările UE pentru a se asigura că aceste controale sunt puse în aplicare corect și asigură schimbul de informații relevante pentru cei care lucrează în domeniul uleiului de măsline”, a mai adăugat oficialitățile.


Din cauza încǎlzirii globale, producția uleiului de mǎsline a fost mai micǎ, iar prețurile au crescut.

Încălzirea globală a dus la o scădere a producției de ulei de măsline în ultimii ani. Culturile din Spania, care au produs mai mult de jumătate din uleiul de măsline din lume în 2018-19, au fost afectate de secetă și de valuri de căldură de peste 40 grade Celsius. O sută de kilograme de ulei de măsline extravirgin din Jaén, Spania, costau 787 euro în luna noiembrie a anului trecut, față de 262,50 euro cu cinci ani în urmă, ceea ce face din uleiul de măsline o piață mai atractivă pentru escroci.
 



Citește și
ANSVSAMega Image retrage un cunoscut ulei de măsline de la raft! Unde se vindea, în Constanța?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii