Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:11 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja Cel mai important proiect privind construcția Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi semnat în octombrie

ro

25 Jul, 2024 15:08 753 Marime text

Sursa foto: Facebook/ Sebastian Burduja





Consorţiul format din două companii americane, una italiană şi una canadiană urmează să depună o ofertă pentru cel mai important contract privind proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, negocierile cu Nuclearelectrica urmând să se încheie în septembrie şi în octombrie să fie semnat contractul, a declarat, miercuri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, conform Agerpres.

„Suntem foarte bucuroşi că consorţiul format din două companii americane, Flora şi Sargent & Lundy, alături de Ansaldo din Italia şi AtkinsRealis din Canada, avansează şi urmează să depună o ofertă în curând pentru cel mai important contract din acest proiect. Ne aşteptăm ca, până în septembrie, negocierile dintre Nuclearelectrica şi consorţiu să fie finalizate şi să avem contractul semnat cel târziu în octombrie. După aceea nu va mai exista cale de întoarcere şi vom livra Unitatea 3 în 2031 şi Unitatea 4 în 2032", a spus ministrul.


Potrivit reprezentanţilor ministerului, este vorba despre contractul IPC (Inginerie, Procurare şi Construcţii).

Referitor la programul nuclear, Burduja a subliniat că România se află în faţa unei "oportunităţi istorice", şi anume să îşi dezvolte propriul program nuclear, imaginat în anii '70, cu tehnologie occidentală.

„Vorbim de energie sigură, accesibilă şi curată. Aşadar, în contextul tranziţiei energetice pe termen mediu spre lung - deoarece programele legate de energie nucleară au nevoie de timp - energia nucleară este răspunsul", a completat ministrul.


Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a primit în iulie opinia pozitivă a Comisiei Europene în ceea ce priveşte aspectele tehnice şi de securitate nucleară.

Proiectul este derulat de compania de proiect Energonuclear, deţinută integral de Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN).


Conform Nuclearelectrica, proiectul Unităţilor CANDU 3 şi 4 CNE Cernavodă este prevăzut în Proiectul de Strategie Energetică a României, precum şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenţei energetice a României şi al îndeplinirii ţintelor de decarbonizare asumate de România în calitate de Stat Membru UE.

Etapa 1, cea actuală, reprezintă etapa pregătitoare, care a demarat prin capitalizarea şi operaţionalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. şi pe parcursul ei se vor contracta servicii de asistenţă tehnică, juridică şi financiară, servicii de inginerie pentru actualizarea specificaţiei tehnice de procurare, lansarea şi atribuirea contractului de IPC (Inginer, Procurare şi Construcţii) precum şi realizarea de studii şi evaluări necesare fundamentării unei decizii preliminare privind realizarea investiţiei.

Etapa a doua a proiectului (Lucrări Preliminare) constă în realizarea de lucrări preliminare din Faza 1 a contractului de IPC (Inginer, Procurare şi Construcţii). În această etapă se vor derula lucrări de inginerie şi analiză a pieţelor privind furnizorii de echipamente şi servicii necesare implementării proiectului, astfel încât la finalul acestei etape să se rafineze fezabilitatea proiectului. La finalul acestei etape, se va reanaliza fezabilitatea Proiectului pe baza noilor indicatori tehnico-economici şi se va lua Decizia Finală de Investire, care va permite trecerea Proiectului în Etapa 3.

Etapa a treia constă efectiv în realizarea lucrărilor în şantier de construcţie, montaj şi punere în funcţiune
 
Citește și

 Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost reconectată joi la sistemul energetic naţional
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii