Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Când David îl învinge pe Goliat, victoria e cu atât mai frumoasă

ro

09 Jun, 2024 17:00 1550 Marime text

 
  • Stadionul „Mihai Naca“ din Constanța va găzdui, pe 21 iunie 2024, „sărbătoarea alb-albastră“, meciul aniversar dintre Farul 2001 și SSC Farul 2016.
 
„Sărbătoarea alb-albastră“ de la Constanța e un eveniment de neratat! Stadionul „Mihai Naca“ din municipiu va găzdui, vineri, 21 iunie 2024, de la ora 19.00, meciul aniversar Farul 2001 - SSC Farul 2016, care va marca împlinirea a 23 de ani de la barajul istoric de promovare de la Bacău, în urma căruia „marinarii“ au acces în Divizia A.  
 
Data de 24 iunie 2001 este una importantă în istoria Farului, reținând, cu litere mari, o promovare de poveste în prima ligă a echipei de pe litoral. Pe scurt, Farul venea din Divizia B și a întâlnit la barajul de menținere  / promovare în primul eșalon, în dublă manșă, FCM Bacău, din Divizia A. Câștig de cauză au avut „marinarii“, însă după două înfruntări interzise cardiacilor. După 2-1 pentru Farul la Constanța, duelul s-a încheiat apoteotic la Bacău, în retur, după executarea penalty-urilor, iar formația de pe litoral a promovat în Divizia A.
 
Dumnezeu a ținut cu Farul Constanța
 
Barajul s-a disputat însă în condițiile speciale, Farul fiind singură împotriva tuturor. Însă, chiar dacă, pe teren propriu, FCM Bacău a avut clar de partea sa, vorba poetului, râul, ramul (a se citi, în termeni fotbalistici, arbitrajul, întregul stadion sau condițiile de organizare, meciul nefiind televizat), atunci, pe 24 iunie 2001, Dumnezeu a ținut cu Farul Constanța, iar „marinarii“ au trecut peste atmosfera ostilă lor sub toate aspectele și au realizat o promovare de povestit nepoților!
 
S-a făcut dreptate
 
Când David îl învinge pe Goliat, victoria e cu atât mai frumoasă. Și un asemenea duel, păstrând proporțiile, s-a înregistrat atunci, pentru că FCM Bacău avea prima șansă, de partea sa fiind diferența de eșalon, rezultatul din tur, diferența de experiență în prima ligă, avantajul terenului propriu (pe care am văzut ce s-a întâmplat). S-a făcut însă dreptate, iar promovarea a fost a Farului.
 
Și după 23 de ani, iubirea e la fel de arzătoare
 
Chiar dacă mai e puțin și se împlinesc 23 de ani de la acel moment de aur, aprecierea și iubirea fariștilor pentru marea realizare din 2001 și pentru eroii ei sunt la fel de arzătoare ca atunci. Astfel că, în organizarea lui Georges Muzaca și a Tribunei B - Farul, alături de partenerii evenimentului, va avea loc, în curând, partida aniversară, care să readucă în memorie ce eveniment a trăit suflarea faristă pe 24 iunie 2001. Iar un partener de meci mai potrivit pentru Farul 2001 la „sărbătoarea alb-albastră“ decât SSC Farul 2016 nu putea fi. Fotbaliștii din 2001 îi întâlnesc pe cei ai echipei înființate în 2016 de fani ai „marinarilor“, pentru a ține în viață spiritul farist, după ce, în același an, FC Farul intrase în faliment. Pentru a avea prezent, trebuie să-ți prețuiești la adevărata valoare și să nu-ți uiți trecutul!     
 
Citește și:

Farul Constanța. Cosmin Mocanu, amintiri de la barajul din 2001
„La Bacău, toți au fost contra noastră, dar și la meciul tur am simțit anumite lucruri“ (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii