Editorial Când, la Constanța, rezultatele sportive capătă accente eroice
Editorial: Când, la Constanța, rezultatele sportive capătă accente eroice
29 Nov, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
194
Marime text
- Rămâne regretul că, la Constanța, talente indiscutabile nu au parte de toate condițiile pentru valorificarea și împlinirea harului sportiv.
Să stabilești un record național, în orice sport, nu-i puțin lucru. De curând, a intrat pe lista scurtă a performerilor de acest tip din natația românească și tânărul de 15 ani Matei Silivestru, de la Palatul Copiilor Constanța.
Iar performanța lui, realizată la Campionatul Național în bazin scurt (25 m) pentru seniori, tineret și juniori (întrecere desfășurată la Complexul Sportiv de Natație Otopeni), în proba de 400 m liber la categoria de vârstă 15 ani, se cuvine a fi subliniată în mod deosebit. Din cel puțin două motive. Unu: recordul pe care l-a doborât Matei îi aparținea celebrului David Popovici și doi – sportivul de pe litoral nu s-a putut pregăti pentru acest concurs acasă, în bazinul de la Palatul Copiilor!
Din pricina unor probleme de natură administrativă (lipsă agent termic), acest bazin nu a putut primi de ceva timp înotătorii clubului, fiecare pregătindu-se cum a putut, pe unde a putut. Iar, la aceeași competiție, să ieși de mai multe ori campion al României la juniori, să obții medalii și la tineret, și la Open, să iei Cupa pentru cea mai bună performanță a competiției la categoria juniorii și să stabilești și un record național în aceste condiții este extraordinar! Reușitele lui Matei de la aceste Naționale, dar și ale colegului său Vlad Nicolaev (opt medalii au cucerit cei doi în total) capătă astfel accente eroice.
Neputându-se pregăti la Palatul Copiilor, cei doi au beneficiat însă de sprijinul lui Răzvan Florea, la bazinul lui, astfel că au avut măcar un antrenament pe zi, făcându-și o bază pentru Naționale, chiar dacă nu așa cum și-ar fi dorit. Băieților le-a fost în schimb greu psihic și îngrijorarea i-a măcinat, știind că nu au numărul dorit de antrenamente, iar concursul reprezenta foarte mult pentru ei, sub aspectul obiectivelor. Dar, și cu sprijinul antrenorului Octavian Tileagă și al preparatorului fizic Alex Vișan, lucrurile au mers în direcția dorită.
Rămâne însă regretul venit din sport că, la Constanța, talente de genul Matei Silivestru nu au parte de toate condițiile pentru valorificarea și împlinirea harului sportiv. Pe lângă faptul că, la malul mării, nu există un bazin olimpic - un mare of al înotătorilor constănțeni și nu numai – a apărut acum și această problemă cu bazinul de la Palatul Copiilor, care contribuie și ea la o imagine grăitoare, de ansamblu, în ce privește infrastructura sportivă, în continuare în reală suferință la Constanța!
Acum am adus în discuție natația, cu această întâmplare nefericită de la Palatul Copiilor, dar o sumedenie de alte sporturi și de alți mici sportivi se confruntă cu problema sălilor, a terenurilor ori a altor spații de pregătire. E greu să te antrenezi, pentru sportul de performanță, în săli de sport de la școli sau licee, în care spațiul e insuficient pentru exersarea așa cum trebuie a elementelor specifice fiecărui sport ori pentru numărul de copii. Însă, chiar și așa, rezultate continuă să apară. Totuși, o întrebare se ridică și îndeamnă spre visare cu ochii deschiși: dacă, pe lângă talentul copiilor și pregătirea oferită de antrenori, am avea și infrastructură sportive de cel mai înalt nivel, unde ne-am fi situat acum?
Citește și:
Constanța. Matei Silivestru i-a doborât un record lui David Popovici!
„Antrenorul m-a îmbrățișat și mi-a spus că i-am lungit viața cu 20 de ani“
Palatul Copiilor Constanța natație
Matei Marius Diaconescu, în plutonul fruntaș la Campionatul Național de Poliatlon (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii