Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Când vrei să spargi bariere și se lasă cu „linșaj”

ro

16 Jun, 2024 17:00 1213 Marime text






 
  • Concertul Coldplay și cântarea lui Babasha au suscitat mult interes în România și nu doar din punct de vedere muzical. Decizia lui Chris Martin de la Coldplay de a aduce pe scenă pe manelistul Babasha a readus la suprafață din mentalul colectiv multe concepte, prejudecâți și alte limitări sociale, culturale și chiar psihologice.
 
Cred că nici trupa Coldplay nu a bănuit vreun moment că decizia lor de a-l invita pe Babasha va avea un asemenea impact, chiar dacă intenția fix asta a fost, de a sparge niște bariere.
 
Multă cerneală a curs și poate va mai curge pe tema manelelor, dar dincolo de preferințele muzicale care au intrat, cu această ocazie, într-un conflict ce s-a lăsat cu huiduieli, se poate observa o mare intoleranță în general.
 
Nu vreau să spun că îmi plac manelele, pentru că nu sunt fan nicidecum, dar s-a putut simți un val de ură și multă intoleranță vizavi de acest Babasha, care practic a fost desființat  de decizia trupei Coldplay de a cânta în deschidere. În opinia mea, nu are vreo vină Babasha că a fost invitat, mă întreb cine ar fi refuzat o asemenea invitație la un concert Coldplay. Numai că, din nefericire, acceptul lui Babasha nu a făcut decât să își atragă un linșaj din punct de vedere al showbiz-ului, mediatic și social.
 
Sunt convinsă că liderul Coldplay, Chris Martin nu a avut nici cea mai vagă idee ce presupune să alături muzicii rock un tip de muzică total opus ca preferințe și un cu totul alt tip de public. Însă acum sunt convinsă că a luat la cunoștință de toate aceste aspecte și se va gândi de două ori ce artiști va mai invita dacă va reveni în România.
 
Faptul că s-a huiduit nu înseamnă neapărat că suntem mai rasiști sau mai intoleranți ca prin alte părți ale lumii, ci doar s-au putut observa impactul și reacțiile prompte și foarte agresive din mediul public, atât în media cât și pe rețelele de socializare de la noi din țară, la modul general. Mesajele de ură și intoleranță, pe alocuri cu amenințări, au curs câteva zile cu mare intensitate și chiar și din partea multora care nici nu au fost prezenți la concertul cu pricina. Practic, simplul eveniment în sine a împărțit opinia publică în tabere, unii care îl înjurau pe manelist, alții pe cei de la Coldplay, iar alții și pe unii și pe alții, în timp ce altă categorie insulta țara în care trăiesc, dorind să plece.
 
Intenția liderului Colplay de a sparge bariere a fost una prea directă, ca și cum ai fi dat foc unei grămezi de paie. Mentalitățile și concepțiile se schimbă lent și când spun asta nu mă refer la manele, din nefericire. Uneori este nevoie de sute de ani sau chiar mai mult. Însă britanicii de la Coldplay măcar au putut lua pulsul din acest punct de vedere, lucru care cu siguranță îi va face mult mai prudenți cu ocazii viitoare. Nu de alta, dar ar fi păcat de concertul lor care se poate discredita, dar și de artistul invitat care poate fi distrus.
 
 
Citește și
EditorialNoapte în muzeele din România
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii