Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 16 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial „Circul și pâinea” în continuare la ele acasă. Nimic nou sub soare

ro

16 Oct, 2024 17:00 100 Marime text






Cu ocazia sărbătoririi Sfântei Parascheva, la Iași, în afara mulțimii de credincioși care a venit în pelerinaj, s-au strâns, cu mic cu mare, toți candidații în alegeri care se respectă, în speță prezidențiabilii aflați în rolurile principale.

Mai miră oare pe cineva că asemenea lucru s-a întâmplat? Ne mai miră oare că stratagema asta este încă pusă în aplicare? Deși se practică de foarte mult timp, stilul de campanie și propagandă încă mai este folosit. Cu ce rezultate, rămâne de văzut. Am senzația că mă uit la un film vechi, mă cuprinde un déjà vu.

Originile metodei ăsteia de campanie, de a folosi în beneficiul imaginii publice orice mare sărbătoare religioasă, se duce mult în timp, în vremurile antichității. Nimic nou sub soare, ați spune. Din ce a rămas consemnat, faraonii Egiptului Antic au folosit-o mii de ani cu succes, unde linia între credință și guvernare era foarte fină. Imixtiunea credinței în treburile statului (și viceversa) s-a perpetuat pentru foarte mult timp în multe alte civilizații, unii chiar crezându-se „unșii” Domnului pe tron.
 
Au trecut mii de ani, însă se pare că, cel puțin la noi, în România, forma s-a schimbat, dar mecanismul rămâne același. De ce oamenii politici n-ar profita de o adunare mare de oameni, la o sărbătoare creștină, pentru a fi văzuți cum se închină și sunt cuvioși? Lăsând la o parte ipocrizia, este și un gen de campanie mult mai economică.

Și da, mijloacele s-au schimbat, nu se mai sapă în piatră sau scrie pe papirusuri, dar iată avem internetul și rețelele de socializare. Apropo, în perioada aceasta nu se mai ratează niciun eveniment major fără a fi consemnat de candidați prin mesaje pe rețelele de socializare. Chiar și mai economic - gratis.

„Circul și pâinea” sunt în continuare la ele acasă. Și abia a început campania,
 
Filmul vechi va mai derula, cu siguranță, iar asemenea scene vom mai vedea având în vedere că mai sunt câteva sărbători importante până la alegeri, inclusiv 1 Decembrie. Pregătiți-vă popcornul de pe acum dacă vă place genul!
 
 
 
Citește și
Țara drobului de sare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii