Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:34 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial De la Gutenberg la era digitală

ro

04 Dec, 2024 17:00 154 Marime text





 
  • Consumerismul și fast-food-ul au pătruns peste tot, ca un virus care se multiplică pe măsură ce înaintează.
 
 
Se pare că de prea mult timp ne-am obișnuit deja să trăim într-o viteză de nedescris, timpul are alte valențe pentru noi, și este în regulă – suntem în secolul vitezei – nu ne mai aflăm de mult în generația Gutenberg, ci în era digitală, fapt ce schimbă mult lucrurile.
 
Totul se mișcă într-un ritm accelerat, pe aproape toate planurile, dar ceea ce poate perturba viețile noastre este alt aspect. Există în subsidiar o grabă foarte mare a vieții de zi cu zi, un soi de nerăbdare cu care vrem să ducem lucrurile la îndeplinire. Nerăbdarea asta poate scăpa ușor de sub control ducând la situații în care nici n-am început bine un lucru și ne dorim să-l și terminăm cât se poate de repede.
 
Aspectul acesta se vede în multe laturi ale vieții. Până și sărbătorile au fost cuprinse de aceeași nerăbdare și febrilitate de a le începe. Târgurile de Crăciun încep să fie deschise din noiembrie, nici măcar nu mai putem aștepta să vină prima lună de iarnă, decembrie, pentru a da start-ul pregătirilor sărbătorilor de iarnă. Fără nicio exagerare, „furăm startul”, cum se spune. Cumva am senzația că a devenit chiar și o competiție pe ideea cine dă startul primul.
 
Pe repede înainte așa, până vine Crăciunul, mulți s-au sastisit deja, iar sărbătoarea în sine s-a erodat și în cel mai bun caz, și-a pierdut din semnificație și prospețime pentru mare parte dintre noi. Este o vorbă veche, care își dovedește înțelepciunea și acum care spune  „fiecare lucru la timpul lui”.


Și nu doar despre sărbători este vorba, febrilitatea asta se reflectă în multe alte laturi ale vieții noastre – relații, muncă, etc.La fel de repede intrăm în relații și la fel de repede ieșim, ca și cum vrem să vedem mai repede finalul poveștii. Nici răbdarea de-l cunoaște pe omul de lângă noi nu mai există, cât mai degrabă o dorință de a obține ceva de la celălalt, indiferent despre ce este vorba – sex, bani, validare.

Consumerismul și fast-food-ul au pătruns peste tot, ca un virus care se multiplică pe măsură ce înaintează.

Dacă privim natura observăm că pomii nu înfloresc iarna și nici ninsoarea nu vine în august și poate că ar trebui să reflectăm mai mult la firescul fiecărei etape.
 
 
 
Citește și

Editorial Sărbătoarea Sf. Andrei versus Halloween. Sau ambele?
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii