Editorial Este votul o datorie civică?
Editorial: Este votul o datorie civică?
12 May, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1324
Marime text
- În țară la noi, femeile și-au câștigat dreptul de a vota în 1938, odată ce a fost reglementat acest aspect în Constituția statului.
Oamenii au început să voteze încă din Antichitate. Un pas foarte important în domeniu a fost anul 1893, când în Noua Zeelandă, a fost introdus votul universal atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În țară la noi, femeile și-au câștigat dreptul de a vota în 1938, odată ce a fost reglementat acest aspect în Constituția statului.
Olympe de Gouges este o militantă împotriva inegalității de gen și enunța principiile emancipării femeii în „Declaration des droits de la femme et de la citoyenne – 1791”. Ideile feministe au început, pe de altă parte, odată cu mișcarea sufragetelor, o structură militantă din America și Angia. Ele denunțau formele de sclavie, doreau egalitate între sexe, o plată egală a salariilor, concediu maternal și program de lucru mai scurt.
Aceste mișcări au pus tensiune pe statele lunii, astfel Noua Zeelandă a introdus dreptul femeilor de a vota în 1893, abia în 1918 s-a reglementat în Anglia, iar doi ani mai târziu și în America. Marele Ducat al Finlandei a introdus dreptul femeilor de a vota în 1907, când în parlament au fost alese primele membre, în numpăr de 19. Au urmat apoi Norvegia, Danemarca și Uniunea Sovietică. Apoi, rând pe rând, statele au introdus votul universal.
Faptul că zeci de ani, femeile au luptat pentru dreptul de a fi catalogate egale cu bărbații, inclusiv pentru a vota și a participa activ la viața politică, nu înseamnă decât că ne revine nouă, celor din generația curentă, o datorie civică importantă pentru a participa la alegeri.
Votul este un drept dobândit cu greu, iar România are o istorie plină și colorată pe acest aspect. Nu ne rămâne decât să cântărim cât de important este, cu adevărat, acest drept pe care îl avem, iar de multe ori, sunt cetățeni care nu acordă destulă importanță actului în sine de a vota. „Nu contează votul meu”, „tot ăia vor ieși”, sunt sintagme pe care le auzim destul de des în jurul nostru. Totuși, oare cei care au luptat pentru dreptul de a vota gândeau așa? Sau își spuneau – „Votul meu contează și poate schimba ceva”?
Cântăriți bine dacă este sau nu un drept civic.
Citește și
Editorial Ce faci pe 9 iunie? Votul este cea mai importantă formă de participare politică!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii