Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:12 07 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Mircea Lucescu și visul calificării la Campionatul Mondial

ro

07 Aug, 2024 17:00 186 Marime text
  • Antrenorul care recent a împlinit 79 de ani vine la națională cu un CV și un istoric care dă speranțe privind calificarea la Campionatul Mondial din 2026, așteptată de aproape 30 de ani
 
După ce în ultimul editorial am vorbit despre plecarea lui Edward Iordănescu de la națională, acum e timpul să ne îndreptăm atenția asupra numirii lui Mircea Lucescu.
 
Mircea Lucescu e un nume care nu mai are nevoie de prezentare. Nu este la îndemâna oricui să fie în top3 cei mai titrați antrenori din istoria fotbalului. Este, de departe, antrenorul român cu cea mai bună imagine în fotbalul internațional. Unii ar spune că a avut o carieră în care nu a contat în fotbalul mare, în campionatele puternice din Vest. Este adevărat, nu zic nu, chit că a strâns ani pe banca unor echipe de plan secund din Italia, dar și-a dovedit măiestria atât pe banca echipelor românești, cât și pe banca echipelor dintr-un fotbal mai apropiat zonei în care ne situăm și noi.
 
A antrenat în Turcia la rivalele Galatasaray și Beșiktaș, câștigând cu ambele campionatul, plus Supercupa Europei cu Galata în fața Realului galactic în 2000.
 
Probabil cea mai bună experiență din fotbalul din afară pe care a avut-o noul selecționer este cea de pe banca lui Șahtior Donețsk. În cei 12 ani petrecuți pe banca „minerilor”, „Il Luce” a câștigat nu mai puțin de opt campionate, șase cupe, șapte supercupe, dar mai presus de toate, Cupa UEFA în 2009.
 
Antrenorul care recent a împlinit 79 de ani vine la națională cu un CV și un istoric care dă speranțe privind calificarea la Campionatul Mondial din 2026, așteptată de aproape 30 de ani.
 
Vine pe banca „tricolorilor” găsind un grup de fotbaliști uniți de pe vremea lui Edi Iordănescu, care și-au depășit condiția la Campionatul European. Priceperea lui Mircea Lucescu poate fi un factor determinant în continuarea parcursului bun al României atât în meciurile din Nations League, cât și din preliminariile World Cup 2026.
 
Mircea Lucescu a anunțat deja că va miza în mare pe același grup de jucători. A anunțat că nu va face modificări drastice, ceea ce este firesc. România trebuie să continue pe drumul început cu vechiul selecționer, jucând în continuare ceea ce știe, ghidați de principii de joc similare. Nu este momentul pentru o schimbare din temelii la națională și sincer, nu cred că avem resursele logistice necesare pentru a o implementa.
 
Obiectivul este clar: calificarea la Cupa Mondială din S.U.A., Canada și Mexic, ediția 2026. Ar reprezenta încă o dovadă a forței acestei generații și ar încununa cariera lui Mircea Lucescu, ce s-ar încheia poetic cu o prezență la primul mondial din 1998 al României.
 
Citește și:
Editorial Edi Iordănescu și plecarea de la națională. Un EURO peste așteptări, moștenirea cea mai de preț
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii