Editorial Necesitatea votului electronic în România
Editorial: Necesitatea votului electronic în România
12 Jun, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1609
Marime text
- La câte milioane sunt cheltuite pentru organizarea scrutinelor în România, s-ar putea implementa un sistem electronic, sigur, prin care cetățenii să voteze din confortul propriei locuințe.
Zilele acestea ne-am confruntat cu foarte multe lacune în ceea ce privește buna organizare a alegerilor comasate pentru europarlamentari și aleșii locali. De altfel, oamenii au stat mai bine de 40 de ore pentru a preda voturile și procesele verbale, în temperaturi caniculae, epuizați, nemâncați.
Pe lângă asta, în județul Constanța, la Costinești au votat doi cetățeni ucraineni, care nu aveau dreptul de a-și exercita votul, neavând cetățenie română. Și apare în discuție, astfel, din nou necesitatea implementării votului electronic din România.
La câte milioane sunt cheltuite pentru organizarea scrutinelor în România, s-ar putea implementa un sistem electronic, sigur, prin care cetățenii să voteze din confortul propriei locuințe.
Ar crește, astfel, participarea la vot și ar exista posibilitatea reducerii riscului de fraudare a alegerilor. Iar pentru cei care nu au dispozitive electronice performante/nu se înțeleg cu tehnologia, să fie organizate centre speciale de votare, dotate cu dispozitive de ultimă generație pentru a putea vota. Desigur, vor exista voci că nu este sigur votul electronic. Sunt aceleași persoane care pun poze pe rețelele de socializare, fac plăți cu ceasul sau telefonul la POS-uri sau, mai rău, postează date cu caracter privat pe social media.
Suntem țara cu cei mai buni IT-iști din lume, sunt tineri care lucrează în cele mai prestigioase instituții tehnologice de pe mapamond și nu putem găsi un sistem eficient de votare electronică? Trimitem sateliți în spațiu, nave pe Marte, explorăm cu cele mai performante aparaturi pământul și avem cei mai rapizi hackeri din lume, dar nu suntem în stare să facem o aplicație amplă de votare?
Eu cred că ne păcălim singuri și nu ne dăm seama că miza nu este să poată vota cât mai multă lume corect și rapid, ci să ne păstreze pe toți în aceeași cușcă închisă, cu pereții acoperiți. Poate ar fi timpul să ne dăm cu reveneală...
Citește și
Nervi întinși la maxim, în fața Prefecturii Constanța! Membrii comitetelor de votare spun că au ajuns la capătul puterilor (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii