Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:58 10 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ninge afară! Un apel pentru a fi mai pregătiți

ro

09 Feb, 2025 17:00 460 Marime text









 
 
De fiecare dată când apare o schimbare de vreme, aceasta pare să ne ia pe toți prin surprindere. Cu atât mai mult când are loc prima ninsoare din an și mai ales că în ultima vreme, fenomenul numit ninsoare a devenit rarisim. Atât de rar încât nu cred că exagerez când spun că cei născuți acum trei sau patru ani nu au văzut vreodată o ninsoare, cel puțin nu în Constanța.
 
Fenomenul încălzirii globale și-a spus cuvântul, anotimpurile nu mai sunt ce au fost odată și asta e limpede pentru toată lumea, cu ochiul liber. Practic până în luna februarie, abia dacă s-a putut numi iarnă, judecând după temperaturi. Și iată, deodată, fără niciun avertisment și când ne așteptam mai puțin a fulguit. Există și minuni, ați spune.
 

Traficul s-a blocat sau îngreunat, transportul în comun a fost și el afectat, știrile au curs, lumea s-a iritat, doar copiii s-au mai bucurat, în primă fază, crezând că este rost de vreo sanie sau om de zăpadă. Însă minunea nu a durat mult, toată povestea s-a rezumat la o fulguială sporadică, însă cu temperaturi scăzute. Chiar și așa, acest frig așternut subit ne-a marcat și luat prin surprindere, în mod tradițional și aproape predictibil. În toată „cestiunea” cu schimbarea vremii
 
Poate a venit timpul pentru o reală discuție și să ne punem întrebarea - suntem cu adevărat pregătiți pentru o schimbare de vreme? Dacă până și fulguială sau o scădere ceva mai pronunțată a temperaturilor ne bagă în blocaje, ce să mai vorbim de o furtună, inundații sau ferească Dumnezeu, un cutremur? Uitându-ne în jur vedem că în alte părți ale lumii, nu foarte îndepărtate, au loc cutremure, incendii sau inundații serioase. Și vedem că autoritățile reacționează imediat, populația la fel, la noi sincer, îmi este și teamă să introduc acest scenariu în minte.
 
Cu o infrastructură jalnică, în unele zone echipajele pompierilor sau ale celor care intervin în astfel de situații ar fi blocate. Iar din lipsă de fonduri suficiente, ar fi depășite de situație, necesitând un număr mai mare de echipaje. Nu se mai pune problema doar a unei inconveniențe de moment, este o problemă de securitate publică.
 
Din nefericire, nu putem miza doar pe mila divină, încălzirea globală are ca efect o impredictibilitate a vremii, cu fenomene extreme bruște. Nu ar strica să fim mai pregătiți și să anticipăm astfel de situații.
 
Pe de altă parte, alții ar putea comenta că iarna este un anotimp ca oricare altul și că ar trebui să îl acceptăm ca atare, ba chiar să-l îmbrățișăm așa cum o fac copiii, când ies la derdeluș.  Până la urmă, iarna poate fi și frumoasă, iar unii adoră frigul. Cu toate acestea, realitatea este că avem nevoie și de o funcționalitate, trăim totuși într-un oraș, iar utilitățile, sistemul energetic și infrastructura nu sunt cu adevărat pregătite pentru fenomene extreme.


În vreme ce admirăm căderea magică a fulgilor de zăpadă, nu putem ignora abordarea practică a vieții de zi cu zi. Tocmai ca să ne putem bucura cu adevărat de iarnă, așa cum este ea.

Vremea nu o putem schimba, nu stă în puterea noastră, dar putem schimba optica și abordarea ei.
 
Citește și
EditorialCopiii pierduți, suflete prinse în mecanismul unei societăți afectate
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii