Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Paradoxul Paștelui. Te pregătești atât de mult pentru el și trece atât de repede

ro

10 Apr, 2023 00:00 1959 Marime text
  • Pentru creștinii ortodocși, această săptămână reprezintă cursa contra-cronometru pentru a intra în linie dreaptă în privința a tot ceea ce presupune masa de Paște
  • Precum se întâmplă și de Crăciun, este perioada în care simțim febra praznicului prilejuit de Învierea Mântuitorului Isus Hristos
 
Pregătirile pentru sărbătorile pascale au intrat pe ultima sută de metri. Pentru creștinii ortodocși, această săptămână reprezintă cursa contra-cronometru pentru a intra în linie dreaptă în privința a tot ceea ce presupune masa de Paște.
 
Precum se întâmplă și de Crăciun, este perioada în care simțim febra praznicului prilejuit de Învierea Mântuitorului Isus Hristos. Asemenea anilor precedenți, când se apropia această sărbătoare, magazinele și piețele alimentare vor fi pline de oameni fie agitați, în mare grabă, fie extrem de atenți la prețuri, care vor încerca să economisească pe cât de mult posibil.
 
Dacă privim retrospectiv, putem spune că asistăm la un paradox. Să ne gândim la risipa de resurse materiale și fizice, incluzând pe lângă alergatul prin magazine după produse, și efortul depus pentru prepararea mâncărurilor și timpul alocat acesteia. Apoi, punem pe masa atent aranjată aceste preparate, alături de apă, suc, vin și alte băuturi, pentru câteva ore petrecute alături de rude. După ce pleacă, evident că trebuie să strângem farfuriile și paharele de pe masă, să spălăm vasele, să scuturăm fața de masă și eventual, să maturăm sau să aspirăm prin cameră. Astfel, trece prima zi a Paștelui, încheind seara extenuat.
 
În a doua zi, sărbătoarea continuă, dar acum devii din gazdă musafir. Totuși, acțiunea este aceeași. Mănânci, bei, glumești, râzi și în final, nu-ți dai seama când a trecut timpul și pleci.
 
Iată cum se scurg cele două zile de sărbătoare, aproape insesizabil pentru câtă tevatură a fost pentru a te pregăti. Și pentru că am pomenit anterior de risipă, aduc în discuție și faptul că mulți dintre români sunt nevoiți să arunce mâncarea de Paște, pentru că a fost prea multă și nu s-a mâncat. Vorba „bani aruncați pe fereastră” devine bani aruncați la gunoi. Acesta este aspectul la care trebuie să fim mai atenți. Restul, vrând nevrând, fac parte din peisajul sărbătorii care aduce oamenii laolaltă.
 
Citește și:

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii