Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:14 13 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Performanța nu are vârstă. O poveste de viață care a urcat pe podiumul mondial

ro

13 Sep, 2024 17:00 133 Marime text

 
  • Pentru Coculeana Oltean, atletă de la CSM Constanța la categoria Masters, sportul e viață, iar viața e sport.
 
Coculeana Oltean, devenită, recent, vicecampioană mondială la atletism Masters, în proba de aruncare a greutății, dovedește că performanța nu are vârstă. La 67 de ani, sportiva legitimată la CSM Constanța i-a rămas fidelă sportului, nepărăsind competițiile nici la această vârstă, în ciuda faptului că este și profesor de atletism, la CSS1 Constanța.
 
Coculeana Oltean are grijă de sportivii pe care îi antrenează, dar se preocupă și de ea, ca sportivă. Nelipsită, an de an, din competițiile interne ale veteranilor, find multiplă campioană a României, campioană balcanică, dar și cea care a stabilit recorduri naționale, reprezentanta litoralului și-a împlinit visul de a urca și pe podiumul mondial. La Goteborg (în Suedia), a câștigat proba de aruncare a greutății, la categoria de vârstă +65 ani, cu o aruncare de 10,28 metri, cea mai bună performanță a sezonului pentru ea!
 
Antrenoare, dar și soție, mama și bunică, Coculeana Oltean găsește timp și pentru a se antrena și a concura, și nu oricum, ci la cel mai înalt nivel. Performanța de a deveni vicecampioană mondială este cu atât mai prețioasă cu cât se știu condițiile de pregătire la atletism din municipiul Constanța, rămas, de peste un an, fără pistă de atletism, ceea ce i-a obligat pe atleți să meargă în alte localități din județ, unde există baze specifice, ori să se mute cu antrenamentele, improvizând, în parcuri sau pe alte terenuri.
  
Povestea Coculenei Oltean este una a sportului din generație în generație, ca moștenire de familie. Sportivă din copilărie, vicecampioana mondială din 2024 nu se oprește din practicarea atletismului. Născută la Piatra Neamţ, Coculeana a venit la Constanţa, unde s-a stabilit, în anul 1978, pentru studiile universitare. La facultate l-a cunoscut pe Ioan Oltean, viitorul soţ. Acesta este din Târnăveni (judeţul Mureş) şi a avut şi el o carieră bogată ca atlet, inclusiv la veterani, după cum, asemenea soției sale, a urmat și calea antrenoratului, pregătind copii la CSS1 Constanța.
 
Soții Oltean au doi băieţi (Alexandru şi Ionuţ Andrei) şi se bucură de nepoţi, cărora le place și lor sportul. Fiii soţilor Oltean au ieşit şi ei campioni la atletism, iar Alexandru a concurat, cu rezultate deosebite, şi la bob, şi la biatlon. În prezent, acesta este kinetoterapeut la echipa masculină de baschet CSM Constanța.
 
Pentru Coculeana Oltean, sportul e viață, iar viața e sport. O asemenea poveste nu avea cum să nu urce pe podiumul mondial, răsplătind strădaniile sportive de zeci de ani ale atletei. 
 
Citește și:
 
CSM Constanța
Coculeana Oltean, medalie după medalie la Masters. Vicecampioană mondială, apoi pe podium la Naționale. „Sunt mulțumită“ (GALERIE FOTO)


Coculeana Oltean şi Cleopatra Walder Grigore. Acum şi atunci
Campioane în atletism. Fotografie repetată după 45 de ani! (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii