Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:01 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Plânsul pe internet nu îți va aduce un primar competent. Dar îi va da ocazia celui necinstit să te păcălească mai ușor!

ro

05 Jun, 2024 17:00 1075 Marime text

 
  • Ai 1001 motive să scrii o carte despre cum poți face din Constanța un oraș atractiv. Și inspirație pentru încă alte 3 volume despre nemulțumirile pe care le-ai acumulat față de toți cei care au stat la cârma orașului tomitan. Dar este de ajuns să-ți publici neplăcerile pe rețelele de socializare în loc să mergi la vot?

După ce ai ieșit pe stradă și ai sesizat nereguli, ai luat telefonul în mână, ai făcut o poză și ai distribuit-o pe rețelele de socializare. De acolo, începe bulgărele să se rostogolească la vale și să se tot mărească. Tu ai postat o groapă, prietenii și cunoștințele îți atrag atenția prin comentarii că mai sunt și altele. Unele dintre ele, pline cu gunoaie. Ies la suprafață alte nemulțumiri – gunoaiele de pe stradă. „Alo, salubritatea!” Alte discuții, freamăte online, parcă se pune de-o revoluție. Dar în lumea reală, liniște, resemnare, ridicare din umeri.
 
Inițiativa cetățenească în rezolvarea problemelor din Constanța – telefonul, „sine qua non”
 
Telefonul devine biciul dreptății. Cu el proiectezi realitatea de pe stradă în online și, pe moment, simți că-i lovești pe cei care conduc orașul. Dacă l-ai și etichetat pe primar sau faci apel la Poliția Locală, deja începi să ai satisfacția că te implici și că dai un exemplu celorlalți pe care probabil îi consideri delăsători. Aștepți răspunsuri, încep să curgă like-urile și comentariile pline de „simpatie” la adresa celor ce administrează urbea. Dar acolo se oprește tot.
 
Bun revenit la realitate, candidații vă așteaptă
 
Ce se schimbă? Gropile sunt tot acolo, doar că încep să devină o sursă de inspirație pentru partidele care scot în față candidați la Primărie și Consiliul Județean. Suntem în săptămâna alegerilor, iar cei care se laudă acum că vor face lucruri mărețe pentru constănțeni și vor schimba orașul din temelii nu sunt orbi. Văd toate reacțiile și își construiesc campaniile electorale motivând că „sunt atenți la nevoile constănțenilor”. Foarte frumos! Dar până să intre-n ring, la lupta electorală, unii au cam uitat să se cântărească-n FAPTE. Dar și-au adus aminte pe ultima sută de metri că le pasă și trec la VORBE. Și sondaje! Vezi zâmbete și bunăvoință. Figurile pe care le vedeai, din când în când, în presă acum sunt pe stradă și-ți vorbesc cu glas duios. Exact cum poate-ți dorești să porți o discuție în audiență, la primărie. Corect?

La ce să fii atent
 
O părere – aruncă un ochi pe la fiecare și vezi fiecare cum s-a implicat până acum în problemele orașului de la Malul Mării. Tot pe telefon poți afla lucruri, citind presa constănțeană. Vezi din ce partide fac sau au făcut parte candidații. Caută istoricul lor. Vezi ce promisiuni au făcut anterior și câte au fost respectate până acum, și deja încep să se cearnă. Mai departe, intervin chestiuni ce țin de preferințe personale, pe care nu le putem discuta.
 
Întrebări eligibile pentru categoria „Așa nu”
 
Dacă chiar vrei să te implici și speri la o schimbare în bine, evită următoarele întrebări:
  • Cu cine să votez?!
  • Crezi că ăla este mai breaz?
  • Are rost să mergi la vot?
  • Crezi că-și vor mai aduce aminte de promisiuni după ce se vor vedea cu sacii-n căruță? 

Dacă ți-ai indus singur ideea că niciunul nu merită votul tău și că „toți sunt o apă și-un pământ”, deja te-ai resemnat că n-o să scapi de gropile în care ți-ai stricat mașina. Și te întreb sincer – de ce te plângi? Unde crezi că vor ajunge doleanțele tale?
 
Comportă-te ca un membru al familiei cu drepturi depline
 
A fi cetățean implică mai mult decât plata taxelor și traiul într-un oraș – este necesar să cunoști, cu bune și cu rele marea familie care se numește – aici – Constanța. Doar așa vei decide cine vrei să rămână stâlpul familiei pentru următorii 4 ani.
 
Votul contra emoticonului
 
Dacă nu te vei prezenta la vot, dar „te-ai implicat” online, mai mult ai făcut rău, pentru că acei candidați, pe care tu nu-i consideri de bună-credință, și-au adaptat discursurile și proiectele după nemulțumirile tale, iar acum devin mai credibili pentru concetățenii tăi.
 
Chiar vrei să faci ceva pentru Constanța?
 
Fă o întoarcere din trei mișcări împotriva celor pe care-i consideri dăunători orașului nostru:

Șterge-ți lacrima, închide telefonul, mergi la vot!

Citește și:
Editorial Laptele și mierea din campania electorală!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii