Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:21 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Pot să vă spun că nu-mi plac manelele, fără să mă considerați rasist?

ro

21 Jun, 2024 17:00 663 Marime text
  • Dincolo de marketingurile trupelor binevoitoare în excluderea barierelor dintre genurile muzicale, trebuie să înțelegem că un gen muzical nu este atât de strâns de o anume etnie, și nici nu văd ca publicul să câștige ceva din războiul dintre genuri.
 
Există momente în viață în care, pur și simplu, realizezi că ești indiferent față de anumite lucruri. Nu o gândești și nu o spui, până când un eveniment ia o turnură neașteptată și declanșează un lung șir de dezbateri, scandaluri și acuzații reciproce între veșnicele tabere - pro și contra. Faci ochii mari și încerci să-ți aduni vorbele, atunci când ești întrebat de cineva ce părere ai. Cumva, acea persoană care te chestionează încearcă să obțină de la tine răspunsul dorit, pentru a-și valida convingerile. Ești prins într-o situație absurdă și încerci să oferi un răspuns care să nu deranjeze, deși pe tine nu te afectează în niciun fel ceea ce întâmplă acolo, mai ales când vezi că „războiul” acesta nu duce nicăieri. Ești indiferent și atât.
 
Coldplay iese pe front și aruncă bomba „Babasha” pe Arena Națională
 
Inițial, m-am amuzat, afirmând senin: „Ia uite-i și pe ăștia!”. Ca apoi, să văd huiduieli, jale printre rockerii care se dau în vânt după trupa asta, dar și pe cei care s-au declarat deranjați de huiduielile celor nemulțumiți de prezența tânărului manelist pe scenă. Drept să spun, mi-a fost indiferent. N-am plătit bilet, nu mi-am dorit să particip la show și nici măcar n-am ceva împotriva manelelor. Deci, vizavi de prestația lor, n-am niciun fel de părere, contrar multora dintre cei care au înroșit secțiunile de comentarii de la clipurile cu Coldplay și Babasha.
 
Babasha, în rol de berbec, în spargerea barierelor muzicale
 
Cu băiatul n-am nimic, el și-a făcut treaba pentru care a fost chemat de Martin. Nimic mai mult sau mai puțin. Dar nu pot să nu remarc faptul că solistul britanic a vrut „să spargă niște bariere” pe banii celor veniți la show pentru el și trupa sa. Ceea ce mie nu mi s-a părut tocmai corect, dar atât.
 
„Mihai, tu mi-ai pus manifestul în bancă?”
 
Nicidecum! Opinia enunțată mai sus este legată de un fapt ce nu are neapărat vreo legătură cu preferințele muzicale. Mai degrabă, aș spune că a fost un moment mai puțin inspirat, doar prin simplul fapt că a dezamăgit niște fani. Dar cu toată jalea celor din public, după toate dezbaterile din mass-media și din online, cotațiile lui Babasha au crescut până la cer. Dacă, după spusele celor din Coldplay, acesta era în tendințe pe internet, acum este la căutare și pentru prestații live. Vine și pe litoral, la cântări, am văzut pe rețelele de socializare. Deci, a fost ocampanie de promovare eficientă. 
 
Unii artiști îi țin partea lui Chris Martin și sar la gâtul celor care huiduie
 
Smiley și TheoRose au ieșit în online cu clipuri în care spuneau că nu este posibil să-l judeci pe Chris Martin pentru alegerea făcută și că nu este frumos să-l huidui. Că ar trebui să taci, în loc să ai astfel de reacții. O să revin și asupra acestui aspect, promit!
 
Aici voiam să ajung, de fapt - nu știu de ce mi-a luat atât!
 
Din punctul meu de vedere, ai voie să tragi la răspundere pe oricine plătești, atâta vreme cât nu-ți oferă produsul promis. Însuși numele trupei pe afiș garantează faptul că vei auzi ceea ce-ți dorești. Dacă ești fan Coldplay, primești Coldplay. Dacă pe afiș scria „Chris Martin & Babasha”, oare se mai vindeau la fel de multe bilete? Așadar, nu sunt tocmai convins de bunele intenții ale solistului. Dacă-l vedeam pe Chris Martin, în stradă, cântând manele cu oricare artist, atunci aș fi putut să cred că încearcă să schimbe puțin imaginea maneliștilor din România. Dar cu două nopți de concert sold-out, cam ce ar putea să meargă rău?
 
Maneaua, ținta rasismului. Oare?
 
Au fost voci de peste tot, inclusiv din familia manelistului, care au susținut că huiduielile au fost pe fondul etniei din care Babasha face parte. Iar de acolo, au început atacurile la adresa celor care spuneau că nu le plac manelele. Au fost numiți în fel și chip – rasiști, mincinoși, ipocriți, și s-a ajuns inevitabil la ideea că „oricine ascultă manele la petreceri”. Aici îmi permit să spun răspicat că nu am organizat niciodată petreceri cu manele și nici nu am pus vreodată căștile pe urechi, întrebându-mă ce manea să ascult. Și nu pentru că aș avea ceva împotriva rromilor. Sunt mulți români care cântă manele și tot nu ascult. Nu mă simt nici mai prost, nici mai deștept că ascult sau nu un anume gen muzical. Există doar „îmi place” sau „nu îmi place” și atât. Nu pot oferi nici măcar o explicație pertinentă pentru o preferință anume. Așadar, întrebarea „de ce nu-ți place?” nu-și are locul în niciun context.
 
La nunți și botezuri, unde se cântă manele, nu se mai scandalizează nimeni!
 
Sigur că nu, pentru că acolo știi deja ce te așteaptă. Nu este ca și cum te-ai duce la un botez și te aștepți să asculți Canțoneta Napolitană a lui Ceaikovski. De multe ori, participi pentru că trebuie și așa te mai vezi cu neamuri, prieteni sau cunoștințe. Așa că o eventuală comparație cu un concert pentru care plătești să asculți un anumit gen muzical este cel puțin deplasată.
 
Dar dacă nu huidui, cum poți taxa un moment dintr-un concert, care ție-ți displace?

Știu, tentația de a huidui este mare, dar tot feedback se numește. Chiar artiștii ne-au dat un mic indiciu – nu spui nimic. Lipsa de reacție arată artistului că momentul său nu a fost consumat. Totodată, aceeași lipsă de reacție dezarmează orice ființă care încearcă să transmită ceva. Poate că ați observat pe la concerte că soliștii spun „să văd mâinile în aer”, „cântați cu mine”, „nu vă aud”, „înc-odată?!”. Tocmai acestea sunt metodele prin care trupele de pe scenă încearcă să mențină contactul cu publicul.
 
Vorba lungă, sărăcia cititorului – concluzii finale
 
Dincolo de marketingurile trupelor binevoitoare în excluderea barierelor dintre genurile muzicale, trebuie să înțelegem că un anume gen nu este atât de strâns de o anume etnie, și nici nu văd ca publicul să câștige ceva din războiul dintre genuri. În schimb, artiștii, da. Când dai share unui videoclip, ca să-i arăți unui cunoscut „prostia asta”, atunci când acesta dă click, este înregistrată o vizualizare. Deci, contribui activ la popularitatea celui pe care, probabil, îl disprețuiești.
Înțelept? Deloc.
 
Povestea va continua.
 
Citește și:

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii