Editorial Selly a ieșit din personaj. „Școala românească promovează obediența!”
Editorial: Selly a ieșit din personaj. „Școala românească promovează obediența!”
09 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
5351
Marime text
Dacă în urmă cu un an mi-ar fi spus cineva că voi ajunge să-l citez pe vloggerul Selly - acel puști arogant care se spune că a câștigat atât de bine din mediul virtual încât și-a permis luxul de a arunca niște sute de mii de euro pe o porcărie de film – ei bine, aș fi replicat că-i o nebunie.
Și totuși, de o săptămână încoace, de la primul vlog de după reușita sa de la Bac, Andrei Șelaru (aka Selly) a reușit să fie privit ca un lider cu minte deschisă al noii generații „cu mască”, ba chiar să fie invitat la masa... negocierilor cu ministrul Educației (Hei da, el mai lipsea din ciurda care-și bate capul cum să o... „fenteze” onorabil cu educația în vreme de pandemie).
Totuși, remarcabilul său interes concentrat pe soluții nu avea cum să rămână neobservat, cu atât mai mult cu cât Selly l-a sintetizat în patru mari probleme urgent de rezolvat:
- Scurtarea timpului pe care elevul îl dedică procesului educațional. „După 12 ore pe zi de obediență (cu referire strictă la gimnaziu), când mai are timp copilul pentru creativitate, pentru joacă, pentru pasiunile lui? Școala din România nu te pregătește pentru viață, ci pentru examene. Școala românească promovează obediența”.
- Profesorii și modul de predare. „Ar trebui să existe mai mult dialog între profesori și elevi, mai multe dezbateri, mai multe activități în echipă... La noi primează tocitul. Ar fi necesar introducerea unui feedback onest al elevului despre cel de la catedră”.
- Programa școlară prea încărcată. „Planurile cadru nu au mai fost revizuite din anul 2003. La Biologie să studiem educația pentru sănătate, la Română să se facă o delimitare clară între literatură și limbă, mai multe ore de Educație economică. Decât să tocești un comentariu la română, nu mai bine înveți cum să nu-ți iei țeapă din cauza unor decizii financiare care o să te bântuie 20 de ani?”.
- Digitalizarea educației din România. „Toate manualele învechite ar trebui înlocuite cu suporturi digitale, iar școala ar trebui integral tehnologizată”.
Cu această atitudine de Don Quijote a reușit, în doar o săptămână, să-și atragă peste două milioane de adepți, și nu neapărat dintre fanii vlogului său ori ai trupei 5Gang, ci din rândul tinerilor care reclamă nevoia unei schimbări a acestui sistem învechit, declarat comunist. S-au solidarizat în jurul lui Selly atât adolescenți de cele diverse vârste, care îl văd ca pe o portavoce a nemulțumirilor care mustesc de prea mult timp, dar și adulții care s-au săturat de promisiuni deșarte.
Convine sau nu, spre deosebire de liderii elevilor din diversele consilii și asociații, Selly are atuul notorietății. Dar mai ales al unui tânăr care, la prima vedere, nu se va da bătut, declarând că va merge la minister cu insistențele până într-acolo încât va cere deadline-uri concrete. E conștient și el că s-a vorbit mult prea mult despre educație și s-a făcut mult prea puțin, dar oare notorietatea îl va ajuta pe Selly să învingă politicul adânc înfipt în sistemul educațional românesc?
Citește și:
Editorial Anonimizarea rezultatelor la examene anihilează o meteahnă neaoș românească
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii