Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:15 24 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Sevrajul – un coșmar în carne și oase, ignorat de prea mulți

ro

24 Apr, 2025 17:00 208 Marime text
  • În spatele fiecărui caz de sevraj se află o poveste.
  • Poate un tânăr care a căzut pradă presiunii sociale, o mamă care a încercat să aline durerea cu pastile, un angajat care a căutat refugiu în alcool după pierderea locului de muncă. Sevrajul nu alege.
 
Într-o lume în care dependențele sunt adesea tratate cu superficialitate, iar lupta cu ele este dusă în tăcere, sevrajul rămâne o realitate crudă, deseori ascunsă în spatele ușilor închise. Este suferința care nu se vede la prima vedere, dar care distruge în tăcere vieți, familii, cariere și identități.
 
Sevrajul nu este doar o simplă reacție a organismului la lipsa unei substanțe – fie ea alcool, droguri, nicotină, sau chiar medicamente. Este o explozie de simptome fizice și psihice care transformă ființa umană într-o umbră a sa. Frisoane, insomnii, dureri crunte, anxietate extremă, halucinații, stări de confuzie – toate acestea nu sunt doar elemente de decor într-un scenariu dramatic, ci realități cotidiene pentru cei care încearcă să rupă lanțul dependenței.
 
În spatele fiecărui caz de sevraj se află o poveste. Poate un tânăr care a căzut pradă presiunii sociale, o mamă care a încercat să aline durerea cu pastile, un angajat care a căutat refugiu în alcool după pierderea locului de muncă. Sevrajul nu alege. Lovește fără milă, indiferent de vârstă, statut social sau educație.
 
Și, de cele mai multe ori, lovește în singurătate.
 
Societatea încă stigmatizează dependența, văzând-o mai degrabă ca pe un eșec moral decât ca pe o boală care necesită sprijin și tratament. Astfel, sevrajul devine o pedeapsă tăcută, iar cei care îl trăiesc, niște „vinovați” de care ne grăbim să ne dezicem. Adevărul este că sevrajul nu ar trebui să fie trăit în izolare, ci asistat medical, cu empatie și răbdare. Nu este doar o chestiune de voință, ci o luptă de supraviețuire.
 
Efectele negative ale sevrajului se extind dincolo de individ. Ele destabilizează familii, aglomerează sistemul sanitar, fragilizează comunități. Lipsa unor centre de dezintoxicare accesibile, a programelor de consiliere psihologică gratuite și a educației reale despre pericolele consumului lasă urme adânci, adesea ireversibile.
 
Sevrajul este, poate, cel mai dur strigăt al unei dependențe care vrea să fie înțeleasă. Iar noi, ca societate, trebuie să învățăm să ascultăm acest strigăt. Să nu mai întoarcem capul. Să nu mai judecăm. Ci să oferim soluții, sprijin și, mai ales, speranță.
 

Pentru că, dincolo de sevraj, există viață. Dar este nevoie de curaj, de tratament și de oameni care să creadă în vindecare.
 
Citește și
Editorial Cine pleacă ultimul, stinge lumina...

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii