Editorial Un elev lăsat repetent pentru abateri disciplinare, o decizie anulată în instanță și încă un eșec al sistemului
Editorial: Un elev lăsat repetent pentru abateri disciplinare, o decizie anulată în instanță și încă un
06 Apr, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
527
Marime text



- Doar cu două zile în urmă, cotidianul ZIUA de Constanța scria despre cazul elevului lăsat repetent în clasa a V-a după o decizie-fulger a Școlii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazul” Constanța
- E drept că a existat o serie de abateri disciplinare din partea copilului, însă niciuna, cel puțin în opinia mea, adunate laolaltă nu poate atrage scăderea notei la purtare la 5, ceea ce echivalează cu repetenția anului
Doar cu două zile în urmă, cotidianul ZIUA de Constanța scria despre cazul elevului lăsat repetent în clasa a V-a după o decizie-fulger a Școlii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazul” Constanța.
E drept că a existat o serie de abateri disciplinare din partea copilului, însă niciuna, cel puțin în opinia mea, adunate laolaltă nu poate atrage scăderea notei la purtare la 5, ceea ce echivalează cu repetenția anului.
La fel de adevărat e că decizia CA-ului unității de învățământ a fost anulată în parte în instanță de către Tribunalul Constanța și astfel, s-a decis anularea scăderii notei la purtare și a repetenției impuse elevului. Dar băiatul a pierdut un an de școală, un timp prețios pe care niciodată nu îl va mai recupera. Ce urmează în continuare? Încă nu se știe.
Acest caz este ultimul dintr-o listă mai lungă în care s-au scos la iveală hibele sistemului de învățământ, unul ciuntit de toate schimbările frecvente de miniștrii de resort de după Revoluție. Unii n-au avut viziune, alții poate au avut prea puțin timp, alții au fost nepăsători când s-au văzut în fruntea Ministerului, dar ideea e că la final cei care suferă sunt elevii. Cei în care generațiile mai vechi își pun speranța pentru un viitor mai bun și tot cei care sunt criticați de aceleași generații când în media sunt arătate statistici negative cu privire la note, promovabilitate a examenelor, rata de analfabetism etc. Am văzut foarte puține mesaje în care să fie pusă următoarea problemă: elevii reprezintă un produs care ar trebui șlefuit de cârmuitorii învățământului, iar dacă ei nu se preocupă în mod real de acest proces, atunci nu pot exista pretenții ca rezultatul final să fie unul îmbucurător.
Așadar, revenind la cazul școlarului din Constanța, atât timp cât școala nu a încercat să-l înțeleagă, să-i cunoască problemele (pentru că era un copil-problemă), să aibă o abordare proactivă orientată spre soluții de revizuire a comportamentului, nu să adopte calea mai ușoară ce constă în a-l lăsa repetent, atunci acest lucru reprezintă încă un eșec al sistemului de învățământ din România.
Până la urmă, dacă Guvernul nu funcționează așa cum trebuie, dacă Parlamentul este un simplu loc de circ și scandal, dacă se spune că justiția este oarbă, atunci de ce ne-am aștepta ca situația să difere în alte sectoare?
Citește și:
ConstanțaUn elev de clasa a V-a înfruntă sistemul – Procesul care a anulat sentința de repetenție și a redat speranța dreptului la educație
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii