Editorial Unde ne mai petrecem vacanța, în goana după o fărâmă de umbră?
Editorial: Unde ne mai petrecem vacanța, în goana după o fărâmă de umbră?
04 Aug, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2715
Marime text
- Consecințele încălzirii globale sunt numeroase, dar dat fiind că e vară și e perioada concediilor, o primă întrebare care se ridică ar fi – Unde ne mai petrecem vacanța, în căutarea unui petic de umbră? Clasicele și favoritele destinații turistice ale românilor, Grecia, Turcia par să nu mai ofere aceleași condiții propice în timpul verii calendaristice.
În vara anului 2024 ne-am confruntat cu turbulențe climatice mai mult ca niciodată, care în mod cert le-au depășit în număr și amploare pe cele ale verii anului trecut.
Dacă în vara lui 2023 ne miram de incendiile de vegetație și căldură excesivă, vara aceasta tinde să depășească recordul anului trecut: am avut coduri roșii pe zona litoralului, incendii de vegetație și de altă natură nenumărate, inundații și alte fenomene asociate. Un astfel de efect și barometru în ceea ce privește încălzirea generală este faptul că temperatura apei mării a crescut încă din luna iunie (constănțenii știu că apa mării se încălzește, în mod obișnuit, abia la finalul lui iunie, cel mai devreme, iar în cei mai mulți ani – în luna iulie).
Și asta nu doar la noi, în România, țări mai sudice precum Grecia sau Turcia au întâmpinat fenomene cu mult mai greu de gestionat. În vara lui 2023, zeci de mii de persoane au fost evacuate de pe insula elenă Rodos, din cauza incendiilor de vegetație. Pentru vara anului 2024, alertele de călătorie din partea MAE pentru turiștii români care aleg țara elenă ca destinație de vacanță sau tranzit, au devenit o obișnuință.
Alte țări precum Italia și Spania au avut de înfruntat inundații puternice. Toate astea sunt efectele schimbărilor climatice la nivel planetar și dacă e să luăm în calcul datele și previziunile specialiștilor privind clima, acesta ar fi doar începutul.
Consecințele încălzirii globale sunt numeroase, dar dat fiind că e vară și e perioada concediilor, o primă întrebare care se ridică ar fi – Unde ne mai petrecem vacanța, în căutarea unui petic de umbră? Clasicele și favoritele destinații turistice ale românilor, Grecia, Turcia par să nu mai ofere aceleași condiții propice nici măcar pentru plajă, unde briza mării sau umbra șezlongului nu mai sunt suficiente când afară sunt peste 40 de grade. Iar de plimbări în oraș nici nu mai poate fi vorba pe căldură sufocantă.
În Europa se creează deja o tendință a turiștilor de a alege alte locuri de petrecere a concediului, în zone nordice, ceva mai răcoroase. Numai că românii alegeau Grecia sau Turcia tocmai pentru proximitatea lor și pentru cheltuieli ceva mai suportabile din punct de vedere financiar.
Dacă bugetul pus la dispoziție pentru concediu nu permite o deplasare spre Marea Britanie, Germania sau Austria atunci poate o deplasare pe litoral sau în stațiuni montane autohtone, românești, pare o variantă de luat în considerare.
O altă variantă ar fi mutarea perioadei de concediu, din lunile de vară spre toamnă (septembrie-octombrie), pentru cei care nu depind de programul copiilor la școală.
S-a observat o tendință de prelungire a sezonului estival, grație temperaturilor care sunt destul de ridicate și în primele luni ale toamnei – septembrie, octombrie. O veste îmbucurătoare pentru operatorii din turism de pe litoralul nostru, care și așa se plângeau că vara este prea scurtă pentru a obține profit pe măsură. Iar pentru cei care vor să petreacă un concediu în afara granițelor, Turcia și Grecia pot deveni o bună opțiune având în vedere că vremea nu mai e caniculară acolo ca în timpul verii, dar este cald atât pentru circuite cât și pentru plajă, marea fiind încă bună pentru îmbăiere.
Și aspectul financiar ne-ar putea încuraja în această direcție: prețurile mai scad puțin după finalul lunii august și nici aglomerația nu mai este atât de mare. Și țări precum Italia sau Spania devin mult mai atractive în perioada lunilor septembrie, octombrie.
Românii s-au dovedit conservatori când vine vorba de alegerea destinației de vacanță, dar o reconsiderare a opțiunilor este foarte probabil să vină de la sine pentru că situația nu arată bine, iar meteorologii, specialiștii, susțin că verile cu temperaturi extreme vor deveni un fenomen normal în multe zone sudice ale globului, considerate atracții turistice.
Citește și
EditorialCând vrei să spargi bariere și se lasă cu „linșaj”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii