Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:57 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Viața trăită printre crize sau despre reziliență

ro

07 Mar, 2022 00:00 3014 Marime text


În ultimul timp, lumea pare să treacă de la o criză la alta. Am experimentat o pandemie globală, schimbări dramatice în modul în care ne ducem viața de zi cu zi, incertitudine economică, tulburări politice și sociale, dezastre naturale, amenințarea războiului...

În plus, s-au adăugat traumele personale cu care oamenii au fost nevoiți să se confrunte, pierderea unor persoane dragi, provocări legate de sănătate, șomaj, divorț, accidente de tot felul. Pentru mulți dintre noi, aceasta este o perioadă de tulburări fără precedent.

Și, indiferent dacă sursa de perturbare a vieții este o urgență globală sau o tragedie personală – sau câte puțin din fiecare – a trăi astfel de momente dificile poate avea un impact puternic asupra stării de spirit, asupra sănătății și a perspectivei tale asupra vieții. Te poate face să te simți neputincios, copleșit de stres și anxietate, inundat de o mulțime de emoții conflictuale, de senzația că viața ți-a scăpat de sub control și că nu mai găsești puterea de a face ceva pentru a influența lucrurile.

Dar, deși nu există rețete pentru a evita durerea, adversitatea sau suferința în viață, există modalități de a ajuta la liniștirea apelor agitate și de a recâștiga un oarecare sentiment de control. Reziliența este capacitatea de a face față pierderilor, schimbării și traumei cu care te confrunți. Dezvoltarea rezilienței te poate ajuta să te adaptezi mai bine la evenimentele care îți modifică viața, să faci față vremurilor tulburi și viitorului incert cu mai puțină frică, să-ți păstrezi o perspectivă pozitivă și să îți revii mai ușor după „lovituri” de tot felul.

Cum ne construim reziliența? Căci nu, nu este o calitate înnăscută, ci un proces continuu, care se învață și necesită un pic de efort și de conștientizare. În primul rând, rămâi concentrat, flexibil și productiv, atât în ​​momentele bune, cât și în cele rele. Deși este adesea dificil să-ți imaginezi că ceva bun ar putea rămâne după experiențele traumatice, construirea rezilienței te poate ajuta să găsești aspecte pozitive în dificultățile cu care te-ai confruntat. Depășirea provocărilor te poate învăța lucruri importante despre tine și lumea din jur, îți poate întări hotărârea, empatia și, în timp, îți poate permite să evoluezi și să crești ca ființă umană.

Apoi, nu uita să exersezi acceptarea. Încrâncenarea și lupta te împiedică să te adaptezi la noile circumstanțe și să cauți soluții de supraviețuire. Te poți iluziona că mai ai un anumit sentiment de control asupra a ceea ce, de obicei, sunt evenimente incontrolabile. Amintește-ți că schimbarea este o parte inevitabilă a vieții și multe aspecte ale lumii în permanentă schimbare sunt cu totul în afara controlului tău. Acceptarea situației te poate elibera, pentru a ieși din bula de epuizare, anxietate și lipsă de speranță, și a-ți dedica energia lucrurilor pe care încă le poți controla.

E important, de asemenea, să te înconjori de prieteni și familie, atunci când viața te încearcă. În loc să simți că te confrunți singur cu problemele tale, te vei simți mai puternic în conexiune cu ceilalți, mai ales dacă sunt oameni pe care te poți baza și care, chiar dacă nu au răspunsuri la problemele cu care te confrunți, sunt dispuși să te asculte fără să te judece, să-ți fie alături cu o energie caldă, blândă, de acceptare și susținere. De multe ori, doar un zâmbet sau o îmbrățișare pot face diferența în felul în care te simți.


De altfel, poți încerca să faci și tu asta pentru alții, s-ar putea ca, oferind sprijin, să scapi de neputință și neajutorare, să recâștigi un sentiment de control și să găsești un scop în viața ta.

Și fii blând cu tine! Fiecare se adaptează diferit la schimbări și provocări. Nu te critica pentru că le faci față mai greu și nu te „biciui” pentru fiecare greșeală. Compasiunea de sine este o parte importantă a dezvoltării rezilienței, așa că fii cumsecade cu tine însuți. E o formă excelentă de a-ți cultiva bunătatea pentru tine și ceilalți, de a rămâne în lumină și a încerca să devii, în fiecare zi, varianta ta cea mai bună – făcând în ciudă crizelor și tulburărilor exterioare de tot felul...
 
Citește și:

Editorial De ce sunt relațiile o „piatră de încercare”?


Editorial Ieși din robia trecutului și privește eșecul ca pe-un câștig!


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii