Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 04 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial! Ziua Internațională a Educației, prilej să ne amintim de cei care ne-au fost dascăli

ro

04 Oct, 2024 17:00 137 Marime text
Generații întregi au trecut prin mâinile și sufletele dascălilor dar cu siguranță, chiar dacă mulți au ajuns la vârste respectabile, își aduc aminte de toți cei pe care i-au învățat să scrie și să citească.
 
Data de 5 octombrie marchează în fiecare an Ziua Internațională a profesorului și Ziua Internațională a Educației zi în care atenția ar trebui să se îndrepte către cei care contribuie la educarea copiilor. Educatori, învățători, profesori, diriginți, cu toții sunt sărbătoriți pe 5 octombrie în fiecare an.

Ziua de 5 octombrie este zi liberă pentru cadrele didactice în activitate, dar anul acesta pica sâmbătă. În mediul online în această zi apar sute de mesaje de felicitare pentru cadrele didactice, dar de cele mai multe ori cei care sunt amintiți sunt cei care sunt încă în activitate.

Cu toții ar trebui în această zi să ne aducem aminte de cei care ne-au fost dascăli în primi ani de grădiniță, școală sau liceu, chiar dacă anii ne-au dus departe. Oare câți sunt cei care și-i mai amintesc pe cei care i-au învățat să scrie, să citească și i-au ajutat să descopere lumea. Timpul a trecut, anii ne-au dus pe cei mai mulți departe de locurile în care am pășit pentru prima data într-o unitate de învățământ.

Anii au trecut și peste cei care ne-au fost dascăli, dar cu siguranță în aceste momente de sărbătoare aceștia s-ar bucura să primească un mesaj din partea celor care le-au fost elevi la un moment dat.

Generații întregi au trecut prin mâinile și sufletele dascălilor dar cu siguranță, chiar dacă mulți au ajuns la vârste respectabile își aduc aminte de toți cei pe care i-au învățat să scrie și să citească.

Mulți dintre noi visam când eram mici că atunci când vom fi mari vom fi învățători și vom avea ocazia să fim dascăli pentru alții.  Păpușile, ursuleții și fel de fel de jucării ne erau elevi cuminți și visam să ajungem la catedră. Timpul însă a avut alte planuri peste copiii care visau atât de frumos. Pentru alții visele au fost îndeplinite și acum își pun amprenta pe educația adusă generațiilor tinere de elevi.

„Mi-ar fi plăcut să fiu profesor. Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul seamănă cu un tâmplar care ia un lemn murdar din noroi și face mobilă de lux“ – spunea atât de frumos Petre Țuțea.

Chiar dacă uneori infrastrura din școlile din România nu permite desfășurarea în cele mai bune condiții a actului educational, sunt dascăli care înfruntă toate neajunsurile și îi fac pe cei mici să iubească școala și să își dorească să ajungă foarte sus.

La Constanța anul acesta școlar sunt mai multe școli ce au intrat sau vor intra în reabilitare. Lucrările sunt mai mult decât necesare pentru renovarea școlilor, dar aceste lucrări conduc implicit către relocarea elevilor în alte școli, ceea ce nu este întotdeauna privit cu bucurie nici de elevi nici de părinți.

Citește și: 

EditorialAnul școlar 2024-2025 și vestita „cameră de detenție“. Cine poate profita de această „pedeapsă“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii