Râdem noi, dar nu este râsul nostru Băutura încetinește reflexele, dar stimulează încrederea de sine la volan
Râdem noi, dar nu este râsul nostru: Băutura încetinește reflexele, dar stimulează încrederea de sine la
01 Sep, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2672
Marime text
Tuturor ne vine să râdem când citim despre șoferi băuți la volan care apelează la diverse tertipuri ca să fie exonerați de lege. Numai că ne dăm seama că este de plâns abia atunci când cineva își pierde viața sau rămâne cu sechele în urma unui eveniment rutier provocat chiar de astfel de șoferi. Adică, prea târziu.
Aproape că nu există zi în care să nu se scrie în presă despre persoane depistate de polițiști în trafic aflate sub influența alcoolului sau a stupefiantelor. Uneori este amuzant să vedem cum încearcă să scape cu basma curată, afirmând fie că au mâncat o salată cu prea mult oțet, fie că au băut cu o noapte înainte un pahar de șampanie, ori că s-au întâlnit cu o cunoștință venită din afară și că au cinstit cu un pahar „de ceva”.
Influența alcoolului asupra reflexelor și a „inspirației de moment”
Este evident că după ce ai consumat fie și puțină bere, gândul că vei conduce trebuie să dispară. Numai că unii chiar și după ce „s-au cinstit o noapte întreagă” încep să creadă că este chiar o idee inspirată să se urce la volan. Au impresia că pot conduce chiar dacă nu se mai pot ține pe picioare la fel de bine. Apare scuza – „Nu mă mai ascultă picioarele, dar la cap sunt brici”. Fapt demonstrat parțial în trafic, după ce pleacă de pe loc, schimbând benzile haotic și punând frână în ultima secundă, înainte de a vira pe vreo stradă.
Mulți au nenorocul să fie și un echipaj de poliție prin zonă și se aprinde girofarul, atunci încep să-și pună „mintea limpede” la contribuție. Unii fug, dar, în final, încheie cursa, parcă desprinsă din filme, ori în vreun stâlp, ori în vreun sens giratoriu, bordură sau un pom. Alții, trag pe dreapta ca și cum n-ar avea nimic de ascuns. În cazuri mai rare, conducătorul se mută pe locul din dreapta și le spune polițiștilor că șoferul a fugit.
Când nu funcționează șoferia, intervine actoria
După ce agenții de poliție le pun etilotestul în față, unii mimează suflatul și se forțează în gol până li se umflă ochii, lăsând să se înțeleagă că aparatul este defect. Alții, în schimb, își testează credibilitatea în fața poliției susținând că trebuie să ajungă urgent la vreo rudă bolnavă - noaptea, la 3, mirosind a tărie. Mai sunt cazuri, rare, ce-i drept, în care șoferul își recunoaște fapta și cere agenților să-l ierte, pentru că abia ce „a plecat de pe loc”.
Nu putem aborda acest subiect fără a-i aminti pe cei care au consumat alcool și s-au suit la volan fără a mai le păsa că nu posedă permis auto, ori că li s-a suspendat acest drept.
În toate cazurile, fără excepții, plimbarea se încheie la unitatea spitalicească, unde le sunt prelevate mostre biologice, indiferent că au fost aduși cu mașina de poliție sau cu ambulanța, după vreun accident.
Ceea ce este cu adevărat de plâns, este că pot avea de suferit oameni nevinovați, care au nenorocul să ajungă în calea unor astfel de șoferi. A celor care abia reușesc să fie coerenți în fața anchetatorilor, din cauza alcoolului. Și nu putem vorbi de emoții, mai ales, în cazul unor persoane care ating pragul comei alcoolice.
Singurul sfat pe care îl pot oferi, în acest context, este următorul – NU vă suiți băuți la volan, pentru că mai devreme sau mai târziu tot veți avea contact cu poliția. Și totodată, vă asigurați că nimeni nu va avea de suferit din cauza voastră. Orice distracție are un preț și nu ar trebui să fie viața unui om, ci maxim contravaloarea unei curse de taxi.
Ce alegeți?
Citește și:
Ce vrei să se întâmple cu corpul tău după ce mori?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii