Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:12 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10.000 de detectoare au ajuns în locuințele românilor din 20 de județe, printre care și Tulcea (VIDEO)

ro

21 Jun, 2024 12:21 1514 Marime text
Foto: facebook/IGSU
Dispozitivele au fost donate de E.ON și Delgaz Grid în cadrul campaniei “Detector pentru viață”, derulată de DSU și IGSU;
Detectoarele montate în locuințe pot face diferența între un incident minor și o tragedie;
Parteneriatul „Împreună pentru siguranță” a împlinit 12 ani.
 
Peste 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon au fost distribuite, gratuit,către familii din 20 de județe în cadrul campaniei „Detector pentru viață”, derulată în perioada martie – mai 2024, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, încheiat între E.ON, Delgaz Grid, Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.).
 
Detectoarele au fost donate de E.ON și Delgaz Grid și au fost distribuite în teritoriu prin intermediul inspectoratelor județene pentru situații de urgență către familii din: Alba, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
 
Pornind de la statisticile îngrijorătoare potrivit cărora în România au loc, în medie, 18 incendii pe zi, soldate cu numeroase pagube materiale, victime și chiar pierderi de vieți omenești, campania „Detector pentru viață” și-a propus să evidențieze importanța montării în locuințe a detectoarelor de fum, de monoxid de carbon și a celor de gaz.
 
Aceste dispozitive, simplu de montat,au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate și pot face diferența între un incident minor și o tragedie. Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești.
 

„M-am bucurat să văd că această campanie și-a demonstrat importanța și eficiența încă de la debut, și aș da ca exemplu cazul unei familii din județul Timiș în locuința căreia, în luna aprilie, a izbucnit un incendiu cauzat de un scurt circuit electric. Cei din casă, printre care și copii, au fost avertizați și, practic, salvați de detectorul de fum care tocmai fusese montat acolo de către pompierii de la I.S.U. Timiș în cadrul acestui demers comun. Nu vreau să îmi imaginez ce s-ar fi putut întâmpla în lipsa acestui dispozitiv și de aceea cred că acest proiect comun cu D.S.U. și I.G.S.U. trebuie continuat, pentru că se dovedește că astfel putem salva vieți”, afirmă Volker Raffel, CEO E.ON România.

 

“Prin instalarea detectoarelor de fum și monoxid de carbon în locuințe avem oportunitatea nu doar de a preveni eventuale tragedii, ci și de a ne educa și mobiliza populația în direcția unei conștientizări sporite a importanței măsurilor de precauție. Acestea au fost principalele motive pentru care noi, alături de partenerii noștri E.ON și Delgaz Grid am inițiat și derulat această campanie, menită în a salva vieți. Este esențial să înțelegem că siguranța în propria locuință începe cu acțiuni preventive simple, dar eficiente. Sunt convins că această campanie, care a ajuns astăzi la final, nu este una singulară, acest parteneriat va continua și prin alte acțiuni preventive care vor contribui, în final, la îndeplinirea unui obiectiv crucial pentru țara noastră, și anume crearea unei societăți reziliente”,a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al D.S.U.

 

“Montarea detectoarelor de fum și de monoxid de carbon în propria locuință este soluția simplă și la îndemâna oricui, pentru siguranța individuală și colectivă. Beneficiile acestor tipuri de dispozitive sunt reale, semnalând,  în fază incipientă, o stare de pericol. Apreciez și salut sprijinul acordat de partenerii noștri pentru implementarea acestui proiect curajos și inedit, pentru un plus de siguranță în casele românilor. Adresez mulțumiri și cetățenilor care au înțeles importanța dotării locuinței cu aceste echipamente și care au dat dovadă de responsabilitate și deschidere în tot acest demers. Prin puterea exemplului, contribuim la dezvoltarea comportamentului preventiv în rândul comunităților și reușim să construim, pas cu pas, o societate în siguranță”, a afirmat inspectorul general al I.G.S.U., general Dan-Paul Iamandi.

 
E.ON, Delgaz Grid, D.S.U. și I.G.S.U. derulează de 12 ani campanii naționale de informare și conștientizare a consumatorilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim despre electricitate sau despre gaze naturale, iar mesajele acestora au ajuns anual la milioane de români.


În urma campaniilor comune desfășurate în cadrul parteneriatului  „Împreună pentru siguranță”, dar şi a investiţiilor derulate consecvent, an de an, de către Delgaz Grid pentru modernizarea infrastructurii de distribuţie, frecvența incidentelor de acest tip a scăzut semnificativ.

Astfel, între 2013-2023, în rețeaua de distribuție a Delgaz Grid, s-a redus la jumătate numărul exploziilor (49%), anual înregistrându-se, în medie, 16 astfel de incidente, faţă de 36 produse în perioada 2007-2012, adică intervalul de dinaintea încheierii parteneriatului cu I.G.S.U. Și numărul victimelor a scăzut cu aproape 35%, iar cel al persoanelor decedate cu aproape 44%.
 
În ceea ce priveşte intoxicaţiile cu monoxid de carbon, media anuală a ultimilor 12 ani este de 16 evenimente comparativ cu 41 în perioada 2007-2012, reprezentând o reducere de peste 60%. De asemenea, numărul victimelor afectate de intoxicații a scăzut cu 67%, la fel și cel al persoanelor decedate.
 
Cauzele principale ale exploziilor produse în zona de activitate a Delgaz Grid rămân manevrarea greşită a aparatelor alimentate cu gaz sau improvizaţiile la instalaţiile interioare. În cazul intoxicaţiilor, cauza principală o reprezintă monoxidul de carbon acumulat în încăperi, în principal ca urmare a neevacuării sau evacuării insuficiente a gazelor arse prin coşuri de fum neetanșe sau obturate, dar și urmare a folosirii aragazului pentru încălzirea locuințelor.
 


 

Citește și: 

TulceaCampania „Detector pentru viață”, ajunsă la final (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii