Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 07 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anchetă de amploare a procurorilor DIICOT în colaborare cu procurori federali din SUA! Prejudiciul, peste un milion de dolari (GALERIE FOTO)

ro

07 Sep, 2024 08:30 263 Marime text
Sursa galeriei foto: DIICOTLa data de 05.09.2024, în cadrul unei  acțiuni de cooperare judiciară internațională în materie penală,  procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați și  un procuror federal din cadrul Southern District of California – Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, agenți speciali din cadrul Homeland Security Investigations – Biroul București, Biroul Los Angeles și Biroul San Diego și agenți speciali ai Serviciului Secret al Statelor Unite ale Americii – Biroul București și Biroul San Diego și polițiști ai Los Angeles County Sheriff's Department  au acționat în vederea destructurării a două grupări infracționale organizate specializate în  săvârșirea de infracțiuni informatice și  spălare a banilor.

Potrivit DIICOT, printr-o planificare și coordonare în timp real a activităților operative, la data de 05.09.2024 autoritățile judiciare române  au procedat la efectuarea unui număr de 10  percheziții domiciliare pe raza județului Iași, în vederea destructurării grupării infracționale organizate, specializată în comiterea infracțiunii de spălare a banilor.

În același timp, autoritățile judiciare americane  au efectuat un număr 3 percheziții domiciliare în statul California în vederea destructurării grupării infracționale organizate, specializată în comiterea de infracțiuni informatice.
 
Din materialul probator administrat a rezultat că, în cursul anului 2021, pe teritoriul statului California s-a constituit o structură infracțională organizată, formată din cetățeni români și bulgari, care a acționat până în luna septembrie 2024.  Membrii acesteia au procurat și  utilizat echipamente destinate copierii și clonării datelor inscripționate pe cardurile bancare.

„Astfel, în perioada 2021-2024, prin utilizarea unor metode specifice de skimming, au copiat și compromis date ale cardurilor bancare aparținând unor rezidenți americani (utilizate   în momentele efectuării de plăți prin sisteme POS și/sau cel al efectuării tranzacțiilor la dispozitivele de tip ATM) și ulterior au procedat la efectuarea de retrageri de numerar în cuantum de peste 1.000.000 de USD.
O parte din sumele rezultate din activitățile infracționale au fost utilizate de membri structurii de criminalitate organizată în vederea achiziționării de imobile și bunuri de valoare atât în Statele Unite ale Americii cât și în Mexic.
O altă parte a banilor obținuți prin săvârșirea infracțiunilor menționate a fost trimisă în  România  prin utilizarea sistemelor de transfer monetar (utilizând inclusiv documente false de identitate) sau prin intermediul firmelor  de coletărie  ( banii fiind disimulați în  bunuri de larg consum)“ - au mai precizat procurorii DIICOT.

Pe teritoriul României, membrii grupării  infracționale organizate  specializată în spălarea banilor au preluat, prin persoane interpuse, sumele de bani pentru a fi investite.  

În urma perchezițiilor efectuate pe teritoriul României au fost identificate și ridicate, în numerar, sumele de  202.090 euro și 192.400 USD . Asupra acestora cât și a două imobile situate în municipiul Iași și orașul Podu Iloaiei s-a dispus la data de 06.05.2024  instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați.

De asemenea, în  cursul perchezițiilor efectuate pe teritoriul statului California a  fost identificată și ridicată, în numerar, suma totală de 550.000 USD și bijuterii în valoare de 38.000 USD.

„La aceeași dată, procurorii din cadrul  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au  dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față 3 inculpați, pentru o perioadă de 60 de zile.
Pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au fost dispuse măsuri preventive față de membrii structurii infracționale organizate investigate de autoritățile judiciare americane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Iași.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.


Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“ - au mai precizat procurorii DIICOT.

Citește și: 

La Tribunalul ConstanțaÎncepe judecata unui cetățean spaniol, prins cu droguri la un festival din Mamaia!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii