Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:02 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anchetă de amploare împotriva traficului ilegal de pesticide în UE. Descinderi au avut loc și în România

ro

18 Jul, 2024 12:50 646 Marime text
Foto: EuropolEuropol a sprijinit două operațiuni majore împotriva traficului ilegal de pesticide în UE. Potrivit unui comunicat al Europol, prima investigație a vizat o companie care importa pesticide contrafăcute din China, reproducând produsele unei renumite companii multinaționale. Ancheta a implicat Nuclei Antisofisticazione e Sanità dell’Arma dei Carabinieri (NAS) din Padova, Poliția Română și Eurojust.

„Într-o altă investigație împotriva pesticidelor ilegale, Garda Civilă Spaniolă (Guardia Civil) și Garda Națională Republicană Portugheză (Guarda Nacional Republicana) au vizat o companie spaniolă care importa ilegal pesticide portugheze interzise în Spania sub acoperirea unei denumiri false a produselor. Pesticidele contrafăcute sunt vândute în mare parte pe piața neagră. Sunt mai ieftine decât produsele originale, dar totuși eficiente. Cu toate acestea, impactul lor negativ asupra mediului este sever și adesea subestimat de consumatori.

În ianuarie 2022, în urma unei inspecții în cadrul operațiunii Silver Axe, carabinierii italiani NAS din Padova au găsit pesticide contrafăcute importate din China. Pesticidele contrafăcute erau replici ale produselor autentice, dar conțineau cantități mai mari de ingredientul activ Lambda-Cihalotrin“ - au mai precizat reprezentanții Europol.


Sursa citată mai menționează că cererea pentru aceste pesticide contrafăcute pe piața neagră a fost foarte mare, deoarece acestea erau vândute la un preț semnificativ mai mic decât produsele autentice.

„Rețeaua criminală care operează atât în ​​Italia, cât și în România a importat ilegal produse false sau interzise din China și Singapore, vânzându-le ca îngrășăminte și pesticide bio sau organice, folosind etichete false. Toate substanțele au fost interzise în Uniunea Europeană din cauza nivelurilor lor ridicate de toxicitate.

Ancheta a dus la două zile de acțiune pe 24 și 25 iunie în Italia și România. În timpul raidurilor, autoritățile naționale au arestat un suspect, au percheziționat zece locații și au adunat dovezi de fraudă pe scară largă, fals și evaziune fiscală. Aceste acțiuni au fost executate în cadrul unei echipe comune de anchetă, înființată de Eurojust pentru a facilita cooperarea judiciară între autorități. Europol a facilitat schimbul de informații și cooperarea operațională, ceea ce a condus la dezvoltarea de noi piste de investigație.

Într-o altă investigație, Europol a sprijinit autoritățile spaniole și portugheze să vizeze o companie spaniolă, care a achiziționat pesticide portugheze interzise în Spania. Investigațiile ulterioare au constatat că suspecții importaseră peste 12 tone de substanțe toxice interzise în Spania, multe dintre ele fiind interzise și în UE, cu o cifră de afaceri potențială ilegală de până la 7 milioane EUR.

Autoritățile investighează acum două persoane juridice și patru persoane fizice în legătură cu acest trafic. Compania a acoperit produsul cu nume de produse și substanțe, înregistrate în bazele de date spaniole, pentru a crea aspectul mărfurilor legale. De asemenea, au achiziționat pesticide legale pentru a ascunde pesticidele ilegale suplimentare. Autoritățile spaniole au detectat produsele ilegale și au efectuat teste de laborator pentru a determina compoziția acestora, care a fost ulterior confirmată printr-un test de laborator. Testele au scos la iveală substanțele ilegale pe care le conțineau pesticidele false, dintre care una a fost Chlorpyrifos, un insecticid organofosforic care este interzis în Uniunea Europeană din 2020.

Pesticidele interzise au fost folosite în diferite unități agricole, unele dintre ele fiind situate în zone protejate, cum ar fi Parcul Național Doñana. Acest parc național este unul dintre cele mai importante din Spania. Utilizarea ilegală a pesticidelor reprezenta o amenințare semnificativă pentru habitatul, zonele umede și rezervele de apă subterane ale acestui parc.

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic continuu ambelor investigații. În zilele de acțiune, Europol a trimis experți în domeniu pentru a verifica informațiile operaționale în timp real și pentru a oferi experților posibile piste și asistență tehnică“ - au mai menționat reprezentanții Europol.

Citește și: 


Premierul Bavariei- „Sprijinim aderarea României cu drepturi depline în spaţiul Schengen“ (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii