Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:54 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuzaţii de evaziune şi spălare de bani Arestarea patronilor a pus pe chituci firmele „Alfredo“

ro

27 Aug, 2015 00:00 4843 Marime text
Potrivit supervizor.ro, firma Alfredo Foods SRL Bucureşti a intrat în insolvenţă la propria cerere, motivând că nu mai poate achita la această dată „datoriile exigibile către creditori, societatea nemaiavând fonduri disponibile ca urmare a sechestrului asigurător instituit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2541/D/P/2010“. Cererea distribuitorului de produse alimentare a fost depusă pe 30 iulie 2015, potrivit supervizor.ro, la aproximativ două luni după ce asociaţii şi administratorii Alfredo Foods SRL au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi de evaziune fiscală. Tribunalul Bucureşti a numit Rominsolv SPRL ca administrator judiciar provizoriu, iar data de 28 septembrie 2015 a fost stabilită drept termen limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului, prima adunare generală a creditorilor urmând să se desfăşoare pe 23 octombrie 2015.
 
Alfredo Foods SRL Bucureşti nu figurează cu bilanţul pentru 2014 depus la Finanţe, datoriile totale la finalul anului 2013 fiind de 32,5 milioane de lei, acoperite doar parţial de creanţe (15,17 milioane de lei) şi stocuri (5,76 milioane de lei). Cifra de afaceri din 2013 a fost de 72,66 de milioane de lei. La 30 iunie 2015, societatea figura cu obligaţii restante importante doar la bugetul de stat, în valoare de 2.354.090 de lei, cea mai mare parte din această sumă (2.319.826 de lei) fiind TVA de plată.
 
„Sora“ mai tânără, dar mai dezvoltată ca afacere, Alfredo Fresh SRL Bucureşti, încă nu şi-a cerut insolvenţa, dar două astfel de cereri au fost depuse de creditorii Systec Agripack SRL (dosar 28431/3/2015, termen de judecată 23.11.2015) şi Liax Fruct SRL (dosar 1907/93/2015, termen de judecată 29.10.2015). Nici Alfredo Fresh SRL nu s-a deranjat să depună bilanţul pentru anul trecut, în 2013 înregistrând o cifră de afaceri de 104,4 milioane de lei şi o pierdere de 3,77 de milioane de lei. Datoriile, la 31 decembrie 2013, totalizau 28,8 milioane de lei, iar creanţele, 12,46 de milioane de lei. Şi această firmă înregistrează datorii doar la bugetul de stat în valoare de 3.573.707 lei (din care TVA - 3.552.742 de lei), cu menţiunea că „s-au acordat înlesniri la plată“.

Moluşte şi cătuşe

Problemele acestor firme au apărut în luna mai. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti au efectuat atunci 23 de percheziţii domiciliare şi la sediile sociale ale unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Constanţa, precum și în Bucureşti, Ilfov şi Bacău, pentru destructurarea unui presupus grup infracţional organizat, constituit în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Ulterior acțiunii, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a lui Cătălin Leonte, precum și a următorilor: Mihael Voicu, Mihai Cristian Dărmănescu (asociat și administrator al SC Alfredo Foods SRL) şi Florin Daniel Nistor (asociat și administrator al SC Alfredo Foods SRL).

Ei bine, cei de la DIICOT spun că „în cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2009-2010, reprezentanţii legali ai SC Alfredo Fresh SRL și SC Alfredo Foods SRL au constituit un grup infracţional”. Mai exact, „membrii grupului infracţional au creat un mecanism extrem de bine pus la punct, înfiinţând pe teritoriul României, prin intermediul mai multor persoane, zeci de societăţi comerciale cu un comportament de tip fantomă, care funcționau o scurtă perioadă de timp, fiind interpuse în raporturile comerciale dintre furnizorii reali de marfă din Uniunea Europeană și beneficiarii finali SC Alfredo Fresh SRL și SC Alfredo Foods SRL. Societățile cu comportament de tip «fantomă», interpuse în lanțurile comerciale între furnizorii din spațiul comunitar şi societățile beneficiare SC Alfredo Foods SRL și SC Alfredo Fresh SRL, fie nu au funcționat la sediile sociale declarate, fie contractele privind sediile sociale erau expirate, multe dintre acestea neavând puncte de lucru și nici salariați. Sediile sociale erau formale, de cele mai multe ori fiind sediile unor cabinete de avocatură şi utilizate exclusiv pentru primirea corespondenței“, conform DIICOT. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism mai arată că „prejudiciul produs de cele două societăţi comerciale prin eludarea plăţii către bugetul de stat a impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată este de aproximativ 12.000.000 de euro“.

Ce spune Registrul Comerţului

Conform datelor puse la dispoziție de Registrul Comerțului, Alfredo Foods SRL are sediul social în Bucureşti, sectorul 4, Intr. Binelui nr. 1A, Complex Fortuna. Asociat persoană juridică este Alfredo Logistic SRL, cu sediul social în Bucureşti, sectorul 4, Complex Fortuna, Pavilion Administrativ, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 59,86%. Asociaţi persoane fizice apar Mihai Cristian Dărmănescu, născut la data de 14.04.1974, în Ploiești, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 20,07% (acesta fiind și administratorul unității), și Florin Daniel Nistor, născut la data de 18.03.1970, în Iași, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 20,07%.

Alfredo Foods SRL are ca activitate principală, conform codificării CAEN, „comerţ cu ridicata specializat al altor alimente, inclusiv peşte, crustacee şi moluşte“. Conform alfredo.ro, în anul 2006 s-a achiziționat o fabrică de procesare și ambalare a alimentelor congelate în zona liberă Agigea. În anul 2009, firma demarează primele livrări de alimente către supermarketuri din Bulgaria.
 
Alfredo Fresh SRL are sediul social în comuna Afumaţi, iar asociaţi persoane fizice apar Mihai-Cristian Dărmănescu, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%, şi Florin-Daniel Nistor, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50% (acesta fiind și administrator). Firma are ca obiect de activitate „comerţul cu ridicata al fructelor şi legumelor”. Conform Registrului Comerţului, Florin-Daniel Nistor este asociat şi în următoarele societăți comerciale: Alfredo SRL Iaşi (radiată), Alfredo Foods - Ilfov (radiată), N.F.D. Management Consulting (radiată), Alfredo Fruits (funcțiune), Select Marketing (funcțiune), Alfredo Fresh (funcțiune), Alfredo Trading Company - Brăila (radiată), Alfredo Trading Company - Bucureşti (radiată), Alfredo Import Export SRL (radiată), Petoffi Project (radiată), Alfredo Logistic (funcțiune), Alfredo Logistic - Sector 2 Bucureşti (radiată), Alfredo Logistic - Afumaţi, Ilfov (radiată), Romfood Trading SRL Afumaţi, Ilfov (radiată), Romfood Trading SRL - Bucureşti (radiată), Romfood Trading SRL (funcțiune) și SC A.G.C. SRL Constanța, activitatea unității fiind întreruptă temporar. Celălalt asociat, Mihai-Cristian Dărmănescu, figurează ca asociat, potrivit Registrului Comerţului, în următoarele firme: SC AGC SRL Constanța, activitatea unității fiind întreruptă temporar, Alfredo Foods - Ilfov (radiată), Alfredo Fruits (funcțiune), Alfredo Fresh (funcțiune), Alfredo Import Export SRL (radiată), Alfredo Logistic (funcțiune), Alfredo Logistic - Sector 2 Bucureşti (radiată), Alfredo Logistic - Afumaţi, Ilfov (radiată), Complex Hermes SRL (radiată), DMF Poliplast SRL (funcţiune), Romfood Trading SRL - Afumaţi, Ilfov (radiată), Romfood Trading SRL - sector 2, Bucureşti (radiată), Romfood Trading SRL - Sector 4 Bucureşti (funcţiune).
 
SC AGC SRL are sediul social în municipiul Constanţa, Incinta Zona Liberă Constanţa Sud. Asociat persoană juridică este SC Alfredo Foods SRL, cu sediul în Bucureşti - Sectorul 4, Complex Fortuna, Pavilion Administrativ, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 90%. Asociaţi persoane fizice apar Florin Daniel Nistor, născut la data de 18.03.1970, în Iași, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 5%, și Mihai Cristian Dărmănescu, născut la data de 14.04.1974, în Ploieşti, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 5% (acesta fiind și administrator). SC AGC SRL are ca obiect de activitate „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“.

Citeşte şi

DIICOT
Percheziţiile la societăţile din Grupul Alfredo au vizat şi locaţii din Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii