Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu cine nu au voie să ia legătura Mazăre și Strutinsky (rechizitoriu + referat DNA)

ro

27 Jun, 2015 00:00 2591 Marime text
Omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky are şanse mari să iasă din spatele gratiilor. Şi asta pentru că judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României i-au înlocuit măsura arestării preventive cu cea a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 1 iulie, până la data de 29 august, inclusiv. Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu contestaţie.
 
Dacă va fi pus sub control judiciar, Strutinsky trebuie, printre altele, să nu depăşească limita teritorială a României fixată de organul judiciar decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia, să nu se apropie de inculpaţii, suspecţii, martorii şi experţii din prezenta cauză sau care vor dobândi această calitate în viitor şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale, să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârşit fapta. Curtea Supremă i-a atras lui Strutinsky că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestării preventive.
 
Strutinsky este cercetat de Dana Ana, procuror DNA, pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită. În cauză, Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, care are calitatea de inculpat, el fiind acuzat că ar fi luat mită nouă milioane de euro, este suspectat de luare de mită (trei infracţiuni), de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar și de conflict de interese (două infracţiuni).
 
Zilele trecute, Curtea Supremă i-a înlocuit lui Mazăre arestul preventiv cu măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. Fostul primar al Constanţei este obligat să nu depăşească limita teritorială a României fixată de organul judiciar decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia, să nu se apropie de inculpaţii, suspecţii, martorii şi experţii din prezenta cauză sau care vor dobândi această calitate în viitor şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. Mazăre va semna la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, conform graficului controlului judiciar, în fiecare marţi, la ora 12.00.
 
Printre suspecţii cauzei s-ar afla, conform surselor noastre, Gabriel Marius Stan, viceprimarul municipiului Constanţa, Tudoriţa Tolea, fost director al Direcţiei de Gospodărire Comunală a Primăriei Constanţa, Doru Aurelian Harpalete - inspector în Primăria Constanţa, Ghiulnihal Mutalâp, şefa Serviciului de Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, precum şi Sorina Laura Oprea, consilier în cadrul Primăriei Constanţa.

Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document)
 
Într-un alt dosar, Strutinsky este judecat la Tribunalul Constanţa. Ieri, judecătorul Leonard Iustin Bourceanu i-a înlocuit măsura arestului la domiciliu - sub imperiul căreia se afla în prezenta cauză - cu cea a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.
Decizia a fost luată în dosarul în care Strutinsky a fost trimis în judecată, conform surselor noastre, de Gheorghe Popovici, fost procuror din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, actual şef al Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 

Bourceanu i-a impus lui Strutinsky să se prezinte la secţia de poliţie în a cărei rază domiciliază, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei, să nu se apropie și să nu comunice cu denunţătorul și cu martorii nominalizaţi în rechizitoriu.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcţia Apelor Dobrogea Litoral)“. „În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor D.A.D.L. și asupra ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului, către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL și SC CDS Project SRL“.
 
Aşa cum arătam și în ediţiile trecute, numele omului de afaceri Dorin Lazia a fost vehiculat ca fiind presupusul denunţător al lui Sorin Strutinsky în dosarul mai sus precizat.

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu (document)



Comandante, nu vreau să fac un mall“ / „Eu sparg geamul“
Transcriptul vizitei lui Radu Mazăre la Poliţia Judeţului Constanţa (referat DNA)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii