Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce a fost pusă în libertate Nicoleta Ploscaru, fosta şefă a Asociaţiei „Comunitatea Macedoneană din România“

ro

07 Sep, 2015 00:00 3013 Marime text
Decizia Judecătoriei Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Tribunalul Constanţa.
 
Judecătoria Constanţa a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a Nicoletei Ploscaru, fosta preşedintă a Asociaţiei „Comunitatea Macedoneană din România“. Ea este cercetată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi tulburare de posesie. În cauză, magistraţii îl cercetează, sub control judiciar, şi pe Nicuşor Bătărigă, fost comandant de grupă în cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, în prezent, agent de poliţie în Secţia 2 de Poliţie Constanţa. Aşa cum arătam şi în ediţia trecută, Nicoleta Ploscaru este director comercial şi pentru dezvoltare în cadrul firmei norvegiene RomReal. Asta în timp ce CEO şi director executiv al companiei este norvegianul Kay Tonnes Thorkildsen. Ileana Lăcrămioara Isărescu, fiica guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, este membru al Consiliului director al RomReal şi director independent.
 
Revenind la dosarul penal instrumentat de procurori, prin intermediul unui comunicat de presă, magistraţii arată că fosta şefă a Asociaţiei „Comunitatea Macedoneană din România“ este suspectată că, la sfârşitul lunii aprilie 2014, având putere de decizie în cadrul societăţii comerciale care administrează Piaţa Balada din municipiul Constanţa, ar fi pătruns, însoţită de angajatele societăţii, în standul aparţinând unei femei, persoană vătămată în prezenta cauză. De aici, Nicoleta Ploscaru şi-ar fi însuşit, fără drept, spun procurorii, „marfa - bunuri nealimentare în valoare de aproximativ 20.000 de lei - ce se găsea în interiorul standului, aparent în contul chiriei pe care persoana vătămată i-o datora în baza contractului de închiriere pentru stand, marfă pe care ulterior a pus-o la dispoziţia unui executor judecătoresc“. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa continuă, arătând că Nicoleta Ploscaru ar fi beneficiat de sprijinul lui Nicuşor Bătărigă, agent de poliţie în cadrul Secţiei 2 Poliţie Constanţa, „care, folosindu-se de un levier, a spart uşa standului, în care a pătruns inculpata, însoţită de angajatele sale“, potrivit magistraţilor. „După ce a fost evacuat, în mod nelegal, pe geamul standului a fost lipit un afiş pe care scria «De închiriat». Pe parcursul urmăririi penale, inculpata, uzând de autoritatea sa ce decurgea din calitatea sa de angajator, a încercat să influenţeze martorii, în special propriii angajaţi, pentru a da declaraţii nereale în faţa organelor de anchetă“, potrivit magistraţilor.

Obligaţiile controlului judiciar 

În contextul celor mai sus precizate, procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a Nicoletei Ploscaru şi prezentarea ei în faţa Judecătoriei Constanţa cu propunere de arestare preventivă. Ulterior deliberărilor, instanţa a respins propunerea de arestare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Pe cale de consecinţă, Judecătoria Constanţa a dispus punerea în libertate a inculpatei, faţă de care a luat măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. Pe timpul cât se află sub imperiul acestei măsuri preventive, Nicoleta Ploscaru trebuie „să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie în a cărui rază teritorială domiciliază, organ desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de acest organ sau ori de câte ori este chemată, să nu se apropie de persoana vătămată Movilă Maria sau de membrii de familie ai acesteia, de coinculpatul Bătărigă Nicuşor şi de martorii Rusu Viorel, Giurgiu Constantin, Giurgiu Marcel, Popescu Spiru, Busuioceanu Petruş, Boboc Andreea, Guraliuc Vasilica şi Şohan Vasilica şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale“, se mai arată în minuta instanţei de judecată.

„Nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege“

Judecătoria Constanţa a respins cererea de arestare preventivă a Nicoletei Ploscaru în baza articolului 227, alin. 1, Cod de procedură penală. Articolul 227 face referire la „respingerea propunerii de arestare preventivă în cursul urmăririi penale“, iar alineatul 1 arată că „judecătorul de drepturi şi libertăţi, dacă apreciază că nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru arestarea preventivă a inculpatului, respinge, prin încheiere motivată, propunerea procurorului, dispunând punerea în libertate a inculpatului reţinut“.

Decizia nu este definitivă 

Nicoletei Ploscaru i-a fost atrasă atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. Decizia Judecătoriei Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Tribunalul Constanţa.

Citeşte şi

UPDATE. Cu cine nu are voie să ia legătura
Director în cadrul RomReal, alături de fiica lui Mugur Isărescu. Nicoleta Ploscaru, cercetată sub control judiciar pentru furt

 
Partenerul de business al lui Strutinsky
Kay Thorkildsen resuscitează Lakeside Residence, cartierul care uneşte Ovidiu de Constanţa (galerie foto + documente)


Westhouse, Kay Tonnes şi Strutinsky
Fostul primar din Năvodari şi fostul şef de la Cadastru, deferiţi justiţiei (document)


Partener de afaceri al lui Strutinsky
Firma lui Kay Tonnes Thorkildsen va ridica două blocuri în zona Pieţei Balada (document + galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii