Dobrogea - raiul tranzitului de droguri! Cele mai impresionante capturi de narcotice din Constanța și Tulcea
Dobrogea - raiul tranzitului de droguri!: Cele mai impresionante capturi de narcotice din Constanța și Tulcea
24 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3095
Marime text
- ZIUA de Constanța face o trecere în revistă a cazurilor în care cantități impresionante de droguri au ajuns în depozitele oamenilor legii și în centrul anchetelor penale, în urma interceptărilor acestora în Dobrogea, în loc să ajungă la destinatarii finali – consumatorii de droguri din toată lumea.
Portul Constanța, privit încă din timpurile vechi ca o adevărată poartă spre occident și un important punct de tranzit al diferitelor mărfuri, își păstrează interesul, din acest punct de vedere, și pentru traficanții de narcotice.
Nu mai departe de joi, 20 mai 2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au anunțat efectuarea unei capturi istorice de heroină în Portul Constanța, fiind vorba despre 1.452 de kilograme.
Dacă nu ar fi fost interceptate de procurorii DIICOT și de polițiștii de la Antidrog, kilogramele de heroină ar fi luat drumul țărilor din Europa de Vest.
Nu este, însă, pentru prima dată când capturi impresionante de narcotice se fac în Constanța, ori chiar în Tulcea, Dobrogea apărând mai degrabă, privind din acest punct de vedere, ca un adevărat rai al tranzitului de droguri.
În rândurile ce urmează, ZIUA de Constanța face o trecere în revistă a cazurilor în care cantități impresionante de droguri au ajuns în depozitele oamenilor legii și în centrul anchetelor penale, în urma interceptărilor acestora în Dobrogea, în loc să ajungă la destinatarii finali – consumatorii de droguri din toată lumea.
Prima captură impresionantă
În acest sens, amintim în primul rând faptul că în urmă cu exact 20 de ani, în 2001, aproape nouă tone de hașiș au fost capturate de anchetatori în Portul Constanța. Cantitatea exactă era de 8.639 kg de hașiș, drogurile fiind descoperite la data de 13 februarie 2001, în containerul cu numărul LCRU-211116-2261, trimis din Tanzania cu nava MSC Sariska, sub pavilion panamez.
Operațiunea Rio – tona de cocaină
La începutul lunii februarie 2009, peste 1.200 kg de cocaină pură au fost descoperite în două containere aflate în Portul Constanţa Sud - Agigea. Conform anchetatorilor, patru persoane erau constituite într-un grup infracţional organizat şi încercau să introducă în ţară două containere cu material lemnos provenind din Brazilia, în care se afla disimulată cantitatea totală de 1.203,9 kg cocaină.
Drogurile de la Eforie
În iunie 2016, într-un depozit din Eforie Sud aproximativ 2.500 de kilograme de cocaină provenită din Columbia, droguri ce urmau a fi direcţionate către Europa de Vest.
Potrivit anchetatorilor, în perioada aprilie - iunie a anului 2016, inculpații au introdus în România, prin Portul Constanţa, fără drept, cantitatea de aproximativ 2.500 de kilograme de cocaină, prin disimularea acestor droguri în spaţii special amenajate ale unor containere (introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operaţiuni de import - export de aproximativ 320 de tone de banane din Columbia în România).
Tot astfel, în perioada 21.06.2016 - 29.06.2016, activitatea infracţională a continuat, în sensul că s-a încercat să scoată din România, fără drept, cantitatea totală de aproximativ 2.500 de kilograme de cocaină provenită din Columbia, droguri ce urmau a fi direcţionate către Europa de Vest.
Anchetatorii mai arată că, „pentru extragerea drogurilor, inculpaţii au închiriat un depozit pe raza localităţii Eforie Sud, desfăşurând aceste activităţi la data de 27/06.2016 şi la data de 29.06.2016, orele 20.00, moment în care procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri din cadrul DCCO, au descins la acest imobil, procedându-se astfel la constatarea în flagrant a infracţiunilor de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic intern de droguri de mare risc“.
Drogul jihadului
În cursul lunii august 2020, procurorii DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog și Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime au efectuat investigații într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de risc și de mare risc.
În urma investigațiilor, a fost identificată o navă care transporta două containere ce conțineau 40 de tone de produse nealimentare, expediate din Portul Latakia, Siria, care a tranzitat Turcia și care avea ca destinație finală Portul Constanța.
La data de 30.08.2020, nava a ancorat în Portul Constanța, iar containerele au fost descărcate.
În urma percheziționării containerelor, în baza ordonanței emise de către procurorii DIICOT - Structura Centrală, într-unul dintre acestea au fost descoperite cantitățile de aproximativ 1,5 tone de hașiș și 751 de kg. de pastile de captagon(4.024.250 de pastile de captagon).
Drogurile identificate erau disimulate între recipientele de carton cu marfă transportată legal, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanțe.
Comprimatele de tip captagon, cunoscut și sub denumirea de „drogul jihadului”, au, în mod uzual, un conținut ridicat de amfetamină.
Valoarea de piață a drogurilor capturate este de aproximativ 60.000.000 de euro.
Drogurile de pe litoral
În seara zilei de 20.03.2019, pe raza unei localități din județul Tulcea, dintr-un autovehicul tip dubiță, înmatriculat în București, a fost pierdut cu ocazia încărcării un pachet ambalat conținând 1 kg de cocaină.
„Ulterior, au fost efectuate investigații specifice cu privire la traseul mărfii și participanții la săvârșirea infracțiunii de către procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO. De asemenea, în dimineața zilei de 22.03.2019, pe malul Mării Negre, în zona localității Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, a fost identificată o barcă răsturnată, iar pe mal și în barcă se aflau mai multe pachete suspecte, învelite în baloane de cauciuc, similare ca logo, mod de ambalare și conținut cu pachetul depistat în data de 20.03.2019. Precizăm că ambarcațiunea, înmatriculată în România, prezenta un orificiu dreptunghiular în zona chilei și se afla într-o zonă de plajă, situată la cca 2 km nord de gura de vărsare a Brațului Sfântu Gheorghe, în apa mării, la cca 4 m de țărm“, conform DIICOT.
Cantitatea totală identificată și confiscată a fost de 1.040 kg cocaină, de puritate 90%, cu o valoare de piață de aproximativ 300 de milioane euro. Precizăm că, pe piața drogurilor, la momentul vânzării către consumatori, această cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanțe specifice.
Din cercetările efectuate a rezultat că drogurile au intrat în România pe cale maritimă, că România era țară de tranzit și, drept urmare, substanțele urmau să părăsească teritoriul nostru, pe cale rutieră.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Cea mai mare captură de pastile de captagon și hașiș din istoria DIICOT și a Poliției Române. Descoperirea, în Portul Constanța (galerie foto + video)
Droguri de 625 de milioane de euro, într-un depozit la Eforie. Sentința judecătorilor din Constanța rămâne neschimbată
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii